ingyenes webstatisztika
Home / Külföld / Európa / Hideg idő – Befagyott a Nyugat-Balkán nagy része
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Hideg idő – Befagyott a Nyugat-Balkán nagy része

A havazás több települést is elvágott a külvilágtól Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban pedig a hideg okoz fennakadásokat.

Macedón sajtóbeszámolók szerint az ország keleti részét a hó szinte teljesen elvágta a külvilágtól, az arra vezető utakat belepte a hó, és járhatatlanná vált a Szkopjét a közép-macedóniai Velesszel összekötő autóút is, több gépjármű is a hóban rekedt. A hózáporok miatt akadozik a közlekedés az ország észak-nyugati részén is a Tetovót a macedón-koszovói határral összekötő szakaszon. A teherforgalmat a hegyi szakaszon leállították.
Bosznia-Hercegovinában a váratlan hideg okozott fennakadást. A Közép-Boszniában található Bjelasnica-hegyen -20 Celsius-fokot mértek, a szél pedig óránkénti 122 kilométeres sebességgel fújt. Az erős szél több helyen is megrongálta a villanyvezetéket, így számos település áramkimaradással küzdött pénteken.
Montenegróban a hatóságok mindenkit arra kértek, hogy maradjanak otthon, és csak akkor keljenek útra, ha az elengedhetetlen. A hóvihar több falut is elvágott a külvilágtól az ország északi részén, máshol pedig fennakadást okozott a közlekedésben. Az Adria-parti Barban szélvihar tombolt reggel, így a települést jég borítja, a hatóságok azt kérték az ott lakóktól, hogy két-három napig ne hagyják el otthonaikat. Az orkánerejű szél tetőket tépett le, fákat csavart ki és csónakokat borított fel.
Szerbiában több mint tízezer ember került a hó fogságába az ország nyugati részén, a Pester-fennsíkon. Ez Szerbia leghidegebb része, az év egyharmadában 0 Celsis-fok alatti hőmérsékletet mérnek, és a hó majdnem minden évben fennakadást okoz a közlekedésben.
A Magyar Szó című újvidéki napilap pénteken az időjárás-előrejelzésekre hivatkozva közölte, hogy az Ázsia felől érkező hideg hullám következtében a hétvégén Szerbia lesz Európa leghidegebb országa.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×