ingyenes webstatisztika

Gázai konfliktus – Franciaország európai missziót küldene

Franciaország európai határmegfigyelők küldését javasolja a Gáza és Izrael közötti átkelőhelyekre – közölte szerdán Laurent Fabius francia külügyminiszter.

“Európa – ezt javasoltam tegnap az egyiptomi kollegámnak – cselekedni, például az EUBAM (az Európai Unió Határtámogató Missziója) , azaz azon erők révén, amelyek Gáza és Izrael között ellenőrizhetnék az átkelőket” – mondta a francia diplomácia vezetője a France Culture közszolgálati rádiónak adott interjúban.
Az európai Unió 2005-ben létrehozott egy, a határellenőrzést támogató missziót az Gáza és Egyiptom közötti Rafah átkelőhelyen. Annak munkáját azonban 2007-ben felfüggesztették, miután a Hamász megnyerte a választásokat Gázában.
“Az arab országok támogatásukról biztosítottak, de szükség lenne az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt tagjának egyetértésére is” – tette hozzá Fabius.
Párizs álláspontja szerint az európai misszió újraindítása a gázai határátkelőhelyeken segíthetné a tartós tűzszünet helyreállítását Izrael és a palesztinok között. A kérdést várhatóan az uniós állam- és kormányfők megvitatják a szerdán kezdődő rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon.
Laurent Fabius kedd este telefonon egyeztetett egyiptomi kollégájával, Számi Sukrival, és hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítésnek az erőszak beszüntetésére, valamint a civilek védelmére kell irányulnia.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top