ingyenes webstatisztika

Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.25

Draghi meglepetése miatt az EUR/USD pár tovább csökken A Fed elnöke, Janet Yellen pénteken megmutatta, hogy milyen tapasztalt központi bankár, mivel olyan beszédet tartott, amely eléggé alaposnak hangzott anélkül, hogy valóban sokat mondott volna. (A Fed korábbi elnöke, Alan Greenspan népszerűvé vált mondása szerint „ha különösen egyértelműek az általam elmondottak, akkor valószínűleg félreértették az elhangzottakat”).

IronFX napi elemzés:

 

 • Draghi meglepetése miatt az EUR/USD pár tovább csökken A Fed elnöke, Janet Yellen pénteken megmutatta, hogy milyen tapasztalt központi bankár, mivel olyan beszédet tartott, amely eléggé alaposnak hangzott anélkül, hogy valóban sokat mondott volna. (A Fed korábbi elnöke, Alan Greenspan népszerűvé vált mondása szerint „ha különösen egyértelműek az általam elmondottak, akkor valószínűleg félreértették az elhangzottakat”). Yellen többnyire azon nehézségekről számolt be, amelyekkel ő és kollégái álltak szemben, amikor felmérték a munkaerő-piaci helyzetet, mivel a strukturális változások megbízhatatlanná teszik az előző mutatószámokat. A piac figyelmét azon közlés ragadta meg, amikor megerősítette a júliusi FOMC értekezlet jegyzőkönyvének üzenetét: eszerint az FOMC vitája már nem arról szól, hogy emeljék-e a kamatlábakat, hanem arról, hogy arra mikor kerüljön sor. „Mivel a gazdaság közelít célkitűzéseinkhez, a [Bizottság] természetesen olyan kérdésekre helyezi a hangsúlyt, mint a fennmaradó pangás foka, valószínűleg milyen gyorsan szüntethető meg a pangás, és ennélfogva azon kérdésre, hogy milyen feltételek mellett kellene visszavonni a rendkívüli könnyítést” – mondta Yellen. Ennélfogva az USA-ban biztosak a további megszorításokban.
  • Miközben mindenki figyelme Yellen beszédére összpontosult, valójában az EKB elnöke, Draghi lepte meg a piacot az új kijelentéseivel. Kimutatta, hogy jobban aggódik a magas szintű munkanélküliség és az alacsony infláció miatt azáltal, hogy 1) támogatja azon igényeket, hogy az országok többet költhessenek (az EU jogszabályok szerint meghatározott korlátozások betartásával), továbbá 2) bevallotta, hogy az inflációs várakozások már nem „szilárdan rögzítettek”, amint azt az EKB értekezlet után minden hónapban elmondja, valamint felfedte, hogy a „Kormányzótanács tudomásul veszi ezen fejleményeket”, és megteszi a szükséges lépéseket a megoldás érdekében.
  • A két központi bankár ezáltal jelentősen eltérő irányvonalat fektetett le a monetáris politika jövőbeli alakulására vonatkozóan. Amint azt Draghi gyakran elmondta, a monetáris politika ezen eltérése valószínűleg tovább gyengíti az eurót a dollárhoz és szerintem más devizákhoz képest. Az euró a japán jennel és az angol fonttal szemben is gyengült. Eközben az USD erősödött az összes általunk követett devizához képest. A Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos 2017-es várakozások pénteken 4 bázisponttal emelkedtek, de még hosszú út áll előttük, amíg egyezőek lesznek az FOMC előrejelzéseivel.  Szerintem még bőségesen van tere a piacnak mielőtt a Fed lépni fog, és az USD tovább erősödhet.
  • A Bank of England monetáris politikáért felelős helyettes kormányzója, Ben Broadbent szerepelt a hétvégi sajtóban, miszerint úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Királyságban a bérek emelkedhetnek az év későbbi részében, mivel a felmérések egy része munkaerő-hiányt jelez bizonyos ágazatokban. Ez a megjegyzés várhatóan valamelyest támogatja az angol fontot, legalábbis az euróval és egyéb devizákkal szemben.
  • A mai események: Ma ünnepnap van az Egyesült Királyságban, és mivel a londoni piac zárva tart, a devizakereskedés a szokásosnál kisebb mértékű lehet. Az európai időszakban a fő esemény az augusztusi német Ifo felmérés közzététele lesz. Várhatóan mindhárom index csökkent, ami hozzájárulhat a közös devizára ható nyomáshoz, valamint okot adhat a befektetőknek arra, hogy az EUR/USD párt az 1,3200-es szint alá nyomják vissza (lásd az alábbi technikai elemzést).
 • Az USA-ban az új ház-lakások értékesítése a becslés szerint júliusban 425 ezerre emelkedett (júniusban 406 ezer volt), alátámasztva lakáspiacról a közelmúltban közzétett, kedvező adatokat. Az augusztusi előzetes Markit szolgáltatási szektor PMI-index várhatóan csökken, de viszonylag magas szinten maradhat, ami szerintem nem akadályozza meg a dollár erősödését. Közzéteszik az előzetes kompozit PMI-indexet is. A chicagói Fed júliusi nemzeti aktivitási indexe az előrejelzés szerint emelkedett, miközben a dallasi Fed gyártási index azonos hónapra vonatkozóan várhatóan mérsékelten csökkent. Ezen indexek rendszerint nem befolyásolják a piacot.
 • A napirend szerint csak egy személy tart beszédet: A Kanadai Nemzeti Bank kormányzója, Poloz kulcsfontosságú beszédet tart a Canadian Association for Business Economics (Kanadai Üzleti Gazdasági Szövetség) Summer Outlook Conference (Nyári Kilátások Konferencia) elnevezésű rendezvényén.
 • A hét hátralévő részében, kedden, az ázsiai délelőtt során publikálják Új-Zéland júliusi kereskedelmi mérlegét; az európai nap során pedig az Egyesült Királyság júliusi BBA jelzálogkölcsön-jóváhagyásait, majd az USA tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya adatát publikálják azonos hónapra vonatkozóan. A júniusi FHFA és S&P/Case-Shiller lakásárindex is napvilágot lát. Szerdán Új-Zéland júliusi élelmiszerárait és Norvégia júniusi AKU munkanélküliségi rátáját teszik közzé. Csütörtökön Németország előzetes fogyasztói árindexe és munkanélküliségi rátája lát napvilágot (mindkettő augusztusra vonatkozóan). Az eurozóna júliusi M3 pénzkínálatát és az augusztusi végleges fogyasztói bizalmi indexet is közzéteszik. Az USA-ban publikálják a 2. negyedéves GDP második becslését és a 2. negyedéves mag PCE-deflátort. Ezenkívül közzéteszik a júliusi függőben lévő lakásértékesítések adatát. Pénteken, az ázsiai délelőtt során Japán teszi közzé szokásos, hó végi adatsorozatát, többek között a nagy figyelemmel kísért fogyasztói árindex adatokat; ezenkívül Új-Zéland júliusi építési engedélyeinek adata is napvilágot lát. Az európai nap során az eurozóna augusztusi előzetes fogyasztói árindexe és az övezet júliusi munkanélküliségi rátája kerül nyilvánosságra. Kanada júniusi GDP-je és USA-beli júliusi személyi jövedelmek és kiadások adata is napvilágot lát. A heti napirend szerint nagyon kevesen tartanak beszédet; látszólag mindannyian nyári szabadságukat töltik.
 • Kedden Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, Ukrajna elnöke, Petro Porosenkó, valamint a Vámunió tagállamainak képviselői és az Európai Bizottság hivatalnokai tartanak értekezletet a fehéroroszországi Minszkben. Ez kulcsfontosságú esemény lehet a devizák és az arany számára.

