ingyenes webstatisztika

Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.08.14

A CARRY TRADE továbbra is nyerő Az Egyesült Királyság és az USA kedvezőtlenebb adatai hatására tegnap alábbhagytak a kamatlábemeléssel kapcsolatos várakozások, és a feltörekvő piacok devizái majdnem teljes körben erősödtek, mivel a carry trade ismét „divatba jött”.

IronFX napi elemzés:

CARRY TRADE továbbra is nyerő Az Egyesült Királyság és az USA kedvezőtlenebb adatai hatására tegnap alábbhagytak a kamatlábemeléssel kapcsolatos várakozások, és a feltörekvő piacok devizái majdnem teljes körben erősödtek, mivel a carry trade ismét „divatba jött”.

Amint a tegnap déli elemzésben elhangzott, az Egyesült Királyság heti átlagkeresetei júniusban éves szinten csökkentek, és a Bank of England felére csökkentette a béremelésekkel kapcsolatos előrejelzéseket az idei évre, valamint 2015-re is valamelyest csökkentette azt. A nap későbbi részében az USA-beli viszonteladói értékesítés júliusban változatlan lett, amely hat hónap alatt a legkedvezőtlenebb teljesítmény. A viszonteladói kontrollcsoport – a viszonteladói értékesítés az élelmiszerek, az autókereskedések, az építőanyagok és az üzemanyagtöltő állomások kivételével, amely beleszámít az USA GDP adatába – havi szinten csupán 0,1%-kal emelkedett, miközben az előző két havi adatot lefelé korrigálták. Emiatt sok USA-beli gazdasági szakember lefelé korrigálta a 3. negyedéves GDP-vel kapcsolatos előrejelzését. Ennek eredményeképpen a Fed Alapok futures kamatlábbal kapcsolatos várakozások 6 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén (2017), folytatva a várakozásokban bekövetkezett azon csökkenést, ami szerint az előrejelzések ebben a hónapban eddig 25 bázisponttal csökkentek a hozamgörbe hosszabb végén. A kötvényhozamok is csökkentek.

 

Az USA és az Egyesült Királyság kamatlábaival kapcsolatos alacsonyabb várakozások hozzájárultak a globális részvénypiacokon tapasztalt emelkedéshez, és természetesen fellendíttette a CARRY TRADE iránti keresletet. Az általunk követett majdnem minden feltörekvő piacokbeli deviza változatlan volt vagy erősödött a dollárhoz képest. A kivétel a BRL volt, amely gyengült, miután Eduardo Campos elnökjelölt repülőgép-balesetben életét vesztette, ami megzavarta az októberi választásokat. Amíg az USA-beli kamatlábakkal kapcsolatos várakozások változatlanok, a feltörekvő piacokbeli devizák hozamainak további növekedése valószínűleg vonzó marad, és az ilyen jellegű ügyletek várhatóan kedvezőek lesznek. Bizonyára vannak geopolitikai és gazdasági kockázatok, de a VIX index továbbra is alacsony szintje (tegnap 12,90-en zárt, nem messze a 10,32-es közelmúltbeli minimum szinttől) jelzi, hogy a piac nem fektet elég hangsúlyt ezen kockázatokra. Személy szerint ennél jobban aggódom – mivel Ázsiában éltem a SARS-járvány idején, minden eddiginél nagyobb globális kockázatként különösen aggaszt az ebola terjedése – de ez talán azért van, mert magánszemélyként túlságosan aggódom. Ahogyan Charles Prince, a Citibank előző elnöke mondta: „amíg szól a zene, állj talpra és ropd a táncot”. Ezért a piac várhatóan továbbra is a hozamok után megy, és a feltörekvő piacok devizái viszonylag jól mennek, legalábbis addig, amíg a „zene szól”.

Az EUR/USD pár kezdetben csökkent, miután közzétették az Eurozóna kedvezőtlenebb ipari termelését, majd visszatért, miután az USA-beli gazdasági adatok is csalódást keltettek. A napi tartomány 0,55% volt, amely valójában eléggé nagy a havi eddigi 0,84%-os tartományt tekintve. Mindazonáltal képtelen volt áttörni a múlt heti minimum szintet (1,3330), illetve hosszú ideig nem volt képes fenntartani a viszonteladói értékesítési adatok közzététele utáni maximum szinteket, ami zavarba hozta a medvéket és a bikákat is. Tekintve, hogy a piac milyen gyorsan értékesítette a maximum szinteket tegnap, szerintem a befektetők fenntartják medve jellegű nézetüket az euróval kapcsolatban. Várakozásaim szerint az 1,3330-as támaszszint áttörése valószínűleg újabb csökkenést eredményez a párban. A mai GDP adatok indítók lehetnek (lásd alább).

