ingyenes webstatisztika

Hongkongi tüntetés – A kormányzati épületek megtámadásával fenyegetnek a diákok

A hongkongi diákszövetség kormányzati épületek megtámadásával fenyegetőzik, miután a bírósági végrehajtók és a rendőrség felszabadította a választási reform kiszélesítéséért hat hete tüntetők egyik legfontosabb bázisát a város Mongkok negyedében – jelentette a helyi online média csütörtökön.

“Úgy gondolom, világossá tettük, hogy ha a rendőrség folytatja a terület erőszakkal történő megtisztítását, részünkről további akciók következnek” – fogalmazott egy rádióműsorban Yvonne Leung, a Hongkongi Egyetem hallgatói érdekvédelmi szervezetének vezetője. E lépések között említette a kormányzati érdekeltségű épületek vagy részlegek elleni akciókat.
A jelek szerint a Foglald el a központot! mozgalom alapítói és szervezői nem támogatnák az ötletet, mivel már a területfoglalás megszüntetésére szólítottak fel, elsősorban attól tartva, hogy a lakosság ellenszenve erősödik irántuk. A mozgalom három “arca” azt is közölte, hogy december elején feladják magukat a rendőrségen.
A kormányzat részéről ugyanakkor ismételten kifejezésre juttatták, hogy addig nem látják értelmét a tüntetőkkel való egyeztetéseknek, amíg azok ragaszkodnak a választási reform kínai törvényhozás által augusztus végén szentesített menetrendjének megváltoztatásához. A diákok tiltakozásukkal azt szerették volna elérni, hogy az általános választójog érvényesítésével a 2017. évi kormányzóválasztáson a jelölőbizottság elhagyásával “nyílt és szabad” legyen a jelöltállítás. Ezt azonban sem a hongkongi vezetés, sem Peking nem látja teljesíthetőnek.
Miután a múlt héten a kormányzati negyedben már megkezdődött, az elmúlt napokban a belvárosi Mongkokban folytatódott a tüntetők által sátrakkal, barikádokkal és egyéb tárgyakkal elfoglalt utak szabaddá tétele. Csütörtökre virradóra több, a rendőrséggel lefolyt összecsapás után a kétszer háromsávos Nathan úton is megindult a forgalom. Sajtóértesülések szerint egyenruhások ezrei maradnak vasárnapig az utcákon, hogy megakadályozzák a tüntetők visszaszivárgását.
A rendőrség a mongkoki művelet során 169 embert vett őrizetbe, közülük 21-et tartottak bent egyebek közt rongálásért, támadófegyverek birtoklásáért, törvénytelen gyülekezésért és hatósági személy megtámadásáért. A legfrissebb jelentések szerint két őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadon engedett diákvezetőt és egy törvényhozót eltiltottak a mongkoki régió megközelítésétől. Közülük az egyiket, a közismert Joshua Vongot a bíróságról kilépve két ismeretlen tojással dobálta meg. A South China Morning Post című napilap felvétele szerint az egyik épp a fején találta el.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top