 

 

Az EUR/USD pár csökkenéssel nyitott

 • Az EUR/USD pár csökkenéssel nyitotta az európai kereskedést, és elérte, majd lefelé áttörte az 1,3200-es szintet. Mindazonáltal a pár támaszszintre talált az 1,3185-ös (T1) zónában, és valamelyest visszapattant. Ma a gazdasági naptár szerint közzéteszik a német augusztusi Ifo felmérést, ahol mindhárom index várhatóan csökkent. Ez arra ösztönözheti az eladói oldalt, hogy az árfolyamot az 1,3185-ös (T1) szint alá nyomják; ez valószínűleg előkészíti az utat következő támaszszint felé (1,3100 – T2). Amíg a pár a kék, csökkenő trend csatornában van, amely a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit köti össze, az általános kilátás szerintem várhatóan negatív marad. Azonban az 1 órás grafikonra tekintve úgy tűnik, hogy a 14 órás RSI készen áll a túlértékesített tartományból való kilépésre, miközben az MACD a mélypontra érés jeleit mutatja, és hamarosan felfelé metszi jelző vonalát. Figyelembe véve ezen momentum jelzéseket, óvatos maradnék a további visszapattanásokkal lekereskedésével kapcsolatban, az eladók bármikor, ismét lendületbe jöhetnek.
 • Támaszszint: 1,3185 (T1), 1,3100 (T2), 1,3000 (T3)
 • Ellenállásszint: 1,3240 (E1), 1,3300 (E2), 1,3330 (E3)

 

 

