ingyenes webstatisztika
Home / Világgazdaság / Gyorsult az infláció Németországban

Gyorsult az infláció Németországban

Gyorsult az infláció márciusban Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsorának tanúsága szerint.

Márciusban 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg februárban 1,4 százalékos emelkedést mértek.
Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban. Februárban 0,5 százalékos volt a havi szintű emelkedés, januárban viszont 0,7 százalékos csökkenést mértek.
A gyakran változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,6 százalékos, havi szinten pedig 0,5 százalékos emelkedést mutatott az év harmadik hónapjában.

     
Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves összevetésben 1,5 százalék, havi szinten pedig 0,4 százalék volt márciusban.
Éves összevetésben az energiaárak 0,5 százalékkal, az élelmiszerárak pedig 2,9 százalékkal nőttek. A megtermelt javak 1,4 százalékkal, a szolgáltatások pedig 1,8 százalékkal drágultak márciusban.
Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.
(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×