ingyenes webstatisztika

Hollande védené az euró árfolyamát a túlzott kilengésektől

Francois Hollande francia köztársasági elnök arra szólította fel az euróövezetet kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben (EP), hogy óvja meg a közös fizetőeszköz árfolyamát a túlzott, “irracionális” kilengésektől.

Hollande szerint az euró árfolyamának alakulása aláássa az euróövezet számos országában, így Franciaországban a versenyképesség javítása érdekében megvalósított reformokat.
Az euró jelenlegi árfolyama 1,35 amerikai dollár, ami általános megítélés szerint túl magas, és rontja az euróövezet exportképességét.
“Nem engedhetjük, hogy az árfolyam a pénzpiacok kénye-kedve szerint ingadozzon” – fogalmazott a szocialista politikus.
Hollande szerint az euróövezetnek ki kell alakítania saját árfolyampolitikáját, ellenkező esetben alkalmasint olyan árfolyamokkal kénytelen szembesülni, amelyek nem tükrözik a gazdaság tényleges állapotát. Az Európai Központi Bank függetlenségét meg kell őrizni, ugyanakkor az európai gazdasági érdekeket jobban védelmező monetáris rendszerre van szükség – mondta Hollande anélkül, hogy részletesen kifejtette volna, milyen reformokra gondol.
Ami a csütörtök-pénteki brüsszeli rendkívüli EU-csúcs várható fő témáját, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós keretköltségvetés ügyét illeti, Francois Hollande óvott attól, hogy túlságosan nagyot nyessenek le a kiadások eddigi szintjéből. “Ésszerű kompromisszum” szükségességét hangoztatta, és megjegyezte, hogy a fejletlenebb régiók felzárkóztatását szolgáló kohéziós forrásoknak “kielégítő mértékben” rendelkezésre kell állniuk. Védelmébe vette a Franciaország szemszögéből különösen jelentős mezőgazdasági támogatási keretet is. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top