ingyenes webstatisztika

Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.07.28

Talán fordulóponthoz érkezett a dollár? A leginkább említésre méltó esemény a pénteki kereskedési nap során a dollár erősödése volt a legtöbb G10 devizával, illetve számos feltörekvő piaci devizával szemben. Mindez annak ellenére, hogy a közzétett adatok vegyes képet mutattak a tartós fogyasztási cikkeket illetően, míg a Fed Alapok kamat várakozásai 2 bázisponttal csökkentek, a 10 éves kötvények hozamai pedig 4 bázispontos csökkenést mutattak. Mindeközben az EUR gyengült az egész nap folyamán és a mai reggeli kereskedés folyamán ott áll ahol az amerikai kereskedést befejezte – a napi minimumon

IronFX napi elemzés:

 

Talán fordulóponthoz érkezett a dollár? A leginkább említésre méltó esemény a pénteki kereskedési nap során a dollár erősödése volt a legtöbb G10 devizával, illetve számos feltörekvő piaci devizával szemben. Mindez annak ellenére, hogy a közzétett adatok vegyes képet mutattak a tartós fogyasztási cikkeket illetően, míg a Fed Alapok kamat várakozásai 2 bázisponttal csökkentek, a 10 éves kötvények hozamai pedig 4 bázispontos csökkenést mutattak. Mindeközben az EUR gyengült az egész nap folyamán és a mai reggeli kereskedés folyamán ott áll ahol az amerikai kereskedést befejezte – a napi minimumon. A Commitment of Traders jelentés kimutatása szerint a spekulánsok 2012 Novembere óta a legmagasabb szintre növelték dollár long pozícióikat. Talán eljött a várva-várt dollár rali ideje. Bár az is lehet, hogy ez csupán számos globális esemény aggregát hatásának az eredménye, melyek a menedék devizaként is használt USD felé hajtják a tőkét a kockázatok elkerülése érdekében. Azonban az arany jól teljesít a reggel folyamán, továbbra is alacsony szinten az elmúlt hetet tekintve, ami arra enged következtetni, hogy nem csupán kockázat kerülés állhat a dollár erősödése mögött.

Ma: A hétfői naptár viszonylag üres a hét hátralévő részével összehasonlítva. Nem várunk jelentősebb adatot, vagy eseményt az európai kereskedés során.

Az USA-ból az előzetes Markit kompozit és szolgáltató-szektor Beszerzési Menedzser Index (PMI) adatai jönnek Júliusra, de nincs elérhető előrejelzés. A Dallas Fed júliusi termelői aktivitást mérő indexe a becslések szerint enyhén emelkedett, míg a függőben lévő júniusi lakásértékesítések várhatóan csökkentek havi összehasonlításban.

A hét hátralévő részében: Szerda a nagy nap! A hét nagy eseménye a kedd-szerdai FOMC ülés lesz. Habár nincs sajtótájékoztató az ülést követően, illetve nem adnak közre frissített előrejelzéseket, elemzéseket tartalmazó anyagot, az egyetlen, ami iránymutatásként szolgál a piac számára az ülést követően kiadott nyilatkozat szövegezése, de itt kevés változásra számítok. Talán néhány korrekció a nyilatkozat első bekezdésében összhangba hozva azt a gazdaság javulásával a legutóbbi ülést követően. A kulcs fontosságú pontok, hogy:  a; változtatnak-e a kockázati megítélést illetően a „közel kiegyensúlyozott”-ról, melyet március óta tartanak, b; hogy eszközölnek-e bármi változtatást a Fed Alapok kamataira vonatkozó várakozásaikat illetően, miszerint a kamatok változatlanok maradnak „huzamosabb ideig azt követően, hogy az eszközvásárlási program véget ért.” A változtatás valószínűsége azonban csekély mindkét kifejezés esetében. Többet fogunk megtudni az ülésről, miután az ülés jegyzőkönyvét kiadják Augusztus 20-án. Szintén szerdán lát napvilágot az ADP foglalkoztatási jelentése az USA-ból, illetve GDP adatok első becslése a második negyedévre vonatkozóan. Az ADP jelentés – mely két nappal megelőzi az NFP-t – a várakozások szerint Júniusban az előző havinál kisebb emelkedést mutat a magánszektor foglalkoztatási szintjében. A második negyedéves GDP adat fordulatot sejtet a +3%-os (szezonális hatásoktól megtisztított éves ráta) negyedéves növekedéssel a várakozások szerint, szemben az első negyedéves 2.9%-os csökkenését követően, tovább támogatva a gazdaság helyreállását.

