Így keress ingatlant 2019-ben: tippek a sikerhez

Nincsenek könnyű helyzetben az ingatlankeresők a magyar ingatlanpiac jelenlegi helyzete alapján. Az árak az magasabbak mint valaha, a verseny pedig olyan mértéket ölt, hogy a vásárlók sokszor egymás elől kapkodják, licitálják el az ingatlanokat. Így tehát jogosan merülhet fel bennünk a kérdés: hogyan járhatunk sikerrel az ingatlankeresés során?

Mi a helyzet most a magyar ingatlanpiacon?

 

Mielőtt a tippekre térnénk, érdemes röviden szemügyre vennünk a piac jelenlegi helyzetét. Azok számára, akik még újak az ingatlanpiacon, a Flatfy részletes információt szolgáltat nemcsak a budapesti, de több másik magyar nagyvárosi ingatlan átlag áráról is. A Flatfy egyébként egy nemzetközi szolgáltatás, amely 37 országban segíti az ingatlankeresők mindennapjait. Több, mint 75 000 hirdetést dolgoz fel naponta és szolgáltatja azokat aztán egy helyen.

 

Az alábbi grafikonból alapján még mindig jelentős árbeli különbség van Budapest és a többi magyar nagyváros között. Egy kétszobás lakás például Budapesten 40,9 millió forintba kerül átlagosan, addig ugyanez Debrecenben 24,5 millió, Szegeden 21,3 millió, Miskolcon 12,9 millió, de Pécsett már csupán 17,8, míg Nyíregyházán 15,5 millió forintot jelent.

 

A Flatfy kutatásából kiderül az is, hogy az árkülönbség sokkal nagyobb, ha egy nagyobb, például négyszobás lakás után érdeklődünk: míg Debrecenben például 39,9 millió forint körül mozog átlagosan egy egyszobás lakás ára, ugyanez Budapesten csaknem 37 millió forinttal magasabb; a fővárosban 76 millió forint körül mozog ennek átlagára.

A KSH szerint az utóbbi években egyre népszerűbbek kisebb, esetleg rosszabb adottságú lakások, hiszen áruk is jóval kedvezőbb:

 

“ Az eladott lakások összetétele az alacsonyabb értékűek felé tolódott, ennek hatására a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára kisebb mértékben nőtt, és csak 2,8 százalékkal lett magasabb, mint 2016-ban volt. A bázisidőszakra jellemzőnél alacsonyabb minőségi összetétel azt jelzi, hogy élénkülni kezdett a kistelepülések ingatlanpiaca.“

 

Mindettől függetlenül a régióban még mindig nem számítanak a Budapesti lakásárak kiugróan magasnak. Ebből az augusztusi felmérésből kiderül, hogy míg akkor a budapesti átlagos négyzetméterár 815 000 forint volt, ez a szám a legtöbb EU tagállamban ennél jóval magasabb. Szlovákiában például 1 millió, Dániában 1,3 millió, Németországban pedig 1,9 millió forint volt az átlagos négyzetméterár.

 

Ez viszont sajnos aligha jelent vígaszt számunkra – a kérdés továbbra is az, hogyan találhatunk ma lakást még megfizethető áron?

 

Mérjük fel a terepet!

 

Mielőtt belevágnánk, fontos, hogy tisztában legyünk az ingatlanpiac helyzetével – adottságaival, átlagárakkal, buktatókkal. Léteznek például ingatlanár kalulátorok, amelyek hasznos információt nyújthatnak nekünk arról, milyen ár számít átlagosnak és mi az, aminél biztosan találunk kedvezőbbet.

 

Csak hatékonyan!

 

Ingatlankeresés során sokszor kulcsfontosságú az idő kérdés: ahhoz, hogy hatékonyak legyünk fontos, hogy ne töltsük felesleges hirdetésekkel, oldalakkal az időnket. Erre a célra kiváló eszközt nyújt a  Flatfy keresőmotora, amely helyen gyűjt össze minden ingatlanhirdetést az adott városban, régióban. Ennek segítségével elkerülhető a hosszas, sikertelen böngészés. Az oldalon kereshetünk eladó ingatlant, kiadó albérletet, de kiadó szobát is. Szűrhetünk városra, szobaszámra, árra, négyzetméterre vagy valamilyen más, általunk meghatározott kikötésre.
Beszéljünk ismerőseinkkel!

 

Ha pedig végképp tanácstalanok vagyunk, jól jöhet ismerőseink beavatása. Ki tudja, lehetséges, hogy pont lakást árulnak, vagy ismernek valakit, aki épp vásárlót keres. Egy idegen ingatlanbefektetőnél biztosan kedvezőbb feltételeket ajánlanak majd.

 

Scroll To Top