ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Garanciamegállapodást kötött az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank

Garanciamegállapodást kötött az Európai Befektetési Alap és az Erste Bank

Az Európai Befektetési Alap (EIF) és az Erste Bank Hungary 67 millió euró (mintegy 20 milliárd forint) értékű garanciamegállapodást kötött csütörtökön, ennek révén kedvező finanszírozási forráshoz juthatnak az innovatív magyar kis- és középvállalkozások.

A megállapodást Pier Luigi Gilibert, az Európai Befektetési Alap vezérigazgatója és Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója írta alá Budapesten.
Az első, csak Magyarországra szóló, úgynevezett InnovFin keretmegállapodás nyomán az Erste Bank Hungary mintegy 350 innovatív kis- és középvállalatnak biztosíthat kedvező feltételekkel hiteleket, illetve lízingkonstrukciókat – mondták el az aláírás alkalmából.
Az InnovFin az Európai Beruházási Bank Csoport (az Európai Beruházási Bank és az Európai Befektetési Alap), valamint az Európai Bizottság közös, a Horizon 2020 kutatási keretprogramon belül indított programja, célja az innovatív cégek finanszírozása, a program része a Juncker-tervként emlegetett Európai Beruházási Tervnek.

     
Pier Luigi Gilibert, az Európai Befektetési Alap (angol rövidítéssel EIF) vezérigazgatója a megállapodás aláírását követően elmondta: az első magyarországi InnovFin garanciamegállapodással az EIF és az Erste Bank kifejezetten a magyarországi innovatív kkv-kat és startup cégeket támogatja.
Zúgó Liliána, az Európai Bizottság Magyarországi képviseletének gazdasági elemzője ismertetése szerint az Európai Beruházási Bank Csoport Magyarországon 7 hitelintézettel kötött megállapodást, ezek az egyezmények 1,3 milliárd euró pótlólagos beruházást generálhatnak az országban.
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: az Erste Bank mindig is élen járt Magyarország nemzetközi pénzügyi kapcsolatainak kiszélesítésében és biztonságos forrásbevonási hátterének kialakításában. A bank vállalati szegmensének üzleti célkitűzése, hogy segítse az innovatív kis- és közepes cégek finanszírozását, beruházási tevékenységük bővítését.
Jelasity Radován tájékoztatása szerint az elmúlt két év alatt több mint 20 százalékkal nőtt az Erste Bank teljes hitelállománya. Ez úgy ment végbe, hogy miközben a lakossági hitelállomány enyhén csökkent, a vállalati hitelek növekedése ezt kompenzálta, ráadásul tavaly a kis- és közepes cégek hiteleinek összege mintegy 30 százalékkal emelkedett az Ersténél, ami jóval meghaladta a magyar bankszektor kisvállalati hiteleinek bővülési ütemét – magyarázta a hitelintézet elnök-vezérigazgatója. Konkrét számokat nem közölt, mert az anyabank, az osztrák Erste a közeljövőben publikálja a csoport tavalyi tevékenységének adatait.
Győr Tamás, az Erste vállalati üzletfejlesztési igazgatóságának vezetője ismertette: az InnoFin minimum 25 ezer euró és maximum 7,5 millió euró közötti hitelhez nyújt garanciát és viszontgaranciát.
Az Európai Befektetési Alap (EIF) az Európai Beruházási Bank Csoport részeként működik. Elsődleges feladata az európai mikrovállalkozások, valamint kis- és közepes vállalatok (kkv-k) támogatása, finanszírozási lehetőségeik bővítése. Az EIF kifejezetten a kkv-szegmens számára létrehozott kockázati tőkéhez, valamint garanciatermékekhez és mikrohitelezési eszközökhöz kínál hozzáférést. Az EIF az Európai Unió célkitűzéseinek megvalósulását segíti elő az innováció, a kutatás-fejlesztés, a vállalkozásfejlesztés, a növekedés és a munkahelyteremtés területén.(MTI)

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×