ingyenes webstatisztika

Hogyan Javítsd A Profitabilitásod?

profitabilitasA kereskedés olyan mint egy vállalkozás. Ezért nem árt ha tisztában vagy a két legfontosabb fogalommal: payoff ratio és találati arány. Ezek adják a stratégiád elvárt értékét.

Azért kell ezzel tisztában lenned, mert ha nem tudod a stratégiád elvárt értékét, akkor csak reménykedhetsz abban, hogy a sok idő és energia profitot fog végül termelni. A tőzsdén a reménykedés nem túl kifizetődő.


 

Alapfogalmak

Ahhoz, hogy a fejtegetésben tovább tudjunk menni, nézzük az eredményességhez szükséges alapfogalmakat:

  • Payoff ratio: a nyereséges ügyletek átlagos nyeresése elosztva a veszteséges ügyletek átlagos veszteségével. Pl. ha 300 dollár az átlagos nyereséged és 150 dollár az átlagos veszteséged, akkor a payoff ratio ebben az esetben 2. Ezt hívhatjuk átlagos hozam / kockázat vagy risk / reward aránynak is.
  • Találati arány: az esetek hány százalékában profitálsz és mennyiben veszítesz. Pl. a pénzfeldobás találati aránya 50%. Ha minden második pozíciód profitos, akkor nálad is 50%-os a találati arány. Na de nagyon nem mindegy az, hogy mennyit keresel, amikor nyersz és mennyit veszítesz amikor buksz. Ezt a payoff ratio határozza meg.
  • Elvárt érték: a fenti két érték eredménye. Ha az elvárt érték pozitív, akkor a trading stratégia sikeres, ha negatív, akkor a csőd elkerülhetetlen egy idő után. Egyszerű képlet a kiszámításhoz:(profit arány * átlagos nyereség) – (veszteség arány * átlagos veszteség).

Nézzünk néhány példát

Tegyük fel irányt kereskedsz és az esetek 60%-ban profitos a kereskedésed. Így könnyen kiszámítható, hogy hol van az a payoff ratio, ahol breakeven (nullszaldó) helyzet áll elő. Ezt úgy számolhatod ki, hogy az átlagos veszteséges kötéseket elosztod az átlagos nyereséges kötésekkel. Tehát ebben az esetben: 40/60 = ~0.67. Tehát minimálisan 40 dollárt kell profitálnod amikor nyersz és max 60 dollárt veszíthetsz amikor nem jönnek össze a dolgok. Ha tartod a 60%-os találati arányod és ezt a 0.67-es payoff ratiot akkor a brókeren kívül senki sem fog jól járni, mert 0 lesz a végeredményed.

Ebben a példában az elvárt érték alakulása: (0.6*40) – (0.4*60) = 0, ezért írtam azt, hogy a brókeren kívül senki sem jár jól…

Hogyan javíthatsz a teljesítményen?

Két eset lehetséges: vagy a payoff ratiot növeled, vagy a találati arányt. Tehát vagy megtanulsz jobban iránykereskedni, vagy jobban menedzseled a kockázatot. Más út nincs a pozitív várható értékhez.

De lássuk be, mind a találati arány, mind a payoff ratio bizonytalan. Csak egy dologra van hatásod: mennyit veszítesz, a többire nincs. Hiába mondja valaki azt, hogy csak 1:2 risk/reward stratégiát köt, az 1-ben biztos lehet (opcióval), de a 2 nyereségben soha. Így ez csak egy feltételezés mindig. Persze mindent lehet backtest-elni, de a jövőt senki sem látja… A tényleges múltbéli teljesítményed viszont segíthet a magabiztosságot megalapozni. Ezért fontos az idő faktor a sikeres kereskedéshez. Mert tapasztalnod kell…

Két út létezik csak…

Vagy a payoff ratio magas és a találati arány alacsony, vagy a payoff alacsony, de a találati arány magas. Azonban egy biztos, ha az elvárt érték kisebb mint 0 akkor a trader halálra van ítélve. Az iránykereskedés során a találati arány tipikusan alacsony, de a payoff ratio magas. Az iránymentes kereskedés során a találati arány nagyon magas, de a payoff ratio alacsony. Ez érthető, hiszen ha a piacon valaminek magas a valószínűsége, az nem fizet jól és ennek az ellentetje is igaz.

Nézzünk néhány példát a kétféle útra, többféle változóval:

 

Minél magasabb az elvárt érték annál “jobb” a stratégia. A Payoff BE oszlop azt jelenti, hogy adott találati arány mellett mekkora minimális payoff arány kell ahhoz, hogy legalább nullszaldós legyen a stratégia.

Látszik, hogy iránykereskedés során többnyire alacsony a találati arány és magasabb a payoff. A #3 példában látjuk azt is, hogy nem volt elég a payoff adott találati arány mellett, az elvárt eredmény negatív lett. Ebben az esetben nem is szabad tovább próbálkozni a stratégiával.

Iránymentes kereskedés esetén az #1 példában azt látjuk, hogy 80% találati arány mellett megengedhető, hogy az átlagos veszteség háromszorosa legyen az átlagos nyereségnek, a stratégia akkor is nyereséges. Viszont a #3 példában hiába 90%-os a találati arány, ha az átlagos veszteség tízszerese a nyereségnek, akkor a rendszer szintén a csőd felé mutat.

Kinek a pap, kinek a papné

Innentől már csak stílus, habitus és egyéb kérdése, hogy az ember melyik irányba megy. Az opciós kereskedésben az a szép, hogy a fentiek közül bármelyik irányba el lehet menni. Az én rendszerem az iránymentes #1-hez közelít. Azaz általában 80%-os a találati arány és nem engedem, hogy a veszteség 3x akkora legyen mint az átlagos nyereség, így a rendszerem elvárt értéke masszívan pozitív. Az opciók segítségével ugyebár nincs stop, hihetetlen sok átalakítási lehetőség van, így legtöbb esetben el sem kell engedni a vesztőt 3x akkorára mint a nyerőt.

Tehát összefoglalva, vagy azzal éred el, hogy a stratégiád elvárt értéke 0 felett legyen, hogynöveled a találati arányt (ld. iránymentes kereskedés), vagy növeled a payoff ratiot (ld. iránykereskedés). Én sokáig próbálkoztam az utóbbival, de nem éreztem, hogy nekem való. Jobban érzem magam, magas találati arányú alacsony payoff-os rendszerben, mint fordítva. De ez már tényleg szubjektív…

Azt gondolom, hogy nem létezik “optimális” megoldás, a lényeg, hogy az elvárt értéked hosszútávon 0 felett legyen.

 

640x40_feher
Scroll To Top