ingyenes webstatisztika

Hongkongi tüntetések – NYT: Pekingnek be kellett volna tartania ígéreteit

Ha a kínai vezetés betartotta volna azon politikai kötelezettségvállalásait, amelyeket azelőtt tett, hogy Hongkong 1997-ben visszakerült hozzá, akkor most valószínűleg nem lennének demonstrációk a városban, és nem kellene a rohamrendőrségnek könnygázzal, paprikaspray-vel és botokkal lecsapnia a demokráciapárti tüntetőkre – írta szerkesztőségi cikkében a The New York Times amerikai napilap.

Az újság szerint a saját népére mindig is félelemmel tekintő pekingi kormány megszegte ígéreteit, majd engedélyezte – vagy egyenesen elrendelte -, hogy a hongkongi hatóságok rátámadjanak a demokratikus választásokat követelő diákokra és más tüntetőkre.
A The New York Times emlékeztet arra, hogy Peking 1997 júliusában – miután 155 év után visszakapta Nagy-Britanniától a területet – azt ígérte: az “egy ország, két rendszer” elve alapján a hongkongiak legalább ötven évig – azaz 2047-ig – megtarthatják gazdasági és polgári szabadságaikat, jogrendszerüket. A pekingi vállalások része volt az is, hogy 2017-ben a helyiek szabadon dönthetnek a Kínai Népköztársaságba “különleges közigazgatású területként” beépített Hongkong vezetőjének személyéről.
A diákok és más hongkongi polgárok tízezrei ezen utóbbi ígéret kapcsán vonultak utcára az utóbbi napokban, a kínai vezetés ugyanis úgy döntött, hogy a 2017-es kormányzóválasztás jelöltjeinek listáját Pekingben is jóvá kell hagyni – azaz a választások nem lesznek szabadok.
Az amerikai lap szerint Hszi Csin-ping jelenlegi kínai elnök egy autokrata vezető, és nem lehet megmondani, meddig képes elmenni, ha a demokráciapárti tüntetők nem adják fel. Mindenesetre nehéz nem attól tartani, hogy megismétlődhet a 25 évvel ezelőtti Tienanmen téri eseménysor, ahol százak haltak meg, amikor a kínai hadsereg lecsapott a politikai szabadságokat követelő tüntetőkre – vélte a The New York Times szerkesztősége.
Ez utóbbi kimenetel hatalmas csapás lenne a hongkongi polgárok számára, és súlyosan megrengetné – vagy teljesen felszámolná – azt a politikai stabilitást, amelyre az ott tevékenykedő multinacionális vállalatok támaszkodtak. A válság az önálló Tajvanon is aggodalmakat kelt: a Hongkongban történteket látva a tajvaniaknak már nincs okuk arra, hogy valaha is bízzanak az “egy ország, két rendszer” ígéretében egy esetleges újraegyesítés esetén – írta szerkesztőségi cikkében a vezető amerikai liberális napilap.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top