ingyenes webstatisztika

INA-Mol-ügy – Vrdoljak: ha hatalmon maradunk, a Mol vagy befektet vagy kivonul az INA-ból

Ha a szociáldemokrata koalíció kormányon marad a parlamenti választások után, a Mol Nyrt. magyar olajipari vállalat vagy befektet a fiumei (Rijeka) olajfinomítóba, vagy kivonul az INA-ból – mondta Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter csütörtökön az N1 kereskedelmi tévécsatornának adott interjújában.

A tárcavezető kijelentette: mandátumukat anélkül fejezték be, hogy megoldották volna az INA ügyét, mert a Mol “nem fogta fel”, hogy csak úgy dönthetnek a horvát olajipari vállalt jövőjét illetően, ha partnerként tárgyalnak.
Vrdoljak arról is beszámolt, hogy elküldte a Molnak az új részvényesi szerződést, amelyre eddig még nem érkezett írásbeli válasz.
A miniszter kiemelte: az ügyet azért nem feszegették eddig, mert nem akartak belőle kampánytémát csinálni.
“Már minden készen áll, csak azt várjuk, hogy vége legyen a választásoknak” – közölte.
Újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója Ausztriába utazott, miközben a neve még mindig szerepel a nemzetközi rendőri szervezet (Interpol) körözési listáján, Ivan Vrdoljak azt válaszolta: Hernádi egyáltalán nem áll érdeklődése középpontjában, arra megvannak a megfelelő szervek, hogy reagáljanak, számára fontosabb az INA-ban dolgozó emberek és a vállalat jövője.
A sziszeki olajfinomítóval kapcsolatban azt mondta: “a Mol célja, hogy kitermelje a horvát olajat, majd eladja nekünk a származékokat, de ezt nem fogjuk megengedni”.
A miniszter úgy vélte, hogy sem a sziszeki, sem a rijekai finomítóba nem akar befektetni a Mol.
“Egy azonban biztos, ha a választások után kormányon maradunk, vagy befektetnek a rijekai finomítóba, vagy mehetnek az INA-ból” – szögezte le.
A miniszter szerint a Mol megbizonyosodhatott már arról, hogy vele nem lehet packázni.
Ivan Vrdoljak úgy ítéli meg, hogy a magyar olajipari cég megsemmisíti a vállalatban lévő tudást és tapasztalatot, további csökkenti az ott dolgozók fizetését, ami miatt azok elhagyják az INA-t.
“De ezek az emberek tulajdonosok is egyben” – hívta fel a figyelmet. Eladhatják részvényeiket a horvát államnak, de akár egy új befektetőnek is – húzta alá.
Horvátországban november 8-án lesznek a parlamenti választások, az INA ügye pedig folyamatosan előkerül a különböző politikai viták során. Nincs olyan párt, vagy jelölt, amelyik ne próbálta volna meg saját hasznára fordítani az INA-Mol körüli vitát. Utoljára Kolinda Grabar-Kitarovic államfő magyarországi látogatása váltott ki nagy visszhangot ebben a témában.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top