ingyenes webstatisztika

Főúr! Csak el ne csússzon a biciklivel!

Mert a tegnapi nagyon finom volt! A vendéglátósok a netes rendelésekkel és az elvitellel mentik a menthetőt. A mosogatás így ugyan a vendégre marad, de legalább a főzéshez kellő vásárlástól és a főzőcskétől megmenekül, a finomság pedig házhoz jön. Több menthető, mint áprilisban, akkor a vendéglős piac háromnegyede “ment a levesbe”, most kétharmada. Egyharmadból kell túlélni.

A heti monitoros statisztikában most éppen pontosan az az időszak van terítéken, mely a vendéglőzárral egy időben indult, így némi adat tili-tolival és igazgatással azért kiolvasható, mit is hozhatott a konyhára az elviteles és a netes vendéglátás. Megfordítva, mennyit is mentett meg a vendéglátózásból.

A november 12-december 11 közötti időszakban a vendéglátás bevétele az online kasszaadatok alapján 48,7%-kal csökkent (folyóáron számolva). November 1-27 között ennél kisebb, 40% volt a nyugtaadatos visszaesés, amibe csak részben lógott bele a november 11-től beléptetett teljes zár.

November 11-től a vendéglátóhelyek nem fogadhatnak vendéget, aki csak akkor léphet be, ha el is viszi az elemózsiát és az innivalót. Helyben fogyasztás állva sincs. Előtte szeptember 21-től jött a 23 órás zárás. A munkahelyi vendéglátósok maradhattak a régi formájukban, ott le lehet ülni, de hát ők a kisebb szeletét adják a vendéglátásnak. És a home office, valamint a digitális tanrend nekik is érvágás. (Áprilisban a munkahelyi étkezdéknek is stop volt.)

Csökkent közben november 14-től 5%-ra az áfakulcs az elviteles kiszolgálásnál is (előtte a helyben készített ételféleségeknél és alkoholmentes italoknál volt 5% az áfa, de le is kellett ülni elfogyasztani, ami most már nincs helyben ücsörgéshez kötve). Ez számításaink szerint 10 milliárd forintot hagyott a zsebekben. A munkahelyi vendéglátásban viszont sehogyan sem akar az áfakulcs lejjebb csúszni, ők mindebből korábban is, most is kimaradtak.

Tekernek is a vendéglátósok az elvitellel és a netes rendeléssel, a szó szoros értelmében is, hiszen vagy futárcégekkel, vagy éppen maguk szállítják ki a megrendelt enni-, innivalót. Sok étterem ugyanakkor teljesen lehúzta a redőnyt, nem vág bele az elvitelesdibe, vagy a netes rendelésbe, sőt, akad, aki az áprilisi zár után már ki sem nyitott.

Bár végül némi támogatás cseppent-csurrant a vendéglátósoknak is, de hát náluk nagyon is igaz, a vendég az úr. Most látni igazán.

Az előbbiek nyomán a korábbi novemberi adatbecslésünket és a decemberi előrejelzésünket is módosítjuk (novemberről havi statisztika csak januárban lesz).

A december azért rosszabb vendéglős hónap a novembernél a visszaesés mértékeit nézve, mivel a vendéglőzár már a teljes hónapra kiterjedt, mellette pedig  a szilveszteri mulatságok lefújása is tetemes veszteség, a korábbi külföldi vendégek elmaradásával együtt. A céges év végi bulik is elmaradtak, tehát sajnálatos módon lesz kiesés bőven:

márc ápr máj jún júl aug szept okt nov dec
-43% -76% -56% -33% -18% -14% -22% -27% -55%* -65%*
kereskedelmi vendéglátás
-45% -76% -55% -33% -19% -14% -23% -28% -60%* -70%*
munkahelyi vendéglátás
-30% -72% -68% -35% -8% -2% -12% -17% -40%* -50%*
KSH, érték: százalék, kiigazítatlan volumenindex, előző év azonos hónapjához képest, november: heti monitoros adatközlésből (november 12-december 11) becsült, 1-27, december: előrejelzés

A vendéglátás nagy szelete az úgynevezett kereskedelmi, egyszerűbben a hagyományos vendéglátás kényszerül szembenézni a durvább eséssel (ebben a vendéglő, a büfé, vagy éppen a cukrászda is benne van). 2019-ben a teljes 1.463 milliárdos  vendéglátó forgalomból 1.331 milliárd forint volt ez az ág, mellette tizedrésznyi a munkahelyi vendéglátás, mely 132 milliárd forintot könyvelhetett el. Utóbbiak viszont most nem kényszerültek bezárásra.

A vendéglátósok egyébként november 11-től bejelentés nélkül folytathatnak (a napicikkeket árusító élelmiszerboltokkal, drogériákkal azonos módon) webes értékesítést, valamint üzleten kívüli kereskedést, ami egyszerűbben szólva a házaló kereskedés. Hát ez némi adminisztrációt csökkent, de a piac az piac maradt.

(blokkk.com)

640x40_feher
Scroll To Top