A mai adatok: Az európai nap során a fókuszban az előzetes 2. negyedéves GDP adatok állnak: Franciaország, Németország és az Eurozóna adatai. Az Eurozóna előzetes GDP-je az előrejelzések szerint várhatóan negyedéves szinten az 1. negyedéves +0,2%-ról a 2. negyedévben +0,1%-ra lassult. Azonban Németország – amely feltételezhetően Európa legerősebb gazdasága – és Franciaország adata alulmaradt az előrejelzéseken. Németország kibocsátása negyedéves szinten 0,2%-kal csökkent (amely kedvezőtlenebb lett, mint a várt -0,1%-os érték), ami jelentős fordulat az 1. negyedéves, negyedéves szinten +0,8%-os adathoz képest. (És ez az orosz szankciók előtt volt!) A francia GDP negyedéves szinten változatlan lett, és alulmaradt a negyedéves szinten 0,1%-os emelkedést tartalmazó előrejelzéstől, azaz Franciaország tovább stagnál. Tetézve azt, hogy Olaszország 2. negyedéves GDP-je a közelmúltban váratlanul csökkent, az EUR gyengült, mivel a befektetők aggódnak amiatt, hogy az Eurozóna ismét recesszióba kerül. Az EKB ma teszi közzé a negyedéves, professzionális előrejelzői által készített felmérést (Survey of Professional Forecasters), amely jelzi majd, hogy mi az álláspont ezzel kapcsolatban. Közzéteszik az Eurozóna júliusi végleges fogyasztói árindexét.

Kanada publikálja az új lakások júniusi árindexét, valamint a korrigált munkaerő-piaci jelentést, miután a Kanadai Statisztikai Hivatal hibát talált a múlt pénteken közzétett eredeti jelentésben. A kanadai dollár visszaszerezte összes veszteségét a korrigált jelentés előtt, azon várakozások hatására, hogy a hiba miatt a nettó foglalkoztatás változását alábecsülték. A CAD várhatóan tovább gyengülne, ha a 20 ezres értéken (a piac eredeti előrejelzésén) felüli, jelentős visszapattanásról számolnának be.

Az USA-ban közzéteszik az augusztus 9-én végződött hétre vonatkozó újonnan regisztrált munkanélküliek állománya adatát. Az előrejelzésben marginálisan nem szerepel emelkedés.

Csütörtökön nem tartanak beszédet.

 

Az EUR/USD pár a közelmúltbeli tartományában maradt

 

Az EUR/USD pár emelkedett, miután közzétették a kevésbé kedvező USA-beli viszonteladói értékesítési adatokat, de elveszítette erősödését a következő néhány órában, és gyakorlatilag változatlanul zajlott a kereskedés. Amíg az árfolyam a hosszú távú kék csökkenő tartományban van, amely összeköti a napi grafikon maximum szintjeit és minimum szintjeit, továbbra is úgy vélem, hogy az általános trend csökkenő. Azonban a 4 órás grafikonon a pár az 1,3330-as (S1) támaszszint és az 1,3415-ös (R1) ellenállásszint közötti kereskedési tartományban marad. Ennek eredményeképpen, mielőtt ismét biztos leszek a csökkenő trendet illetően, szeretném látni az 1,3300-as (S2) szint alá való, egyértelmű, lefelé történő áttörést. Egy ilyen jellegű lefelé történő áttörés előkészítheti az utat az 1,3200-es (S3) tartomány felé.

• Támaszszint: 1,3330 (S1), 1,3300 (S2), 1,3200 (S3)

• Ellenállásszint: 1,3415 (R1), 1,3445 (R2), 1,3500 (R3)

 

