ingyenes webstatisztika

Így harcol Kína a tőzsde szabadesése ellen

A kínai tőzsde szabadesése a kormányzati kiegyensúlyozó intézkedések ellenére is folytatódik. A Shanghai Tőzsde szerdán (július 8) reggel -7 százalékkal nyitott, a Shenzeni Börze pedig -5 százalékkal. Szakértők szerint az árak 2007 óta nem voltak ilyen alacsonyak és sokan már pánikhangulatról beszélnek. A részvények ilyen mértékű esése láttán a kínai hatóságok újabb ellenintézkedéseket vezettek be, megpróbálva az árakat kordában tartani, azonban az, hogy ezek az intézkedések mennyire eredményesek, csupán az elkövetkező napokban fog kiderülni.

A teljes káosz elkerülése érdekében több mint 1300 cég részényének kereskedését felfüggesztették – becslések szerint ez az összes részvénymennyiség mintegy 45 százalékát jelenti.

A Kínai Központi Bank több mint 500 milliárd yuant – 73 milliárd eurót szabadított fel részvények vásárlására, ezáltal szeretné a részvényárak további zuhanását megakadályozni. A vásárlások során a kínai hatóságok leginkább a kis- és középvállalatok részvényeit részesítik előnyben, ezáltal szeretnék a pánikhangulatot visszaszorítani és a tőzsdei kereskedést a normális kerékvágásba visszairányítani.
Emellett a kínai hatóságok könnyítettek a részvényvásárlás szabályain is, annak érdekében, hogy az esetleges vásárlók hamarabb tudják részvényvásárlásaikat megejteni. A kínaiak szigorítottak a határidős kereskedések szabályain annak érdekében, hogy az esetleges extrém árfluktuációkat, áreséseket megakadályozzák.

Gazdasági elemzők szerint a kínai tőzsde jelenlegi hanyatlása várható volt, hisz az elmúlt hónapok spekulatív tranzakciói folytán a részvények árai megemelkedtek, azonban a részvények vásárlása túlnyomó részt hitelekből történt. Így a folyamat végén a kínai részvények június közepéhez képest mintegy 30 százalékot veszítettek értékükből.

Kínai gazdasági elemzők szerint a gazdasági válság 2008-as tetőzése óta nem volt példa arra, hogy a hatóságok ilyen nagy mértékben belenyúljanak a részvénypiacba. Már több mint egy hete a Kínai KÖzponti Bank levitte a kamatokat, emellett folyamatosan támogatja a tőzsdét részvényvásárlásaival.
Az elkövetkező napok eseményei valószínüleg meg fogják mutatni, hogy a kínai hatóságok korrekciós törekvései milyen eredményeket hoznak a tőzsdén.
Forrás: kftkreator.hu

640x40_feher
Scroll To Top