Az USD/JPY felfelé áttörte a 104,15-ös szintet

 • Az USD/JPY emelkedett, és felfelé áttörte a 104,15-ös ellenállást (támaszszintté vált). Amint az előző elemzésekben már elhangzott, egy ilyen jellegű mozgás valószínűleg előkészíti az utat a következő ellenállásig (104,85 – E1). Az MACD – amely jócskán nullás vonala felett van – felfelé keresztezte jelző vonalát, és jelentős, gyorsuló bika jellegű momentumot jelez. Figyelmen kívül hagynám az RSI túlvásárolt értékét, mivel úgy tűnik, hogy a mutatószám – legalábbis egyelőre – nem hajlandó kilépni szélsőséges tartományából. Kitekintve, a devizapár július 29-én áttörte a háromszög alakzat felső határát, és azóta a struktúra magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket mutat az 50 és a 200 napos mozgóátlagok felett. Ez szerintem pozitív általános képet tár elénk.
 • Támaszszint: 104,15 (T1), 103,95 (T2), 103,60 (T3)
 • Ellenállásszint: 104,85 (E1), 105,00 (E2), 105,35 (E3)

 

A GBP/USD támaszszintre talált az 1,6535-ös szinten

 • A GBP/USD pénteken tovább csökkent, de ma támaszszintre talált az 1,6535-ös (T1) szinten. Amíg az árfolyam alacsonyabb minimum szinteket és alacsonyabb maximum szinteket rajzol ki a kék csökkenő trendvonal és mindkét mozgóátlag alatt, a rövid távú irányt negatívnak tartanám, és az eladók várhatóan megcélozzák az 1,6500-ös (T2) pszichológiai fontos támaszt. Az MACD azonban – bár negatív – jelző vonala felett van, miközben az RSI visszapattant 30-as szintjéről és most felfelé mutat. Ennek eredményeképpen a növekvő korrekciós hullám várható a trendvonal alatt, a következő csökkenés előtt. A napi grafikonon a GBP/USD devizapár a 80 napos exponenciális mozgóátlag alatt marad, amely támaszszintet biztosított az ár mozgásának minimum szintjeihez az előző növekvő trend során, fokozva a további csökkenés valószínűségét a jövőben.
 • Támaszszint: 1,6535 (T1), 1,6500 (T2), 1,6460 (T3)
 • Ellenállásszint: 1,6600 (E1), 1,6655 (E2), 1,6700 (E3)

 

 

Az arany ellenállásra talált az 1283-as szinten

 • Az arany ellenállásra talált az 1283-as (E1) szinten, és marginálisan csökkent. A nemesfém árfolyama jelenleg a korábban említett ellenállásszint és az 1273-as (T1) támaszszint között mozog, ahol egyértelmű áttörés esetén tesztelheti a következő támaszát 1267(T2). Az kereskedés a rövid távú kék, csökkenő trend csatornán belül folyik, és emiatt a rövid távú kilátás is negatív marad. A távlati kép szintén további leértékelődést jelez, mivel az ár a hosszabb távú csökkenő lila tartományban van, amelyet a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit összekötésével kapunk. Ezenkívül a 14 napos RSI az 50-es szint alatt van, miközben a napi MACD nullás és jelző vonala alatt van, ami fokozza a további csökkenés esélyét a közeljövőben.
 • Támaszszint: 1273 (T1), 1267 (T2), 1258 (T3)
 • Ellenállásszint: 1283 (E1), 1295 (E2), 1305(E3)

 

 

A WTI megrekedt a csökkenő trendvonal közelében

 

 • A WTI valamelyest csökkent, és a kék rövid távú csökkenő trendvonal közelében maradt. Azon tény miatt, hogy az ár a trendvonal alatt és mindkét mozgóátlag alatt marad, a rövid távú irány csökkenő. Momentum mutatószámainkra tekintve, azonban fenntartanám semleges nézetemet. Úgy tűnik, hogy az RSI készen áll az előző (támaszszintté vált) ellenállásszintről való visszapattanásra, miközben az MACD – bár negatív – jelző vonala felett tartózkodik. Ezenkívül, a pozitív divergencia az RSI és az ár mozgása között még érvényben van. Ha az ár felfelé áttöri a trendvonalat és a 95,35-ös (E1) ellenállásszintet, valószínűleg megerősíti a divergenciát, és előkészíti az utat a következő ellenállásszint felé (96,70 – E2). Másrészt a 92,60-as (T1) szint lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy elérjük a következő, alacsonyabb minimum szintet és a csökkenő trend folytatódjon.
 • Támaszszint: 92,60 (T1), 91,60 (T2), 90,00 (T3)
 • Ellenállásszint: 95,35 (E1), 96,70 (E2), 98,45 (E3)

 

640x40_feher
Scroll To Top