ingyenes webstatisztika

Görög adósság – Londoni elemzők: meredeken romlanak a görög adóskockázati mérőszámok

Meredeken romlottak pénteken Görögország szuverén adóskockázati mérőszámai a londoni piacokon, miután nem született érdemi eredmény az euróövezeti országok pénzügyminiszterei alkotta eurócsoport és a görög kormány rigai értekezletén a további finanszírozási segítség feltételeiről.

A Markit Financial Information Services piaci információszolgáltató cég a londoni kereskedési hetet záró péntek esti összegzésében kimutatta, hogy a rövid futamidejű görög állampapírok hozama 25 százalék fölé emelkedett, de a rövid távú adóskockázati eseményekre kevésbé érzékeny tízéves görög kötvények hozama is 12 százalék felett jár, amire 2012 – vagyis a görög adósságválság első fellángolása – óta nem volt példa.
A ház hangsúlyozza, hogy a görög kormány kezd kifogyni a pénzből, miközben májusban a Nemzetközi Valutalappal (IMF) szembeni görög adósságkötelezettségekből 972 millió eurót, a lejáró kincstárjegy-adósságból 2,8 milliárd eurót kellene törleszteni.
A Markit londoni elemzői szerint a piaci idegesség most már kezdi éreztetni hatását az európeriféria többi gazdaságának adósmegítélésében is: a portugál, az ír és az olasz szuverén CDS-tranzakciók – az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek – egyaránt kéthavi csúcson zárták a kereskedési hetet Londonban.
Egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató, az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama is meredeken romlott: 111 pontos emelkedéssel 2300 bázispont közelében mozgott a pénteki londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.
A péntekre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg csaknem 2,3 millió eurót meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon. Ez több mint 110 ezer eurós drágulás egyetlen kereskedési nap alatt.
Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 85 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.
Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből. A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top