ingyenes webstatisztika

Ha a személyi kölcsön jelent megoldást

Ma már nem érezhető a gazdasági válságot követő években tapasztalt hiteliszony; pörög a lakossági hitelezés, a személyi kölcsönök piaca minden korábbinál magasabb volumenre váltott.

A különböző hiteltermékek iránti érdeklődés eltérő. Habár minden területről pozitív eredmények érkeznek, a kép sokak szerint árnyalt. A lakáshitelek állományát a lakásárak emelkedése húzza felfelé; a hitelfelvételek egyre nagyobb összegben valósulnak meg, a hitelek darabszáma azonban elmarad a 2008-as volumenektől.

 

Ráadásul megjelenik a személyi kölcsönök kiszorító hatása.

A személyi kölcsönök növekedése rendkívüli mértékű, az idei évben 28,5% körüli. A Minikölcsön munkatársa szerint a mostani pozitív eredményeknek több tényezőnek tudhatók be. A kedvező gazdasági környezet a hitelfelvételi kedv legfőbb mozgatórugója, de a viszonylagosan alacsonynak nevezhető alapkamat, illetve a bankok és hitelintézettek hozzáállása is segíteni képes a hitelállomány növekedését.

 

Amiről nem szabad megfeledkezni…

A megengedő szabályozás és kedvező feltételek miatt a személyi kölcsön sokak számára a könnyű pénzszerzés lehetőségét jelenti. Habár ezek esetében rendszerint nincs szükség ingatlanfedezetre, nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy minden hiteltípus esetén fokozott körültekintésre van szükség.

 

Amennyiben személyi kölcsönt szeretnénk igényelni, alaposan fontoljuk meg, meddig nyújtózkodhatunk a bizonyos takaró alatt… Ne igényeljünk annál nagyobb összeget, mint amire feltétlenül szükségünk van, még abban az esetben sem, ha a törlesztés nem okoz különösebb gondot! Ne feledkezzünk meg arról, hogy a nem felhasznált – esetleg visszatörlesztésre használt – összegekre is kamatot kell fizetnünk… De ennél is fontosabb, hogy az igényelt összeg képes legyen fedezni a hitelcélt, máskülönben az egész hitelfelvétel értelmét veszti.

 

Érdemes tehát megfontolt döntést hozni. Tegyük mérlegre a rendszeres bevételeinket, illetve a kiadásainkat! Ennek fényében már könnyebben hozhatunk racionális döntést a hitelfelvétel keretéről. A bevételek számbavétele rendszerint nem jelent gondot, hiszen a jövedelmek rendszerint állandó nagyságrendűek, a kiadások kapcsán azonban érdemes körültekintően eljárni.

 

Mérjük fel, milyen rendszeres kiadásaink lehetnek, tudjuk-e észszerűen csökkenteni őket, de ne feledkezzünk meg arról, hogy váratlan költségek bármikor jelentkezhetnek. Ezért érdemes kisebb tartalékot felhalmozni abban az esetben is, ha hitelfelvételt tervezünk. Ha így teszünk, jelentős mértékben csökkenthetjük a fizetésképtelenség valószínűségét.

 

Érdemes tudni, hogy a bankok és hitelintézetek érdekeltek abban, hogy esetleges fizetésképtelenség esetén segítsék az adósokat. Rendszerint lehetőség van fizetési halasztásra; ezt prolongációnak nevezzük. Érdemes tudni róla, hogy rendszerint a törlesztőrészlet nagyságához mérten jelentős összegbe kerül, így érdemes elkerülni az ilyen helyzeteket.

 

Mindezek miatt fontos a megfelelő ütemezés, illetve a törlesztőrészletek nagyságának megválasztása. Amennyiben kérdéseink merülnének fel a rendelkezésre álló konstrukciókkal kapcsolatban, kérjük a bankok és hitelintézetek ügyfélszolgálatának segítségét!

640x40_feher
Scroll To Top