ingyenes webstatisztika

Görög adósság – Dijsselbloem: jövő csütörtökön megállapodás születhet a görög adósságcsomagról

Megállapodás születhet jövő csütörtökön a görög reformintézkedések első felülvizsgálatának lezárásáról, ez lehetővé tenné az adósságenyhítésről szóló tárgyalások megkezdését – közölte Jeroen Dijsselbloem, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő testület, az eurócsoport elnöke pénteken Amszterdamban, az euróövezeti pénzügyminiszterek tanácskozását követően.

Kijelentette: ha megvan a gazdaságilag igazolható, pénzügyileg fenntartható és társadalmilag igazságos reformcsomag, akkor jövő csütörtökön az eurócsoport következő ülésén lezárulhat a reformintézkedések első felülvizsgálata.
Görögország bizonyította, hogy nagy előrelépést tett a nyugdíjrendszer, a személyi jövedelemadó, a privatizációs alap létesítése és az adóbeszedési rendszer területén megkövetelt reformokban, amellyel egészen közel kerültünk a megállapodáshoz” – fogalmazott. Hozzátette: ugyanakkor még további komoly erőfeszítésekre lesz szükség.
Tájékoztatása szerint az eurócsoport ülésén részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy ha a reformintézkedések elégségesek az adósság szintjének fenntarthatóságához és Athén teljesítette a kívánt kulcsfontosságú feltételeket, akkor azonnal megkezdik a görög adósságkönnyítésről szóló tárgyalásaikat.
Ha a nemzetközi hitelezők tárgyalásai jól haladnak Görögországgal, biztosítottnak látják az újabb hitelrészletek folyósításának elégséges feltételeit, akkor meg lehet kezdeni az adósságenyhítés létfontosságú tárgyalásait – tette hozzá.
Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön kiadott jelentése szerint Görögország elsődleges költségvetési többlete a bruttó hazai termék (GDP) 0,70 százalékát tette ki tavaly, jócskán meghaladta a nemzetközi mentőcsomag fejében vállalt 0,25 százalékot.
Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az Európai Stabilitási Mechanizmus képviselőivel. A Nemzetközi Valutaalap, amely részt vett a csomag kidolgozásáról folyó tárgyalásokon és az első két nemzetközi hitelprogramban, az első felülvizsgálat lezárása után dönt arról, hogy részt vesz-e a harmadik mentőcsomagban.
Ha eredményesen zárul a felülvizsgálat, Görögország megkaphatja a következő, 5,7 milliárd eurós hitelrészletét, valamint megkezdődhetnek az Athén által szorgalmazott tárgyalások a görög államadósságról is.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top