ingyenes webstatisztika

Franciaország legalább 50 milliárd eurós megtakarítást tűzött ki célul

Franciaország legalább 50 milliárd eurót akar megtakarítani – jelentette be a miniszterelnök csütörtökön Párizsban. Ezzel egy időben Pierre Moscovici gazdasági miniszter megerősítette, hogy a kormány a Brüsszelnek tett ígéretét megtartva, 2015-ig a GDP-arányos 3 százalék alá csökkenteni az államháztartási hiányt.

“Az a cél, hogy az elkövetkező három évben legalább 50 milliárd eurós megtakarítást érjünk el” – fogalmazott Jean-Marc Ayraut azután a megbeszélés után, amelyet Francois Hollande államfő hívott össze a két héttel ezelőtt bejelentett gazdaságpolitikai fordulat megvalósítása érdekében.     Az állami kiadások stratégiai tanácsa ezentúl havonta fog ülésezni a köztársasági elnök hivatalában.
Francois Hollande január 14-én mintegy három órán át vázolta a hatszáz francia és külföldi újságíró előtt új gazdaságpolitikáját, amelynek lényege a vállalati adóterhek 30 milliárd eurós csökkentésével és 50 milliárd eurós állami megtakarítással 2017-ig a beruházások ösztönzése és a foglalkoztatás javítása a 11 százalékos munkanélküliséggel küzdő országban.     A vállalkozásoknak ajánlott úgynevezett felelősségi paktumért cserébe a kormány legalább egymillió új munkahely létrehozását várja el a piactól, amely az államfő szerint az elmúlt évtizedek legjelentősebb társadalmi kompromisszuma lehet.
A miniszterelnök szerint a megtakarítás “különösen jelentős erőfeszítést igényel”, de “nem fogja tönkretenni a francia szociális modellt”. A kormányfő ugyanakkor nem részletezte, hogy mely tárcáknál kell jelentősebb elvonásokra számítani.
A gazdasági miniszter megerősítette, hogy a paktum ellenére Franciaország tartani fogja az Európai Bizottságnak tett kötelezettségvállalását, és a deficitet 2015-ig a GDP-arányos 3 százalékra csökkenti.
A cél 4,1 százalék 2013-ra, 3,6 százalék 2014-re és 3 százalék alatti eredmény 2015-re – mondta Pierre Moscovici a hivatalában tartott hagyományos újévi sajtótájékoztatón egy újságírói kérdésére.
A vállalatoknak a járulékfizetések alóli felmentése mintegy 30 milliárd eurós kiesést okoz az állam számára 2017-ig. Az elnöki hivatal keddi közlése szerint a járulékfizetéseket 2015-től törli el a kormány.
A gazdasági miniszter szerint a munkahelyteremtés és a versenyképesség javítása mellett Franciaországnak most elsősorban “a hitelességét kell megerősítenie partnerei szemében”.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top