ingyenes webstatisztika

Iraki lázadás – Obama: a térség más államait is destabilizálhatják a szunnita szélsőségesek

Az Irak jelentős területeit meghódító, az al-Kaida terrorszervezet ihlette szunnita milícia olyan erővé nőheti ki magát, amely képes a térség más államait is destabilizálni – jelentette ki vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva Barack Obama amerikai elnök.

Obama szerint az irakiak végső soron el fogják utasítani az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges szunnita csoportot, amely azonban így is közép- és hosszú távú fenyegetést jelent az Egyesült államok számára.
“Általános értelemben kell ébereknek lennünk. Az ILIÁ-val jelenleg az a baj, hogy destabilizálja az országot (Irakot). Ez átterjedhet néhány olyan szövetségesünkre, mint Jordánia” – mondta.
Obama szerint az Egyesült Államoknak és partnereinek az Irakra és a szomszédos Szíriára kiterjedt szunnita lázadás jelentette fenyegetésen kívül figyelniük kell kísérniük a Boko Haram afrikai és az al-Kaida-csoportok jemeni tevékenységére is. Az amerikai elnök kijelentette, Washington nem küldhet minden olyan országba katonákat, ahol ezek a szervezetek felütik a fejüket.
“Egy jobban összpontosított, célzott stratégiánk lesz, partnerei leszünk és kiképzést biztosítunk a helyi rendvédelmi szerveknek és hadseregeknek, hogy jól végezzék a dolgukat” – mondta Barack Obama. Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy mintegy 300 tanácsadót szándékozik Irakba küldeni.
Az elnök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem lehet hatékonyan kezelni a konfliktust, ha a síita vezetésű iraki kormány nem változtat a szunnitákat kirekesztő politikáján.
Dianne Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke a CNN-nek nyilatkozva vasárnap úgy vélekedetett, hogy az Egyesült Államoknak tárgyalnia kell Iránnal, mert Teheránnak fontos szerepe lehet egy jelentősebb síita-szunnita háború kirobbanásának megakadályozásában. Hangoztatta, hogy fokozott erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy nyomon tudják követni azoknak az Európában és Amerikában toborzott önkénteseknek az útját, akik a Közel-Keletre utaznak, hogy ott részt vegyenek a helyi háborúkban.
Feinstein hangot adott meggyőződésének, hogy a jövőben fény derül majd olyan cselszövésekre, amelyek amerikaiak meggyilkolására irányulnak.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top