Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.29

A jelentős USA-beli növekedés éles ellentétben van az eurozónával és Japánnal   A piac arra számított, hogy kismértékben lefelé korrigálják a 2. negyedéves USA-beli GDP-t, de végül a 4,0%-ról negyedéves szinten 4,2%-ra korrigálták (SAAR). Ezenfelül a növekedési mutatók „elegye” kedvező volt: a végleges hazai keresletet felfelé korrigálták, mivel az üzleti befektetések a kezdeti előrejelzésnél jobban növekedtek, a nettó export-növekedést felfelé, a készletek növekedését pedig lefelé korrigálták. Ez a kedvező „mix” kedvez a növekedésnek az év hátralévő részében; a dollár majdnem az összes, általunk követett devizával szemben erősödött (az egyedüli kivétel a BRL volt).

 

 • A jelentős USA-beli növekedés éles ellentétben van az eurozónával és Japánnal   A piac arra számított, hogy kismértékben lefelé korrigálják a 2. negyedéves USA-beli GDP-t, de végül a 4,0%-ról negyedéves szinten 4,2%-ra korrigálták (SAAR). Ezenfelül a növekedési mutatók „elegye” kedvező volt: a végleges hazai keresletet felfelé korrigálták, mivel az üzleti befektetések a kezdeti előrejelzésnél jobban növekedtek, a nettó export-növekedést felfelé, a készletek növekedését pedig lefelé korrigálták. Ez a kedvező „mix” kedvez a növekedésnek az év hátralévő részében; a dollár majdnem az összes, általunk követett devizával szemben erősödött (az egyedüli kivétel a BRL volt). A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos várakozások kis mértékű (1,5 bázispontos) csökkenése ellenére a kötvényhozamok enyhén csökkentek, a részvénypiacokon pedig világszerte csökkenés tapasztalható. (Bár még a spanyol 10 éves futamidejű kötvények hozama is alulmaradt az USA-beli Treasury kincstárjegy hozamán, az USA-beli kötvényeknek még mindig jelentős ráta-előnyük van az eurozónabeli megfelelőikkel szemben, ezért nem vagyok benne biztos, hogy milyen további különbséget eredményeznek a hozamdifferenciálok.) Mindenesetre a kedvezőbb növekedés vagy a fokozódó ukrajnai feszültségek fordulatot hoztak a dollárral kapcsolatos hozzáállásban. Ma küzdelem lesz a hó végi dollár-eladás és az USD-ba mint biztonsági befektetési eszközbe való áramlás között. Várhatóan az utóbbi győz.
 • Az USA-beli adatok is éles ellentétben álltak Japán éjszaka folyamán közzétett adataival. A kiadások a jelek szerint nem álltak még helyre a fogyasztási adó áprilisi emelése után. A háztartások kiadásai a várakozásokhoz képest sokkal nagyobb mértékben csökkentek, és a negyedik éves szintű csökkenés – miközben a viszonteladói értékesítés várhatóan mérsékelten emelkedett – havi szinten 0,5%-os volt. A gyenge kereslet begyűrűzött a kedvezőtlen kibocsátásba és az ipari termelés havi szinten csupán 0,2%-kal emelkedett, amely igencsak nem az az erős fordulat, amelyre a júniusi jelentős csökkenést követően számítottak. A munkanélküliségi ráta váratlanul 3,8%-ra emelkedett (piaci előrejelzés: változatlanul 3,7%) annak ellenére, hogy a jelentkezőknek felkínált állások aránya 1992 óta a legmagasabb szinten van, ami olyan képességbeli meg nem felelést jelez, amelyet a növekedés nem feltétlenül old meg. Az infláció a várakozásoknak megfelelően tovább lassult; az ország júliusi fogyasztói árindexe éves szinten +3,6%-ról +3,4%-ra csökkent. A fogyasztási adó emelkedésének hatását kizárva a fogyasztói árindex stabilan 1,3%-kal emelkedett, amely még mindig a BoJ 2%-os célkitűzése alatt van. A hír támogatja azon meggyőződésemet, hogy a BoJ-nak további intézkedéseket kell tennie a gazdaság fellendítésére az év hátralévő részében, mivel Japán Európához hasonlóan kifogy a lendületből. (Megjegyzés: a gazdaságot fellendíti = a jent gyengíti.) Mindazonáltal a JPY számos párjával szemben erősödött, mivel a részvénypiacon csökkenés következett be, az ukrajnai feszültségek fokozódtak, ami hozzájárult a biztonsági befektetési eszközök iránti kereslet fellendüléséhez (az arannyal együtt).
 • Mai mutatószámok: A mai kulcsfontosságú mutatószám az európai nap során az eurozóna augusztusi fogyasztói árindexe. Várhatóan éves szinten a júliusi +0,4%-ról +0,3%-ra lassult. Az alacsony német fogyasztói árindex mellett az eurozóna kedvezőtlen fogyasztói árindexe további ösztönzést adhat az EKB-nak a fejlemények „tudomásul vételére” és a jövő heti értekezleten további intézkedések foganatosítására. Várhatóan bizonyos bejelentésekre kerül sor az eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlási programjáról, mivel a Bank egy külső tanácsadót bízott meg a programmal kapcsolatos tanácsadással.
 • Németország júliusi viszonteladói értékesítése havi szinten csökkent, ami a gyengeség további jele Európa feltételezetten legjobban növekedő gazdaságában. Az eurozóna közzéteszi júliusi munkanélküliségi rátáját, amely júniushoz képest várhatóan változatlan maradt.
 • Norvégia hivatalos augusztusi munkanélküliségi rátája is napvilágot lát, és a piaci várakozások szerint csökkenés következett be. A NOK-ot támogató adat talán ellensúlyozza a szerdai kedvezőtlen AKU munkanélküliségi rátát és erősíti a norvég koronát, különösen a skandináv párjával, a svéd koronával szemben. A Riksbank közzéteszi banki jelentését; a Norges Bank közzéteszi a 3. negyedéves várakozásokkal kapcsolatos felmérését.
 • Kanada júniusi GDP-je várhatóan havi szinten 0,2%-kal emelkedett, ami lassulást jelent a májusi +0,4%-hoz képest; a ráta éves szinten azonban várhatóan 2,3%-ról 3,0%-ra gyorsult.
 • Az USA-ban a júliusi személyi jövedelmek és kiadások várhatóan kissé lassultak. A PCE deflátor és a mag PCE az előrejelzés szerint a júniusival azonos növekedési ütemet jelez éves szinten, a 2. negyedéves mag PCE 2. becslésének változatlan adatával párhuzamosan, a csütörtöki GDP adatokban. A Michigani Egyetem augusztusi végleges fogyasztói bizalmi indexe és az augusztusi chicagói beszerzési menedzser index várhatóan bizonyos mértékű javulást mutat, ami talán elég ahhoz, hogy a dollárt a növekvő útvonalán tartsa.