Másfelé a szerdai nap folyamán; Japán előzetes júniusi ipari termelési adata, illetve az új-zélandi júniusi építési engedélyek száma kerül közzétételre. Az európai kereskedési nap folyamán az előzetes német Fogyasztói Árindex (CPI) adatok Júliusra fontos adalékot jelentenek az Eurozóna inflációjára vonatkozóan a jövő heti EKB ülést megelőzően.

Kedden közzéteszik Japán munkanélküliségi rátáját, illetve kiskereskedelmi értékesítési adatait Június hónapra. Az Egyesült Királyság júniusi jelzálog jóváhagyásai akár azt is mutathatják, hogy a vásárlói oldal kezdi magasnak találni a jelenlegi rekordot jelentő árakat, ami a GBP-t gyengítheti. Az USA-ból a júliusi fogyasztói bizalmi index várhatóan pozitív hangulatot jelez. Csütörtökön az Eurozóna júliusi előzetes CPI becslése a várakozások szerint a rekordot jelentő 0.5% -os szinten marad. Bármi további csökkenés elindíthatja a spekulációt az EKB lehetséges további lépéseit illetően. Személyesen azt gondolom, hogy – hacsak nem kerül az Eurozóna a defláció szélére – az EKB várni fog bármilyen újabb lépéssel mindaddig, amíg kivitelezték mindkét hosszú távú célzott refinanszírozási programjukat (Targeted long-term refinancing operations) Decemberben. Júniusi munkanélküliségi adatok mind Németországból, mind az Eurozónából napvilágot látnak. Kanadából a májusi GDP adatok növekedtek a várakozások szerint, ami tovább erősítheti az éves növekedési adatot.

Végül pénteken a hét fő eseménye az amerikai NFP adatok közzététele lesz. A piaci konszenzus 230e-es növekedést vár, szemben az előző havi 288e-vel. Ez természetesen lassulást jelentene az előző hónap új munkaerő felvételt illetően, azonban korántsem lenne ok az aggodalomra, hisz ez a szám továbbra is összhangban lenne az utóbbi hat hónap átlagával. A várakozások szerint a munkanélküliségi ráta változatlan marad 6.1%-on. Az USA-ból szintén napvilágot lát az ISM termelői index és a végleges Markit termelői Beszerzési Menedzser Index (PMI), mindkettő Július hónapra. Japánból, Kínából, Franciaországból, Németországból, Egyesült Királyságból és az Eurozónából szintén napvilágot látnak a végleges termelői PMI adatok Júliusra.

A hét folyamán az EU valószínűleg szigorúbb szankciókat jelent be Oroszországgal szemben, mely várhatóan tartalmaz tiltást európaiak számára adósság vagy részesedés vásárlására Oroszország legnagyobb bankjaitól, illetve tiltásokat „érzékeny technológiák” oroszországi exportjára vonatkozóan, beleértve olyan eszközöket, alkatrészeket, melyekre az energia szektornak is szüksége van. Ez tovább növelhetné a geopolitikai kockázatokat, ami nehéz helyzetbe hozná a RUB-t, illetve a kelet-európai devizákat, sőt, talán még az EUR-t is.

 

Az EUR/USD 1.3435 alatt

 

Az EURUSD csökkent pénteken, áttörve és ellenállás szintre változtatva az addig támasszintként működő 1.3435-öt. Továbbra is az 1,3400-es (T1) szint elérésére számítok, amely szint határozott áttörése megcélozhatja az 1,3350-es(T2) korlátot. Az árfolyam struktúrája továbbra is alacsonyabb maximum és minimum szinteket formál mindkét mozgóátlag alatt, ami a rövidtávú képet csökkenő trendben tartja. Mindazonáltal, az órás chartra tekintve, az MACD, bár negatív zónában tartózkodik felfelé áttért jelző vonalán, míg az RSI támaszra talált a 30-as szinten és felfelé korrigált. Ezt figyelembe véve nem zárható ki egy esetleges emelkedő irányú konszolidáció, mielőtt az eladók visszavennék az irányítást. A napi charton az 50-es mozgóátlag a 200-as alatt van, ami tovább erősíti a devizapár negatív kilátásait.

Támasz: 1.3400 (T1), 1.3350 (T2), 1.3300 (T3)

Ellenállás: 1.3435 (E1), 1.3485 (E2), 1.3500 (E3)

USD/JPY rallizott és elérte az 101.95szintet

 

Az USDJPY emelkedett és ellenállásra talált az 101,95 (E1) szinten, kevéssel a lila csökkenő trendvonal felső határa felett. A mai napra vonatkozóan semleges álláspontra helyezkednék, mivel az 101,95-ös (E1) szint áttörése szükséges a trendcsatorna elhagyásának megerőséítéséhez, ami megcélozhatja a következő akadályt az 102,25 (E2) szinten. Másrészről, az 101,65 (T1) szint lefelé irányuló áttörése megerősítené, hogy a közelmúltbeli emelkedés csak korrekciós fázis volt és további csökkenés várható. A technikai indikátoraink vegyes képet mutatnak, ami megerősíti a jelenlegi semleges nézőpontomat. Az RSI ellenállásra talált a 70-es szinten és csökkent, míg az MACD a tetőzés jeleit mutatja és készen áll a jelző vonala alá kerülni. Bár az 50-es mozgóátlag felfelé mutat és közeledik a 200-ashoz.

