ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gulyás: június 13-án kerülhet az Országgyűlés elé a 2019-es költségvetés

Gulyás: június 13-án kerülhet az Országgyűlés elé a 2019-es költségvetés

A tervek szerint a kormány június 13-án nyújtja be a 2019-es költségvetést az Országgyűlésnek, amely július második felében fogadhatja el – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely közölte azt is, a kormány tervei szerint csak figyelmeztethetné a hatóság a kis- és közepes vállalkozásokat, ha megsértik az Európai Unió most hatályba lépő általános adatvédelmi rendeletét (GDPR).

A miniszter a jövő évi büdzséről szólva elmondta, folytatódnak az adócsökkentések, a szociális hozzájárulási adó a korábbi megállapodásnak megfelelően két százalékkal csökken, és kedvezőbb lesz a kétgyermekes családok által igénybe vehető családi adókedvezmény mértéke is.
Hozzátette: az a célja a jövő évi költségvetésnek, hogy a hiány két százalék alatt maradjon, a növekedés pedig meghaladja a négy százalékot.
A miniszter célként jelölte meg azt is, hogy megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság, valamint “a költségvetés működési oldala nullás legyen”, azaz ha kivennék a fejlesztési forrásokat a költségvetésből, akkor nem lenne hiány.
Gazdasági adatokat sorolva Gulyás Gergely úgy értékelte, hogy az a gazdaságpolitika, amelyet Magyarország 2010 óta folytat, sikeres volt.

     
Ismertetése szerint 2018-ra az aktív korú foglalkoztatottak száma 67 ezer fővel 4,4 millióra nőtt, ez a növekedés teljes egészében az elsődleges munkaerőpiacon történt. Hozzátette: azért csökkent 42 ezerrel a közfoglalkoztatottak száma 2017 január-márciusához képest 2018 hasonló időszakában, mert közülük nagyon sokan a piacon találtak munkát.
Gulyás Gergely azt mondta, 2018. január-március között a munkanélküliek száma a 15-64 éves korosztályban 29 ezer fővel, 14 százalékkal csökkent, ezzel 178 ezer főre mérséklődött. A munkanélküliség ráta 3,9 százalékra csökkent – ismertette. Megjegyezte, ez az egyik valaha mért legalacsonyabb adat.
A miniszter szólt arról is, hogy a legalább egy éve munkanélküliek aránya 45,1 százalékról 39,8 százalékra mérséklődött, a munkakeresés átlagos időtartama 17,5 hónapról 16,4 hónapra csökkent.
Beszámolt arról is, hogy tavaly 4,4 százalékkal emelkedett a GDP, ehhez a növekedéshez a piaci alapú szolgáltatások növekedése járult hozzá. Magyarország ezzel a gazdasági növekedéssel harmadik volt az EU-ban – közölte.
Az átlagkeresetekről elmondta, 2018 márciusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 331 500 forint volt. Ez 11,3 százalékos növekedést jelent egy év alatt – magyarázta. Hozzátette: a családi adókedvezményt figyelembe véve a nettó átlagkereset 229 ezer forint volt.
A közfoglalkoztatottak nélkül számított bruttó és nettó átlagkereset az előző év azonos időszakához képest 11,4 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak 2 százalékos növekedése mellett a reálkeresetek 10,2 százalékkal emelkedtek – ismertette.
Szólt arról is, hogy 2019-es költségvetés benyújtása előtt a Költségvetési Tanácsnak tíz napja lesz véleményét mondania a törvénytervezetről.
Kérdésre, miszerint figyelembe veszik-e az Európai Bizottság (EB) ajánlásait, amelyeket azért fogalmazott meg Magyarországnak, mert az megsérti a középtávú költségvetési hiánycélt. A miniszter közölte, ha 2010 után figyelembe vették volna az EB ajánlásait, akkor az ország nem tartana itt. Köszönjük, mi is észrevételeztük – mondta a hiány néhány százalékpontos emelkedésével kapcsolatban. Hozzátette: elolvassák a tanulmányokat és megköszönik a jó tanácsokat.
Gulyás Gergely az uniós általános adatvédelmi rendeletről közölte, a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelet a kis- és középvállalkozói szektor működését ne nehezítse meg, számukra jelentős többletköltséget ne eredményezzen.
Jelezte, az osztrák példát szeretnék átvenni a magyar jogba történő átültetéskor, ez pedig azt jelenti, a kis- és közepes vállalkozásoknál a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) kizárólag csak figyelmeztethet, más szankciót nem alkalmazhat.
A politikus a rendelet célját helyesnek nevezte és azt is jónak tartotta, ha a nagy adatkezelőknél – például a Facebooknál – szigorúbb adatkezelést vezetnek be.
Kérdésre elmondta, a gazdasági kamarával együttműködve dolgozzák majd ki, mit értenek kis- és közepes vállalkozásokon.
Gulyás Gergely arra kérte Péterfalvi Attilát, a NAIH vezetőjét, hogy biztosítsák a lehető legteljesebb tájékoztatást ezeknek a vállalkozásoknak.
Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely azt mondta, a műfaj megtartásával értékelik, hogy a politikába nehéz műfajt teremteni és Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszternek a kormányinfóval ezt sikerült elérnie. “E műfajban ő is tovább él itt velünk a Miniszterelnökségen” – fogalmazott.
Volt kérdés egy szerdai budapesti konferenciáról is, amelyen felszólalt Steve Bannon, Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének korábbi tanácsadója is. Gulyás Gergely a többi között arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanácsadóval a politika nem azonos területén dolgoznak, ezért nem hiszi, hogy az útjaik a jövőben ismét kereszteznék egymást. Úgy folytatta, Trump elnökségének a megítélése korai, de azt a komoly érdemet senki nem veheti el tőle, hogy neki köszönhető, Hillary Clinton nem lett az Egyesült Államok elnöke. Ha csak ennyit tett, akkor már sokat tett – vont mérleget, kiemelve Steve Bannon ebben való részvételét.
Arra a felvetésre, hogy a Jobbik elnöksége szerint a Fidesznek az a célja, hogy a Jobbik szétszakadjon Gulyás Gergely azt mondta, “régóta nem tartunk kapcsolatot Simicska Lajossal”.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×