 

 

Az EUR/USD pár csökkent, de továbbra is az 1,3152-es szint felett van

 • Az EUR/USD pár csütörtökön csökkent, miután az USA-beli korrigált 2. negyedéves GDP meglepően kedvező lett. A ráta csökkent, miután ellenállásszintre talált az 1,3215-ös (R1) korlát közelében, de képtelen volt áttörni a közelmúltbeli, 1,3152-es (S1) minimum szintet, és ezen két korlát közötti tartományban maradt. Ennek eredményeképpen egyelőre fenntartom semleges nézetemet, amíg a pár ki nem lép ebből a tartományból. Az eurozóna augusztusi előzetes fogyasztói árindexének lassulása valószínűleg okot szolgáltat az 1,3152-es (S1) szint lefelé való áttörésére. Mindazonáltal szerintem egy ilyen mozgás az 1,3100-as (S2) kulcsfontosságú támaszszint közelébe korlátozódik, amely a napi grafikon minimum szintjeit és maximum szintjeit összekötő, kék csökkenő tartomány alsó határa közelében van. Másrészt az 1,3240-es (R2) korlát egyértelmű, felfelé való áttörése valószínűleg támogatja azon forgatókönyvet, hogy a növekvő korrekciós fázis kissé korábban kezdődött, mint vártuk.
 • Támaszszint: 1,3152 (S1), 1,3100 (S2), 1,3000 (S3)
 • Ellenállásszint: 1,3215 (R1), 1,3240 (R2), 1,3300 (R3)

 

