ingyenes webstatisztika

Iráni atomprogram – Washington a végső megállapodás után fokozatosan oldaná fel a szankciókat

Az Egyesült Államok csakis fokozatosan, az iráni nukleáris program korlátozásáról megkötendő végleges megállapodás Teherán általi végrehajtása után oldaná fel az Irán elleni szankciókat – jelentette ki Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője hétfőn Washingtonban.

“Nem lehet a szankciók enyhítéséről beszélni addig, ameddig nem állapodtunk meg abban, hogy hogyan lehet lezárni a nukleáris fegyverhez vezető minden utat” – hangoztatta a szóvivő.
“Sosem állítottunk olyat, hogy már az első napon meg kell szüntetni az összes szankciót” – mondta.
Az iráni tárgyalóküldöttség tagjai értelmezték úgy a Lausanne-ban tető alá hozott keretmegállapodást, hogy a gazdasági büntetőintézkedéseket nem szakaszosan, hanem egyszerre és rögtön fel fogják függeszteni a végső megállapodás után. Earnest szerint az amerikai vezetés a megállapodás tartós végrehajtását akarja látni a szankciók feloldása előtt.
Ernest Moniz amerikai energiaügyi miniszter hétfőn kijelentette: a keretmegállapodásnak a két fél általi eltérő bemutatása nem jelenti azt, hogy Irán és a “hatok” (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tartalmi vita volna. Moniz szerint a felek narratívája az alkunak az általuk fontosnak tartott vonatkozásait hangsúlyozza, és nincs ellentmondásban a leírtakkal.
Az atomfizikus végzettségű miniszter kijelentette, hogy az Iránnal megkötött egyezség “nem egy határozott időre megkötött megállapodás”, hanem “bizonyos értelemben egy örökös megállapodás, amelynek több stádiuma van”. Moniz hangsúlyozta, hogy a megállapodás “példátlan átláthatóságot” biztosít az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzése területén.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top