ingyenes webstatisztika

Három és fél évi csúcsra emelkedett februárban a francia BMI

A szolgáltatóipari teljesítmény erős javulásának köszönhetően 42 havi csúcsra emelkedett februárban a francia szolgáltató szektor és feldolgozóipar gazdasági teljesítményét együttesen mérő kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) – közölte a Markit Economics piackutató intézet az előzetes adatok alapján pénteken.

Az összetett BMI 52,2 pontra növekedett a januári 49,3 pontról.
A szolgáltatóipari BMI értéke 2011 óta a legmagasabb szintre, 53,4 pontra ugrott a januári 49,4 pontról, és tíz hónap óta először emelkedett a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pont fölé.
A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index értéke viszont 47,0 pontra süllyedt a januári 49,1 pontról.
Elemzők 49,8 pontra várták a szolgáltatóipari BMI-t, a feldolgozóiparit viszont 49,5 pontra.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a növekedés ütemének a gyorsulására utal.
Összességében az új megrendelések mennyisége a harmadik egymást követő hónapban növekedett, és bár az ütem mérsékelt maradt, így is három és fél évi rekordot döntött. A növekedés a szolgáltatóipar érdeme, a feldolgozóiparban ugyanis augusztus óta a legnagyobb mértékben estek vissza az új megrendelések.
Tizenöt havi visszaesés után a foglalkoztatottság stabil maradt februárban. A szolgáltatóiparban kissé emelkedett a munkavállalók száma, ami ellensúlyozta a feldolgozóipari elbocsátásokat.
A ráfordítási árak viszonylag stabilak maradtak februárban. Az olajárak és más nyersanyagárak csökkenése segítette a feldolgozóipart, a szolgáltatók viszont költségeik mérsékelt ütemű növekedéséről adtak számot. Az erős konkurencia nyomására a francia magáncégek februárban csökkentették áraikat, különösen a szolgáltatók.
Az euróövezet második legnagyobb gazdasága, Franciaország a jelek szerint lendületbe jött, és 2011 közepe óta a legerősebb növekedést mutatta, miután az árak csökkenése felpörgette a fogyasztók költekezési kedvét. Jack Kennedy, a Markit vezető közgazdásza szerint a javuló helyzet reményt ad arra, hogy a tavalyi utolsó negyedéves vérszegény, 0,1 százalékos növekedés után fellendül a gazdaság. Aggasztó azonban, hogy a szolgáltatások és a feldolgozóipar teljesítménye között jelentős a különbség.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top