ingyenes webstatisztika

Gyorsjelentés: Több mint ötszörösére nőtt a Magyar Telekom nyeresége 2016. negyedik negyedévében

Magyar-Telekom
A Magyar Telekom Nyrt. 19,75 milliárd forint konszolidált nettó eredményt ért el 2016. negyedik negyedévében, ami több mint ötszöröse az egy évvel korábbi 3,35 milliárd forintnak. A negyedéves profit jelentősen meghaladja az elemzők által várt 10,3 milliárd forintot.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint a cég bevétele viszont 158,82 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 182,9 milliárd forintról a negyedik negyedévben, amit a vállalat az energiapiacról való részleges kilépéssel, valamint a rendszerintegrációs és információtechnológiai tevékenységekből származó alacsonyabb bevételekkel indokolt.
A távközlési társaság éves árbevétele 2016-ban 602,65 milliárd forint volt, 8,2 százalékkal alacsonyabb a 2015. évi 656,3 milliárdnál, a társaság részvényeseire jutó nettó eredmény viszont csaknem duplájára, 54,28 milliárd forintra emelkedett.
A Telekom közölte azt is, hogy 2017-ben legfeljebb 560 milliárd forint árbevételre és 182 milliárd forint EBITDA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti) eredményre számít. Beruházásokra az előző évinél több mint 10 százalékkal kevesebbet, mintegy 85 milliárd forintot szán a vállalat idén. Tavaly ilyen célra – még az eladott montenegrói leányvállalatot, a Crnogorski Telekomot is számítva – 105 milliárd forintot költött a csoport.
Az eredménykimutatás szerint a Telekom EBITDA eredménye a negyedik negyedévben 0,2 százalékkal, 43,83 milliárd forintra nőtt, míg az éves EBITDA 5,2 százalékkal haladta meg az előző évit, 197,03 milliárd forint volt. Utóbbi elsősorban egyszeri tételek eredménye, ami az Infoparkra vonatkozó ingatlanmegállapodáshoz és az Origo hírportál értékesítéséhez kapcsolódik.
A társaság éves szintű mobil bevételei tavaly 1,9 százalékkal nőttek, míg a vezetékes szolgáltatások árbevétele 2,3 százalékkal csökkent. A rendszerintegrációs és informatikai szolgáltatásokból származó árbevétel 15,1 százalékkal volt kevesebb az előző évinél, és mérséklődött az energiaértékesítés bevétele is, 86,2 százalékkal.
A szabad cash flow 50 milliárd forintra nőtt, 87,1 százalékkal volt több a 2015-ös értéknél, ami a magasabb EBITDA, alacsonyabb kamatkiadások és egyszeri profittételek hatását tükrözi, amely ellensúlyozta a megnövekedett végkielégítéseket és Capex kiadást, valamint a szállítói kötelezettségek magasabb összegű kifizetését – olvasható a jelentésben.
Az egy részvényre jutó hozam tavaly 52,10 forint volt, szemben a 2015. évi 26,59 forinttal.
A Telekom nettó adósságállománya a 2015. év végi 409,39 milliárd forintról 2016 végére 376,56 milliárd forintra csökkent, miközben a nettó eladósodottsági ráta 39,3 százalékra javult az előző év végi 42,9 százalékról a rövidlejáratú hitelek és egyéb kötelezettségek mérséklődése, valamint a javuló profit miatt emelkedő saját tőkeállomány következtében.
A jelentés idézi Christopher Mattheisen vezérigazgatót, aki elmondta, hogy a vállalat 2016-ban túltejesítette bevétel és EBITDA célkitűzését is, továbbá a szabad cash flow tekintetében egy évvel a tervezett előtt érte el a kitűzött 50 milliárd forintot.
A cégvezető számos verseny- és szabályozási környezetből fakadó növekedési kockázatot lát, úgy mint a Digi várható belépése a mobil piacra, az EU roaming díjak további csökkentése, valamint a feltöltőkártyák folyamatban lévő kötelező regisztrációja, továbbá
mind a feltöltőkártyás, mind az üzleti mobil szegmensekben várhatóan továbbra is erős marad a verseny. Mindemellett, a vezetékes piacon a három szolgáltatást összekapcsoló regionális ajánlatoknál is erősödik a verseny, amit minden valószínűséggel tovább fokoz majd, hogy a Digi és nem túl rég óta a UPC is optikai hálózatokat épít.
A verseny- és szabályozási környezet hatására az árbevétel 560 milliárd forintra csökkenhet, amit a vállalat működési hatékonyságnövelő intézkedésekkel igyekszik majd ellensúlyozni, így az egyszeri profit fokozó tételek hatását kiszűrve az EBITDA 182 milliárd forintos szinten maradhat.
Christopher Mattheisen megjegyezte, hogy ugyan továbbra is folytatódik a vezetékes-, valamint a mobilhálózati fejlesztések, mindkét program beruházás-intenzitása csökken majd az elmúlt két évhez képest. Emellett több hatékonyság-növelő projekt is a végéhez közeledik, ami tovább csökkenti a beruházások mértékét (capex – beruházás tárgyi eszközökbe és immateriális javakba).
A jelenlegi és várható működési és szabályozási környezet alapján a társaság részvényenként 25 forint osztalékot fog fizetni a 2017. évi eredmények után, ezzel szinten tartva a 2016. évi eredmények utáni osztalékot.(MTI)

ELADÁSI HULLÁM JÖHET, HA A TELEKOM NEM EMEL AZ OSZTALÉKON
Szerdán fogja publikálni a Magyar Telekom a negyedéves számait, amiből kiderülhetnek a menedzsment 2017-es várakozásai. Az is fontos információ lesz, hogy a cég fog-e emelni az osztalékán. Ha ez nem történik meg, akkor arra a befektetők eladás hullámmal reagálhatnak.
640x40_feher
Scroll To Top