ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban nőtt a tőzsdeindex a héten

Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban nőtt a tőzsdeindex a héten

Csökkenő fogalomban nőtt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 37 941,82 ponton állt, az előző heti záró értékénél 651,17 ponttal, 1,75 százalékkal magasabban.

A héten a részvénypiac forgalma 43,7 milliárd forint volt, az előző heti 67,6 milliárd forint után, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez pénteken eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a hét alapvetően jó hangulatú volt a BÉT-en, miközben a fontosabb nemzetközi részvényindexek új történelmi csúcsokra emelkedtek.
A belföldi vezető részvények közül az OTP jól szerepelt, a vállalattal kapcsolatban több fontos hír is érkezett. A múlt hét végén Csányi Sándor interjút adott a Bloomberg hírügynökségnek, amelyben elmondta, hogy a következő két évben belül öt bank akvizícióját tervezi a cégcsoport, és a jelenlegi 45 százalékról 70 százalékra szeretnék emelni a külföldről érkező bevétel arányát. Csütörtökön Bukarestben pedig arról nyilatkozott az elnök-vezérigazgató, hogy Romániában 7-8 százalékos piaci részesedést kíván elérni az OTP csoport, a jelenlegi 4 százalék alattival szemben. Az ambiciózus terveket kedvezően fogadta a piac, így a bankpapír árfolyama ismét a 10 000 forintos szint fölé került.
A Richter bejelentését is kedvezően fogadták a befektetők, miszerint Orbán Gábor lesz a vállalat új vezérigazgatója, Bogsch Erik pedig az igazgatóság elnökeként folytatja a munkát a vállalatnál. A gyógyszergyártó árfolyamára pozitív hatással volt a rubel árfolyamának erősödése is, mivel a bevétel egy része az orosz devizában keletkezik.
A Magyar Telekommal, és a Mollal kapcsolatban nem érkeztek lényeges hírek, mindkét részvény árfolyama sávozó mozgást végzett, és ez várhatón folytatódik a következő napokban is.
A következő héten elsősorban a nemzetközi befektetői hangulat befolyásolhatja majd a hazai részvénypiac mozgását, mivel a naptárban nincs piacmozgató esemény, a keddi inflációs adatok inkább csak a forint árfolyamára gyakorolhatnak majd hatást – írja az Equilor elemzésében.
A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten egyedül a magyar olajpapír, Mol árfolyama gyengült 1,27 százalékkal, a hét utolsó kereskedési napján 2962 forinton zárta a kereskedést, a részvény heti forgalma mintegy 9,2 milliárd forintot volt.
A Magyar Telekom részvényei 2 forinttal drágultak, 482 forinton zárták a hetet, 0,43 százalékos emelkedéssel, 1,29 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP árfolyama egy hét alatt 4,14 százalékkal erősödött, a hét utolsó napján 10 305 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 21,4 milliárd forintot.
A Richter árfolyama 2,67 százalékkal emelkedett egy hét alatt, pénteken 6725 forinton zárt, heti forgalma pedig meghaladta a 5,5 milliárd forintot.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3059,55 ponton zárt pénteken, 42,43 ponttal, 1,41 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×