ingyenes webstatisztika

Heti makronaptár – A iparról, a külkereskedelemről, a kiskereskedelemről érkeznek adatok a jövő héten

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az októberi ipari termelés, a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatai, valamint a monetáris tanács novemberi ülésének jegyzőkönyve.

Hétfőn teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a szeptemberi külkereskedelmi termékforgalom részletes adatait és az októberi ipari termelői árak alakulását. Ezen a napon jelenik meg továbbá a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLKBT) novemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI).
A KSH első becslése alapján szeptemberben az export euróban számított értéke 10,9 százalékkal, az importé 6,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a külkereskedelmi többlet 385 millió euróval nőtt, és 566 millió eurót tett ki. Az év első kilenc hónapjában a kivitel 4,5 százalékkal, a behozatal 5,6 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához mérve, az exporttöbblet 569 millió euróval csökkent, és 3,915 milliárd euró volt.
Az ipari termelői árak szeptemberben – az exportárak fellendülése következtében – 2,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit az előző havi, 0,9 százalékos éves összevetésű emelkedés után. Az árak alakulását a nyers- és alapanyagok világpiaci árváltozása, valamint a munkabérek növekedése befolyásolta.
Az MLBKT beszerzésimenedzser-indexének (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,9 pont volt, eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) publikálja a monetáris tanács november 19-i ülésének rövidített jegyzőkönyvét. A monetáris tanács novemberi ülésén nem változtatott a jegybanki alapkamaton és a kamatfolyosón sem, a döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.
Csütörtökön az októberi kiskereskedelmi forgalom alakulásáról tesz közzé adatokat a KSH. Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztítva az augusztusival megegyezően, 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, a nyers adat szerint 6,3 százalékkal nőtt. Az első három negyedévben a forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint szintén 5,8 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év azonos időszakában.
Pénteken az októberi ipari termelés első becslését közli a statisztikai hivatal. Szeptemberben elsősorban a járműgyártás kibocsátásnak 22,0 százalékos, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának 26,1 százalékos növekedésének köszönhetően az ipari termelés volumene 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 9,0 százalékkal emelkedett, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,1 százalékkal nőtt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top