ingyenes webstatisztika

Harminc gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében

Harminc – hat kivétellel kis létszámú – gazdaságban mutatták ki a kéknyelv-betegség vírusát Csongrád megyében – tájékoztatta a megyei kormányhivatal kommunikációs vezetője kedden az MTI-t.

Varga Márta közölte: a megye 1483 gazdaságában 54 542 állatnál történtek klinikai vizsgálatok, és 2710 állatból vettek vérmintát. A fertőzések jelentős részére a szűrővizsgálatoknak köszönhetően derült fény.
A felfedezett fertőzések 20 kilométeres körzetében az állatorvosok klinikai szűrővizsgálatot végeznek a kérődzőket tartó gazdaságokban, 3 kilométeres körben pedig vérmintát is vesznek az esetleges újabb gócok felderítésére. A 20 kilométeres megfigyelési zárlat alatti zónába 40 napig tilos az állatvásárokra kérődző állatokat bevinni, az állatforgalmazás is csak külön bejelentés után, szigorú feltételekkel történhet.
A hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a megbetegedést terjesztő szúnyogok mennyiségét. Az érintett gazdaságok 2 kilométeres körzetében – a fertőzött állatok kiemelését követően – továbbra is folyik a légi-, valamint földi rovarirtás. Fontos az állatok szúnyogellenes megelőző kezelése is.
Fertőzött állatokat találtak az ország déli határszélein fekvő más megyék területén is – közölte a kommunikációs vezető.
A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a kérődző állatok – szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők – fogékonyak, az emberek egészségére nézve ártalmatlan.
A betegségnek nincs élelmiszer-higiéniai vonatkozása, az esetlegesen fertőzött állatokból előállított élelmiszerek sem jelentenek veszélyt az egészségre.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top