ingyenes webstatisztika

Háromévi mélyponton a brit infláció

Váratlan mértékű lassulással háromévi mélypontra süllyedt a brit infláció. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói árak 1,7 százalékkal voltak magasabbak augusztusban, mint egy évvel korábban.

Júliusban 2,1 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.
Az előzetes elemzői konszenzus átlaga augusztusra 1,9 százalékos éves inflációt valószínűsített a teljes kosárra számolva.
2016 vége óta az augusztusi volt a legalacsonyabb tizenkét havi brit infláció.
A múlt havi adat azt is jelenti, hogy az éves brit infláció a Bank of England célszintje alá lassult.
A brit kormány által a brit jegybank számára előírt éves inflációs cél 2 százalék.
Az ONS felmérése szerint a vártnál meredekebb múlt havi lassulás fő tényezői között volt egyes szolgáltatások árainak csökkenése, illetve bizonyos ruházati termékek áremelkedésének lassulása.
Londoni pénzügyi elemzők szerint azonban a továbbiakban a brit politikai fejlemények lesznek az inflációs pálya elsődleges meghatározói.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági-pénzügyi elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) brit gazdasági folyamatokkal foglalkozó vezető közgazdásza, Marina Mensah-Afoakwah a friss inflációs adatok szerdai ismertetése után kifejtette: az infláció irányának legnagyobb egyedi tényezője a brit EU-tagság megszűnési folyamatának (Brexit) kimenetele lesz.
A szakértő szerint miután Boris Johnson miniszterelnök felfüggesztette a parlamenti ülésszakot, és a törvényhozásnak így nincs módja a Brexit-folyamat befolyásolására, a rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit kockázata folyamatosan növekszik.
A londoni parlamentben még az ülésszak lezárása előtt sikerült elfogadtatni azt az ellenzéki kezdeményezést, amely megtiltja, hogy a kormány megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból október 31-én, és előírja, hogy megállapodás híján Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.
Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását, akkor sem, ha nem születik új megállapodás a Brexit feltételrendszeréről.
A CEBR vezető közgazdászának szerdai elemzése szerint ebben a helyzetben a font valószínűleg tovább gyengül, és ez az infláció kiugró gyorsulásának veszélyével jár a brit gazdaságban.
A szakértő szerint a CEBR minden tényezőt egybevetve azzal számol, hogy a tizenkét havi infláció az év végéig 2 százalékra emelkedik vissza.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top