ingyenes webstatisztika

Héthónapi mélyponton a font

Héthónapi mélypontra gyengült a font a dollárral szemben a hétfői londoni kereskedésben.

A brit fizetőeszközre elemzői vélemények szerint a brit gazdaságot fenyegető – öt éven belül immár a harmadik – recesszió, az elit “AAA” hitelminősítői besorolás elvesztésével kapcsolatos befektetői félelmek és a Bank of England monetáris politikájával kapcsolatos aggodalmak gyakorolnak nyomást.
A font a hétfői késői kereskedésben 1,546 dollár környékén mozgott – ez csaknem félszázalékos napon belüli gyengülés -, de a nap folyamán mértek 1,543 dollár körüli árfolyamot is, ami tavaly július óta a leggyengébb volt.
A Financial Times hétfőn idézte az amerikai határidős árupiaci felügyelet (US Commodity Futures Trading Commission) adatait, amelyek szerint öt hónapja először több devizapiaci befektető tart rövid – azaz árfolyamgyengülésre játszó eladási – pozíciót a fontra, mint ahányan vásárolják a brit devizát.
A font csaknem 5 százalékot veszített az év eleje óta a dollárral szemben.
Az egyik legfőbb piaci aggály a brit gazdaság állapota. A brit statisztikai hivatal január végén ismertetett előzetes – a gazdasági aktivitási adatok 40 százalékának feldolgozásán alapuló – becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben. A visszaesés sokkal meredekebb volt a vártnál, mivel az előzetes elemzői konszenzus 0,1 százalékos GDP-mínuszt valószínűsített a tavalyi utolsó három hónapra.
Elemzői vélemények szerint ezek után megvan a kockázata annak, hogy az utóbbi öt év két hosszú recessziós időszakát most egy újabb követi, vagyis a brit gazdaság hármas mélypontú recesszióba kerülhet.
Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.
Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászainak kimutatása szerint a brit GDP 2012 végén még mindig 2,3 százalékkal elmaradt a globális pénzügyi válság előtti utolsó teljes naptári évben, 2007-ben mért értéktől, vagyis a brit gazdaság teljesítménye öt évvel a válság kibontakozása után sem érte el az első recesszió előtti szintet.
Ebben a környezetben egyre erőteljesebb az az aggodalom a piacon, hogy a brit kormány nem tudja majd teljesíteni államháztartási konszolidációs céljait, és emiatt egy vagy több hitelminősítő megvonhatja Nagy-Britannia lehetséges legjobb, “AAA” államadós-besorolását.
A brit adósosztályzatra a három legnagyobb hitelminősítő – Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s, Fitch Ratings – egyaránt negatív kilátást tart érvényben. Legutóbb, december közepén az S&P rontotta leminősítés lehetőségére utaló negatívra az addigi stabilról Nagy-Britannia “AAA” államadós-osztályzatának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.
A piaci bizonytalanságot fokozza, hogy júliusban váltás lesz a Bank of England – a brit jegybank – élén: a kormányzói tisztséget Mark Carney, a kanadai központi bank jelenlegi vezetője veszi át Sir Mervyn Kingtől. A londoni elemzői közösség Carney korábbi nyilatkozatai alapján nem zárja ki, hogy az új kormányzó nyári beiktatása után a Bank of England monetáris politikájának hangsúlya áttolódhat az inflációkövetésről a gazdasági növekedés ösztönzésére. (MTI)

640x40_feher
Scroll To Top