Az USD/JPY pár korrekciós módban van

 • Az USD/JPY pár csökkent, miután a hétfőn hamis áttörést hajtott végre a 104,15-ös (R2) szint fölé. Ma a korai európai délelőtt során a ráta valamelyest az augusztus 8. és 25. közötti növekvő hullám 23,6%-os visszatérési szintje felett, a 103,55-ös (S1) támaszszint közelében van. Ezen tartomány egyértelmű, lefelé való áttörése valószínűleg megcélozza a következő, 103,20-as (S2) támaszszintet, amely egybeesik a korábban említett előremenetel 38,2%-os visszatérési szintjével. Az RSI 50-es szintje alatt van, miközben az MACD most teszteli zérus vonalát, és hamarosan negatívvá válhat. Kitekintve továbbra is újonnan keletkezett, hosszú távú növekvő trendet látok, mivel az árfolyam struktúrája továbbra is magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket foglal magában az 50-es és a 200 napos mozgóátlag felett. Ennek eredményeképpen bármilyen lehetséges rövid távú csökkenést visszatérésnek tartanék, mielőtt a bikák ismét felülkerekednek.
 • Támaszszint: 103,55 (S1), 103,20 (S2), 103,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 103,90 (R1), 104,15 (R2), 104,85 (R3)

Az EUR/GBP pár ismét negatív lett

 • Az EUR/GBP pár hétfőn a növekvő tartomány alsó határa alá csökkent, ami a rövid távú képet ismét csökkenőre változtatta. Ma a pár valamelyest a 0,7935-ös (S1) támaszszint felett van, amely a július 23. és augusztus 14. közötti rövid távú növekvő trend 61,8%-os visszatérési szintje. Ezen szint lefelé történő áttörése várhatóan megcélozza a következő támaszszintet (0,7920 – S2). Amíg az árfolyam alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el az előző növekvő tartomány alsó határa alatt, a rövid távú irányt továbbra is csökkenőnek tartanám.  A napi grafikonon a fő csökkenő trend még mindig érvényes, amint azt a 2013. augusztus elsejei maximum szinttől eredő csökkenő trendvonal meghatározza. Mindazonáltal várnék addig, amíg egyértelműen lefelé áttöri a július 23-i minimum szintet (0,7875), mielőtt ismét magabiztos lennék ezen hosszú távú útvonalat illetően.
 • Támaszszint: 0,7935 (S1), 0,7920 (S2), 0,7905 (S3)
 • Ellenállásszint: 0,7967 (R1), 0,7980 (R2), 0,8015 (R3)

 

 

Az arany emelkedése folytatódik

 • Az arany emelkedett, és elérte a 200 periódusú mozgóátlagot és az 1297-es (R1) szintet, mielőtt valamelyest visszatért volna. Az RSI továbbra is a kék növekvő támaszszintjét követi, miközben az MACD belépett a pozitív tartományba, ami fokozza a további mozgás valószínűségét az 1297-es (R1) korlát közelében. Ezen korlát felfelé való áttörése megcélozhatja az 1305-ös (R2) akadályt a lila csökkenő tartomány felső határa közelében, amely összeköti a maximum szinteket és a minimum szinteket a napi grafikonon. A 14 napos RSI és a napi MACD csökkenő ellenállásszintjük alatt maradnak. Amíg ez a helyzet és a nemesfém a lila csökkenő tartományán belül van, a lehetséges növekvő hullámot legalábbis egyelőre korrekciós mozgásnak tartanám.
 • Támaszszint: 1280 (S1), 1273 (S2), 1260 (S3)
 • Ellenállásszint: 1297 (R1), 1305 (R2), 1320 (R3)

 

 

A WTI készen áll a 95,00-ös szint tesztelésére

 

 • A WTI csütörtökön emelkedett, és most úgy tűnik, hogy készen áll a 95,00-ös (R1) pszichológiai korlát tesztelésére, amely a július 23. és augusztus 19. közötti csökkenő trend 23,6%-os visszatérési szintje közelében van. Fenntartom azon nézetemet, hogy a 95,00/35-ös tartomány egyértelmű, felfelé való áttörése szükséges ahhoz, hogy további növekvő mozgást indítson el, talán a következő ellenállásszintig (96,70 – R2), amely egybeesik az előző csökkenő trend 38,2%-os visszatérési szintjével. Az RSI 50-es szintje közelében van és most felfelé mutat, miközben az MACD pozitív tartományba lépett, ami megerősíti a közelmúltbeli bika jellegű momentumot. A napi grafikonon a 14 napos RSI továbbra is emelkedett, miután kilépett túlértékesített tartományából, miközben az MACD jelző vonala felett maradt és felfelé mutat. A fentiek alátámasztják azon nézetemet, hogy a növekvő hullám valószínűleg folytatódik.
 • Támaszszint: 92,60 (S1), 91,60 (S2), 90,00 (S3)
 • Ellenállásszint: 95,00 (R1), 96,70 (R2), 98,45 (R3)

 

Scroll To Top