Carney az 1,6700-es szint alá nyomja a GBP/USD párt

A GBP/USD pár szélesebb körben nyomás alá került tegnap, miután Carney kormányzó feltárta, hogy a Bank csökkentette a munkabérek növekedésével kapcsolatos előrejelzését. Carney beszéde alátámasztotta korábbi elemzéseinket; a GBP/USD pár elérte és lefelé áttörte az 1,6700-es szintet (ellenállásszintté vált támaszszint). Következő támaszszintünk az 1,6655-ös (S1) szint. Ezen szint egyértelmű, lefelé történő áttörése előkészítheti a terepet az 1,6600-os (S2) akadály felé tartó hosszabbításokhoz. A napi grafikonon a GBP/USD pár a 80 napos exponenciális mozgóátlaga alatt marad, és most a májusi minimum szintjei alatt van. Ez megerősíti azon nézetemet, hogy a pár a közeljövőben valószínűleg gyengébb lesz. Azonban az 1 órás grafikonra tekintve úgy tűnik, hogy a 14 órás RSI készen áll a túlértékesített tartományból való kilépésre, miközben az MACD felfelé áttért indító vonalán. Ennek eredményeképpen, mivel az árfolyamok nem egyenes vonalat követve mozognak, nem zárható ki egy korrekciós visszapattanás (a tegnapi jelentős csökkenés után), mielőtt a medvék ismét felülkerekednek.

• Támaszszint: 1,6655 (S1), 1,6600 (S2), 1,6500 (S3).

• Ellenállásszint: 1,6700 (R1), 1,6755 (R2), 1,6815 (R3).

 

Az EUR/JPY pár valamelyest emelkedett

Az EUR/JPY pár valamelyest emelkedett, de ellenállásszintre talált a 137,15-ös (R1) szinten. Az írás idején a pár marginálisan ezen korlát alatt van, és annak egyértelmű áttörése a küzdelmet a kék csökkenő tartomány felső határa felé vagy a 138,00-as (R2) tartomány közelébe irányíthatja. Az RSI visszapattant 50-es szintje közelében és most felfelé mutat, miközben az MACD – amely már indító vonala felett van – pozitív jelzést kapott, ami megerősíti a bika jellegű momentumot. Mindazonáltal, amíg az árfolyam a tartományon belül marad, a csökkenő útvonal szerintem érvényben marad, és a közelmúltbeli előremenetelt korrekciós mozgásnak tartanám. A napi grafikonon az 50 napos mozgóátlag közeledik a 200 napos mozgóátlaghoz, és a közeljövőben történő, medve jellegű áttérés hozzájárulhat az EUR/JPY pár negatív képéhez.

• Támaszszint: 136,40 (S1), 135,70 (S2), 135,50 (S3).

• Ellenállásszint: 137,15 (R1), 138,00 (R2), 138,45 (R3).

 

Az arany továbbra is csendes

Az arany csupán két dollárral emelkedett, és az 1305-ös (S1) támaszszint és az 1323-as (R1) ellenállásszint között maradt. A 4 órás grafikonon mindkét momentum mutatószám továbbra is pozitív tartományukban van, de mindkettő csökkenő útvonalat követ. Ezenkívül a napi grafikonon az 50 és a 200 napos mozgóátlagok továbbra is oldalirányba mutatnak, miközben a napi mutatószámok semleges szintjeik közelében vannak, ami miatt az általános útvonal oldalirányú marad. Ennek eredményeképpen itt is a partvonalon maradnék, amíg a befektetők trenddel rendelkező technikai képet nem festenek. Az 1305-ös (S1) szint lefelé történő áttörése hatására valószínűleg támaszszintre talál az 1295-ös (S2) szinten, miközben az 1323-as (R1) szint felfelé való áttörése megcélozhatja a Július 10-i maximum szintet (1345 – R2).

• Támaszszint: 1305 (S1), 1295 (S2), 1280 (S3)

• Ellenállásszint: 1323 (R1), 1345 (R2), 1355 (R3)

 

A WTI nem választ irányt

A WTI szerdán konszolidációs módban mozgott, és a 96,50-es (S2) támaszszint és a 98,65-ös (R1) ellenállásszint közötti tartományban marad. Ennek eredményeképpen a közeljövő útvonala szerintem oldalirányú marad, és inkább fenntartanám semleges nézetemet további egy napra, amíg egyértelmű trendfeltételeket nem látok. A 98,65-ös (R1) szint egyértelmű, felfelé való áttörése magasabb maximum szintet jelezne, és a közeljövőben fordulatot eredményezhet a trendben, miközben csak a 96,50-es (S2) lefelé történő áttörése jelezné az előző csökkenő trend folytatódását.

• Támaszszint: 97,00 (S1), 96,50 (S2), 95,85 (S3)

• Ellenállásszint: 98,65 (R1), 99,45 (R2), 100,45 (R3)

640x40_feher
Scroll To Top