ingyenes webstatisztika

ITM-államtitkár: hat és fél éve folyamatosan növekszik a kiskereskedelmi forgalom

Hat és fél éve folyamatosan növekszik és 2019. május-december között csúcsosodott a kiskereskedelmi forgalom, ami azt mutatja, hogy az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseinek köszönhetően, a béremelések és a családtámogatási rendszer kiteljesedésével egyre több pénzt költhetnek az emberek – mondta Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédeleméért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait kommentálva szerdán az M1 aktuális csatornán.

A KSH közlése szerint a kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben 6,7, naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg a 2018 decemberi mutatót. 2019-ben 6,0 százalékkal nőtt az üzletek forgalma mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adat szerint az előző évi 6,7 százalék után.
Hangsúlyozta: a kiskereskedelmi forgalom többéves növekedése 2019 áprilisa és decembere között teljesedett ki, amikor kilenc hónapon keresztül 1000 milliárd forint fölött volt.

A durván 1000 milliárd forintos havi kiskereskedelmi átlagforgalmat tovább növelte az ünnepi vásárlás, így decemberben 1250 milliárd forintot költöttek az emberek, ezzel az éves forgalom – jóval meghaladva az elmúlt évek forgalmát – átlépte a 12 ezer milliárd forintot.
Az ITM szerdán az MTI-vel közölte, hogy több mint 43 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom 2010 januárjához képest, ezzel Magyarország a régiós élmezőnyben foglal helyet, és közel háromszorosan múlja felül az Európai Unió átlagos teljesítménynövekedését.
A közlemény szerint a foglalkoztatás bővülésével, a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés várható.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top