ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Illegális bevándorlás – EU-biztos: Görögország elhanyagolta a határok védelmét illető kötelezettségeit
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Illegális bevándorlás – EU-biztos: Görögország elhanyagolta a határok védelmét illető kötelezettségeit

Görögország “súlyosan elhanyagolta” a schengeni külső határok védelmére vonatkozó kötelezettségeit a migrációs válság közepette – közölte sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke szerdán Brüsszelben.

Valdis Dombrovskis ezt azután jelentette ki, hogy a biztosok kollégiuma megvitatta a Görögországra vonatkozó schengeni értékelési jelentés tervezetét.
A nem nyilvános jelentéstervezet a tagországok és az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) szakértőinek egy, előre be nem jelentett novemberi helyszíni látogatásán alapul. A dokumentum készítői, noha elismerik a görög hatóságok leterheltségét, megállapítják, hogy a migránsok tényleges azonosítása és regisztrációja nem történik meg. Előfordul, hogy az ujjlenyomatokat nem viszik be a rendszerbe, nem ellenőrzik mindig az úti okmányok hitelességét, és nem vetik össze azokat minden esetben az alapvető biztonsági adatbázisokkal.
Az uniós biztos elmondta, hogy bár tavaly november óta a görög hatóságok fokozták erőfeszítéseiket, ez még mindig nem elegendő, továbbra is komoly hiányosságok tapasztalhatók.
Ha a tagállamok többsége elfogadja a tervezetet, akkor a bizottságnak akciótervet kell kidolgoznia Athén számára. Ebben az esetben Görögországnak három hónapja lesz arra, hogy eleget tegyen az előírásoknak, máskülönben szankciókat vezethetnek be ellene a schengeni egyezmény értelmében.
Dombrovskis mindemellett hangsúlyozta, a migrációs válság kezelése terén tapasztalt hiányosságok nem lesznek hatással a Görögország számára tavaly jóváhagyott, három évre szóló 86 milliárd eurós segélycsomagra.
Az uniós tagországok hétfőn felszólították az Európai Bizottságot, teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a belső határellenőrzést akár két évre is vissza lehessen állítani a schengeni övezeten belül.
A Frontex adatai szerint a menekültáradat a tél beálltával sem mérséklődött jelentősen. Novemberben 150 ezer, decemberben 108 ezer menekült lépett Görögország és Olaszország területére. Tavaly összesen 1,4 millió bevándorló érkezett az unióba a két országon keresztül, ez ötszöröse a 2014-es adatoknak.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×