ingyenes webstatisztika
Home / _További hírek / Illegális bevándorlás – Berlin szerint nincs viszály Németország és a V4-ek között

Illegális bevándorlás – Berlin szerint nincs viszály Németország és a V4-ek között

Nincs viszály Németország és a visegrádi országok (V4) között a menekültválság kezelését illetően – mondta egy magas beosztású német kormányzati tisztségviselő szerdán Berlinben.

A tisztségviselő elmondta, hogy Angela Merkel kancellár megbeszélést folytatott a V4-csoport soros elnökével, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel, aki ismertette a visegrádi országok elképzeléseit. Ezekben az elgondolásokban a sajtójelentésekkel ellentétben nincs eltérés a német nézetekhez képest, és mind a négy visegrádi ország “nyomatékosan” elkötelezte magát a válságkezelés “európai útja” mellett.
A V4-ek kiálltak amellett, hogy Törökországgal együttműködve meg kell védeni az unió külső határát, elismerték, hogy különösen nagy teher nehezedik Görögországra, és világossá tették, hogy az eddiginél nagyobb támogatást akarnak nyújtani Görögországnak – mondta a tisztségviselő, hangsúlyozva, hogy mindez teljes mértékben egyezik a német állásponttal, és azt mutatja, hogy “nincs konfliktus”.
Elmondta: a német kormány képviselői a visegrádi országok képviselőivel folytatott megbeszéléseiken rendre világossá tették, hogy Berlin megítélése szerint a menekülthullámot kiváltó tényezőket nem Görögországban vagy Törökországban kell keresni. A menekülésre késztető okok sorába a “háború, a gazdasági egyensúlytalanság és sok egyéb tartozik”, és ezeket az okokat nem lehet egy határ lezárásával megszüntetni.
Hozzátette, hogy a német kormány nem tartja helyesnek azt a gondolatot, hogy pénzügyi büntetéssel kellene sújtani a közös európai megoldástól elzárkózó tagállamokat, és nem is vizsgálja ilyen szankciók kivetésének lehetőségét.
Elmondta, hogy Ausztria továbbra is Németország “nagyon stabil partnere”. Ezt már önmagában az a tény is jelzi, hogy a csütörtöki uniós csúcs előtt ismét a brüsszeli osztrák képviseleten tanácskozik tagállami kormány-, illetve államfők egy csoportja Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel. A találkozón részt vesz Francois Hollande francia államfő is – mondta.
A találkozó margóján Angela Merkel külön megbeszélést is folytat majd Ahmet Davotogluval és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel a görög-török határ hatékonyabb ellenőrzését érintő ügyekről, köztük a tervezett NATO-küldetésről, amelyben Németország is részt vesz – tette hozzá a német kormányzati tisztségviselő.
Hangsúlyozta: nem volt olyan terv, hogy az uniós csúcs napirendjére emeljék azt az elképzelést, hogy legális úton menekültkontingenseket lehetne átvenni Törökországtól, és a brüsszeli osztrák képviseletre szervezett találkozón sem tárgyalnak majd ezzel kapcsolatban konkrét számokról vagy időpontokról. A találkozón és az uniós csúcsnak a menekültválsággal foglalkozó ülésein is az a kérdés áll a középpontban, hogy miként lehet a tavaly novemberi uniós-török akcióterv végrehajtásának folytatásával tartósan és jelentősen csökkenteni a Törökországból az EU-ba átkelő menekültek számát.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×