Home / _BI / Gyorsjelentés: Alcoa – 20 százalékkal csökkent az alumíniumóriás bevétele

Gyorsjelentés: Alcoa – 20 százalékkal csökkent az alumíniumóriás bevétele

Tegnap éjjel ismerhettük meg az Alcoa számait, mellyel nem hivatalosan is kezdetét vette az amerikai gyorsjelentési szezon. A negyedik negyedévben is folytatódott a tavaly látott tendencia, a világ vezető alumíniumgyártója már a kettéválasztásra készül – Kovács Bálint, Equilor.

Az Alcoa beszámolójával kezdetét vette az amerikai gyorsjelentési szezon. Tegnap piaczárás után ismerhettük meg a negyedik negyedéves számokat. A befektetők körében nem okozott különösebb meglepetést, hogy az idei évben mintegy 25%-kal csökkenő alumínium ár mintegy ötödével vágta vissza a bevételt. A visszaeső termékár, az erős amerikai dollár és a kínai kereslet enyhülése egyaránt negatívan hatott a működésre. A nettó eredmény 500 millió dolláros veszteségbe fordult, noha ebben már szerepeltek az idei éves átalakítások egyszeri tételei. Ezek nélkül a részvényenkénti eredmény 3 centes profitot mutatott, amely 1 centtel haladta meg az elemzői konszenzust.

alcoa

alcoa4Az amerikai vállalat már tavaly bejelentette, hogy az idei év második felétől kettéválasztja működését. A fentebb említett környezeti változások is indukálhatták az Alcoa döntését. Másfelől a magasabb hozzáadott értéket képviselő alumíniumtermékek – mint a repülőgép- és autóalkatrészek – iránti kereslet növekedése jelentősen felülmúlta az elmúlt időszakban nyers alumínium forgalmát. A vállalat a második világháború óta még nem szállította le ilyen alacsony mértékre a kibocsátást és úgy tűnik, a kohók leállítása sem elég ahhoz, hogy az árakat stabilizálják.

Mindezt jól jelzik a közelmúltban megjelent hírek. Az Alcoa hétfőn bejelentette, hogy hosszú távú szerződést kötött a General Electric repülési részlegével, mintegy 1,5 milliárd dollár értékben. A munkát az Alcoa 6 szövetségi államban, ezenkívül Franciaországban és Kanadában végzi majd el. Ezzel szemben már korábban közölték, hogy Texas legnagyobb alumíniumkohóját zárják be, sőt, Európában és Egyesült Államokban is leépítésekre készülnek.

A jelentést követően végül 0,8%-os mínuszban zárt az árfolyam.


Forrás: GazdaságTV.hu

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×