Támasz: 101.60 (T1), 101.35 (T2), 101.10 (T3)

Ellenállás: 101.95 (E1), 102.25 (E2), 102.65 (E3)

EUR/GBP ellenállásba ütközött 0.7935 szint környékén

 

EUR/GBP emelkedett és elérte a 0.7935(E1) zónát korábbi várakozásainknak megfelelően, majd csökkent és a kereskedés látszólag változatlan maradt. A teljesebb képet figyelembe véve a trend továbbra is csökkenő (április 11-től csökkenő trendvonallal jelölve), viszont a pozitív divergencia az MACD és a keresztárfolyam között mostantól a szüksége medve momentum hiányát jelzi. A napi grafikonon is látom a pozitív divergenciát az ár és mind a napos MACD és a 14 napos RSI között, amely alátámasztja azt a nézőpontomat, hogy a csökkenő trended követni most nem a legjobb választás. Akkor nyerném vissza a bizalmam a csökkenő trend iránt, amikor az árfolyam lecsorogna 0.7875(T1) alá. Egy ilyen esés megerősítené az egyre mélyebben lévő völgyek kialakulását és az árfolyamon nyomás lenne egészen 0.7815(T2) szintig.

Támasz: 0.7875 (T1), 0.7815 (T2), 0.7755 (T3)

Ellenállás: 0.7935 (E1), 0.7980 (E2), 0.8030 (E3)

 

Arany visszapattant az 1290-es szintről

Arany jelentős emelekedett és átlépte a rövid távú lila csökkenő trend vonalat, azonban ellenállásra talált 1308 (R1) szinten. Az akadály egyértelmű áttörése valószínűleg megerősíti a korábbi trendvonalból való kilépést és valószínűleg kiépíti a következő ellenállás 1325 (R2) szintjéhez vezető utat. Sőt, pozitív eltérést látok a fém és mindkét momentum indikátorunk között, megerősítve az esetleges rövid távú emelkedés lehetőségét. Mindazonáltan semleges álláspontra helyezkednék a hosszútávú kilátásokat illetően, mivel mind az 50, mind a 200 napos mozgóátlag oldalazó mozgást mutat.

 

Az olaj gyengült, de visszapattant 101,00-ről

 

Az olaj gyengült pénteken, de támaszszintre talált és visszapattant 101.00-ről (T1), mely egybeesik az 50%-os visszatérési szint korábbi rövid távú emelkedésével és a 200 napos periódusú mozgóátlaggal. Azonban, az árfolyam elérte a 102.50 (E1) ellenállást, az elemzés készítése idején pedig már 101.56 szinten kereskedik. Tekintve, hogy az RSI az 50-es érték alatt maradt, míg az MACD negatív előjelet kapott, azt látom, hogy a kép enyhén negatív. Ennek ellenére azt várom, hogy az árfolyam 100.45 (E2) alatt marad, az előzőleg említett 61,8%-os visszatérési szinten, ami azt jelzi, hogy a medve kiterjedése megcélozhatja a 98.65 (T3) zónát, a Július 15-ei mélypontot.

Támasz: 101.00 (T1), 100.45 (T2), 98.65 (T3)

Ellenállás: 102.50 (E1), 103.35 (E2), 104.50 (E3)

 

 

A MAGYAR ÉLES KERESKEDÉSI VERSENY

Az IronFX Global lehetőséget kínál új és meglévő ügyfelei számára, hogy részt vegyenekMagyarország Legnagyobb és Legizgalmasabb forex kereskedési versenyén és megnyerjék a technikailag legfejlettebb Trading Station-t és más nagy értékű díjakat. A verseny több mint 2 millió forint összdíjazású, melyen mindenki egyenlő eséllyel indul.

Az Éles Kereskedési Verseny Július 1 és Szeptember 30 között kerül megrendezésre.

DÍJAK

1. Emperor 1510 Trading Station 
+ Nagy teljesítményű Számítógép>
2. $2000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj
3. $1000 értékű kereskedési számla 
+ két személyes üdülés a Forest Hills, Bio Hotelben teljes ellátással 3nap/2éj

*Az érvényben levő feltételek és kikötések szerint

REGISZTRÁCIÓ ITT

640x40_feher
Scroll To Top