ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Heti tőzsdei összefoglaló: Csökkenő forgalomban esett a BUX a héten

Csökkenő forgalomban esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX pénteken 39 951,46 ponton zárt, ami az előző heti záróértéknél 834,41 ponttal, 2,05 százalékkal alacsonyabb.

A héten a részvénypiac forgalma 56,82 milliárd forint volt, szemben az előző heti 82,40 milliárd forinttal. A vezető részvények gyengültek.
Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez pénteken eljuttatott tőzsdei elemzése szerint a magyar részvénypiacon a hét elején ismét negatív korrekció volt látható, majd a hét közepétől érkeztek a vevők, és a BUX-indexnek a pénteki kereskedési napot kivéve sikerült 40 ezer pont felett maradnia. Mindeközben a nemzetközi befektetői hangulat is jelentősen romlott, ennek az elemzés szerint a kötvénypiaci hozamok emelkedése az oka.
A BÉT-en a vezető részvények mozgása továbbra is széttartó, az OTP viszonylag jól tartotta magát, a Mol pedig fontos támaszról fordult a hét közepén.
A héten Magyarországon történt makrogazdasági események közül kiemelték a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi ülését, amelyen a kamatszinteket változatlanul hagyták, és új bejelentést sem tettek. Az ülést követően megjelent közlemény azonban egy fontos újdonságot tartalmazott, amely szerint a januárban bevezetett programok értékelésénél a jegybank a magyarországi hosszú lejáratú állampapír-piaci hozamok nemzetközi hozamokhoz viszonyított relatív pozícióját vizsgálja, és ennek megfelelően kerülhet sor a finomhangolásra.
Arról is beszámoltak, hogy csütörtökön tartották az újabb monetáris politikai célú kamatcsere (MIRS) tendert, a befogadott ajánlatok volumene 5 éves lejáraton 10 milliárd forint, míg a 10 éves lejáraton 50 milliárd forint volt.

     
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte a decemberi munkanélküliségi rátát, ami a várakozásoknak megfelelően 3,8 százalékon állt. A feldolgozóipar is jól teljesít, a januári beszerzési menedzser-index 60,9 ponton állt, amely továbbra is jelentős optimizmust jelez a vállalatvezetők részéről.
Hozzátették: az Amerikai Egyesült Államokban az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a héten tartott kamatdöntő ülést, itt sem változattak a kamatszinten. A következő kamatemelés március 21-én várható.
A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten a legkisebb mértékben, 0,52 százalékkal az OTP árfolyama csökkent, pénteken 11 460 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma meghaladta a 22,75 milliárd forintot.
A Magyar Telekom árfolyama 1,89 százalékkal gyengült, a hét utolsó kereskedési napján 466 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények forgalma több mint 1,61 milliárd forint volt a héten.
A Mol részvények ára 3,12 százalékot esett, pénteken 3040 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma meghaladta a 10,63 milliárd forintot.
A Richter árfolyama 3,68 százalékkal mérséklődött, a hét utolsó kereskedési napján 6405 forinton zárt, heti forgalma több mint 9,94 milliárd forint volt.
A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4166,73 ponton zárt pénteken, 35,43 ponttal, 0,84 százalékkal alacsonyabban az előző héthez képest.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×

Köszöntünk a GazdasagPortal.hu portálon