ingyenes webstatisztika

Görög adósság – Továbbra is megosztottak az osztrák pártok

Továbbra is megosztottak az osztrák pártok a görögországi referendum nyomán kialakult helyzet megítélésében.

Werner Faymann osztrák szociáldemokrata kancellár az ORF híradójában arról beszélt, hogy új programot indítani összehasonlíthatatlanul nehezebb lesz, mint az utolsó pillanatig folytatni a tárgyalásokat. Hangsúlyozta: közös Európát és együttes megoldást akarnak, ezért az ajtajuk nyitva áll a görögök előtt. A kancellár reményét fejezte ki, hogy a görög kormány stratégiai javaslatot tesz. Faymann elmondta: olyan gazdaságot támogat, amelyben a legszegényebbek “nem fizetnek rá”.
A nagyobbik kormányzó párt frakcióvezetője, Andreas Schieder szerint érzelmileg meg lehet érteni a görögök akaratát, azonban az európai összetartást szem előtt tartva közös megoldásra kell törekedni.
A nagykoalíciós partner Osztrák Néppártot képviselő külügyminiszter, Sebastian Kurz “veszélyes győzelemnek” ítélte meg az eredményt, amely szerint emég nehezebbé teszi a jelenlegi helyeztet. A miniszter szerint a szolidaritás nem egyirányú út, és reményét fejezte ki, hogy a görög pénzügyminiszter lemondása annak a jele, hogy Görögország a kompromisszumkészebb utat választja.
Hans Jörg Schelling néppárti pénzügyminiszter szintén kedvezőbb jövőbeli tárgyalási körülményekben bízik. A miniszter véleménye szerint Görögországnak segélycsomag nélkül is mindenképpen reformokra van szükségre. Arról is beszélt, hogy nem látható még egyértelműen, hogy a népszavazás eredménye az Európából kifele vezető utat jelenti vagy egy együttműködőbb közös munkát fog eredményezni. Kijelentette: Európa mindig kész az egyeztetésre, a tárgyalóasztalt Görögország hagyta ott.
A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, Harald Vilimsky szerint itt az ideje, hogy kivezessék az országot az eurozónából, olyan gyorsan, amennyire csak lehetséges. A képviselő szerint a jelenlegi válság az unió tehetetlenségét is mutatja. A párt főtitkára Herbert Kickl szerint az osztrákoknak arról kellene népszavazás tartaniuk, hogy adjanak-e Görögországnak további egy centet is akár.
Az ellenzéki Zöldek vezetője Eva Glawischnig szerint a görög nép nem Európára, hanem a kemény megszorító intézkedésekre mondott nemet.
Az Osztrák Európa-politikai Társaság (ÖGfE) legfrissebb felmérése szerint az osztrákok 56 százaléka az ellen van, hogy az unió további segítséget nyújtson Görögországnak az államadósság leküzdésében, a válaszadók 38 százaléka pedig támogatná a segítségadást. A kutatás szerint 46 százalék kitart amellett, hogy távozzon Görögország az euróövezetből, 41 százalék ezt azonban nem támogatná.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top