ingyenes webstatisztika

Görög kormányváltás – Horvát politikusok szerint a görög választás felrázta az Európai Uniót

A görög kormányváltás felrázta az Európai Uniót – írta a Jutarnji List című horvát napilap kedden a horvát politikai pártok képviselőinek véleményét összegezve.

A lapnak nyilatkozó képviselők a Radikális Baloldal Koalíciójának (Sziriza) győzelmét jelzésértékűnek tartják az Európai Unió (EU) számára, de abban is egy véleményen vannak, hogy az új miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz nem tudja betartani ígéreteit.
Tonino Picula, a Horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) európai parlamenti képviselője szerint a görög választások “megmutatták, hogy a drasztikus megszorítások és az emberek tűréshatárainak feszegetése nem jótékony hatásúak, mint azt a bankok és az úgynevezett hatalmi központok hangoztatták”. Hozzátette: az emberek továbbra sincsenek felkészülve az ilyenfajta megszorításokra, ezért “előrelépésre és új ötletekre van szükség”.
Goran Jandrokovic volt külügyminiszter kijelentette, hogy a Sziriza győzelme semmi jót nem hoz Görögország számára, mert politikája a demagógiára, a populizmusra és az irreális ígéretekre épült, és az elvárásoknak nem fog tudni megfelelni.
“A görögök saját vágyaikat és frusztrációikat vetítették ki a választásokra, de a Sziriza nem fog lehetőséget találni arra, hogy meg is valósítsa őket” – fejtette ki.
Mirela Holy, a horvát zöld párt (ORaH) elnöke úgy fogalmazott, “jó, hogy ennyi jobboldali győzelem után most a baloldal nyert”. Egy európai uniós tagországban lezajló változásoknak azonban nem lehetnek messzire nyúló következményei a többire nézve – emelte ki.
A Vilibor Sincic vezette Élőlánc viszont kikiáltotta magát a horvát Szirizának. A szervezet vezetője indult a minapi horvát elnökválasztáson, és – 25 éves fiatalemberként – meglepően jó eredményt ért el. Az eltelt egy hónap alatt – közvélemény-kutatások szerint – az Élőlánc a harmadik legerősebb politikai erő lett Horvátországban a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) után. A semmiből előlépett politikai szervezet jelenleg 12,5 százalékon áll.
Ruza Tomasic, a szélsőjobboldali Konzervatív Párt európai parlamenti képviselője úgy véli, a görögök “naivak és valószínűleg nagyon elkeseredettek”.
“Lehet, hogy itt az idő, hogy az eurózóna átrendeződjön”- mondta.
Utalt arra is, hogy Spanyolországban a baloldal “már valószínűleg a kezét dörzsöli”, mert “azt hiszik, hogy a görög győzelem hatással lesz az ottani baloldal győzelmére”. “Azt hiszem, ez nem fog megtörténi, a Sziriza összes gyengesége hamarosan megmutatkozik majd” – tette hozzá.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top