ingyenes webstatisztika

Ismét a kivételes magyar növekedési modellről írt cikket a jegybankelnök

Ismét az uniós szinten is kiemelkedő magyar növekedési modellt méltató cikket írt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke; Matolcsy György a magyar gazdaságtörténetben kivételesnek nevezi a magyar gazdaság elmúlt évekbeni felzárkózását, amelynek egyik titka szerinte, hogy jelentős pénzügyi forrásokat használtak fel az egyensúlyőrző növekedés fenntartására.

A jegybankelnök kifejtette, a 2010 utáni sikeres válságkezelés és gazdaságpolitikai fordulat után 2013-ban jegybanki fordulat következett, így már ebben az évben elindult a növekedési fordulat. A 2013-2019 közötti, átlagosan 3,5 százalék feletti – az EU átlagot 2 százalékponttal, a visegrádi csoportét legalább 0,5 százalékponttal meghaladó – gazdasági bővülés és felzárkózás önmagáért beszél – írta a Növekedés.hu-n hétfőn.
A magyar növekedés kivételességére 10 példát említ a jegybankelnök. Köztük a több mint 800 ezer új munkahely létrehozását, további 900 ezer munkahely megvédését – a múlt év végéig 740 milliárd forinttal -, illetve azt, hogy a növekedés nagymértékben segíti a családokat: eddig 1 millió családot támogatott 1900 milliárd forinttal.

A lakossági devizahitelek kivezetése több mint 1000 milliárd forintot hagyott a családoknál, a kamatcsökkentéseknek köszönhetően tavalyig 2400 milliárd forintot takarított meg a költségvetés; az alacsony alapkamat miatt a vállalati és családi megtakarítás 2018-ig 2900 milliárd forintot ért el – írta.
Említést tett a célzott kiadásokhoz rendelt új, forgalmi jellegű adóbevételekről – bankadó, tranzakciós illeték, válságadók, elektronikus útdíj, online pénztárgépek -, illetve a motivációs adórendszer használatát.
“Megfogadtuk a legnagyobb magyar tanácsát: merünk nagyok lenni” – összegezte Matolcsy György, utalva Széchenyi István Merjünk nagyok lenni… című művére.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top