ingyenes webstatisztika

Gyorsjelentés – Nyereséges lett a CIG a 2013 IV negyedévében

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. 410 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el a magyar számviteli szabályok szerinti, nem konszolidált beszámolója alapján tavaly, szemben az előző évi 2,168 milliárd forint veszteséggel, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány szerinti konszolidált adózott eredménye mínusz 583 millió forint volt a 2012. évi 2,723 milliárdos veszteség után.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján kedd reggel nyilvánosságra hozott jelentés alapján a biztosító mérleg szerinti eredménye a negyedik negyedévben 139 millió forint volt.
A cég MTI-hez eljuttatott közleményében kiemeli, hogy alapítása óta először tavaly zárta pozitív eredménnyel az évet.
A CIG Pannónia tavaly az utolsó negyedévben 212 millió forint, 2013-ban összesen 769 millió forint biztosítástechnikai eredményt ért el. Ez az előző évhez képest mintegy 2,605 milliárd forintos javulást jelent.
Megjegyzik: a tavalyi évet stagnáló gazdaság, visszaeső biztosítási piac jellemezte, ami rányomta bélyegét a cég teljesítményére is. A biztosító bruttó díjbevétele 2013-ban 16,715 milliárd forint volt, ebből a rendszeres díj 15,173 milliárd forint, az eseti díj 1,542 milliárd forint. A bruttó díjbevétel 26 százalékkal elmaradt az előző évitől.
A portfolióban a korábbi években kötött szerződések megújítási díjai 18 százalékkal csökkentek, az ebből származó éves bruttó díjbevétel 13,269 milliárd forint volt, szemben a 2012. évi 16,121 milliárddal. Az értékesített szerződések első éves díjaiból származó bruttó díjbevétel 1,904 milliárd forintot tett ki, 32 százalékkal csökkent. A cég megjegyzi, hogy az ügyfelek mintegy 12,5 százaléka szünetelteti a díjfizetést, elsősorban ez okozza a megújítások visszaesését. A díjbevételeket ez csökkenti, de a profitra gyakorolt hatása kevésbé jelentős, mivel díjszüneteltetés csak a szerződés élettartamának későbbi, kevésbé profitábilis szakaszában kérhető.
A biztosító bruttó működési költsége 2013-ban 5,32 milliárd forint volt, ebből 3,698 milliárd forint szerzési költség, 1,564 milliárd forint igazgatási, 43 millió forint kárrendezési, 15 millió forint befektetési költség. Az igazgatási költségek jelentősen, 40 százalékkal csökkentek az előző évhez képest, miután a biztosító folytatta a szervezeti racionalizálást, a működés hatékonyságának javítását.
A költségcsökkentés mellett a CIG Pannónia tovább diverzifikálta termékmixét, szolgáltatásait, értékesítési csatornáit és földrajzi megjelenését. Az értékesítési csatornák bővítése keretében például több bankkal is együttműködési megállapodást kötött.
A CIG Pannónia Életbiztosító októberben 200 millió forint nagyságú tőkeemelését hajtott végre leányvállalatánál, az EMABIT-nál (amelyet idén januárban egy újabb, 250 millió forintos tőkeemelés követett). A biztosító tavaly novemberben 4 százalékot hívott le a Pannónia CIG Alapkezelő Zrt. tulajdonrészéből, valamint további 1 százalékos részesedést megtestesítő részvénycsomagot vásárolt a Pannónia CIG Alapkezelő Zrt.-ben, így immár 46 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. Ezzel egyidejűleg értékesítette a Pannónia Nyugdíjpénztárnak a Pannónia Pénztárszolgáltató Zrt.-ben meglévő 20 százalékos részesedését – áll a cég közleményében.
A biztosító mérlegfőösszege a magyar számviteli szabályok szerint 52,433 milliárd forint, a saját tőke nagysága 2013. december 31-én 4,709 milliárd forint volt, ami biztosítja a törvény által előírt tőkemegfelelést és a működőképességet. A biztosító rendelkezésre álló szavatoló tőkéje a közlemény szerint 3,980 millió forint, ezzel a törvényi tőkeszükségletet 236 százalékban fedezi.
A CIG Pannónia részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában kereskednek, a papír hétfőn 255 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 179 forint, a legmagasabb 273 forint volt.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top