ingyenes webstatisztika

Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.07.07

A dollár változatlan volt vagy erősödött a többi G10 devizapárjával szemben a múlt heti kedvező USA-beli foglalkoztatási adatok révén. A múlt heti adatok ösztönzésének hatására a kereskedők körében valamelyest fokozódott azon várakozás, hogy a Fed a jövő év júniusában emelni fogja a kamatlábakat.

Több gazdasági szakember eljátszadozott azzal a gondolattal, hogy előbbre hozza a Fed kamatlábemelésével kapcsolatos előrejelzését, bár a legtöbbjük nem változtatott azon. Továbbra is úgy véljük, hogy a piacnak valójában közelítenie kell majd előrejelzéseit az FOMC Fed Alapokkal kapcsolatos, „vonalasabb” előrejelzéseihez, valamint arra is figyelni kell, hogy a változás miatt a dollár erősödni fog a következő néhány hónapban. Figyelembe véve a múlt héten közzétett kedvező foglalkoztatási adatokat, láthattuk, hogy az FOMC előrejelzéseiben emelkedés tapasztalható, ami megszilárdítaná a dollárt támogató politikai divergenciát. 

Pénteken Svédország pénzügyminisztere módosította az ország gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését erre és a jövő évre vonatkozóan, mondván, hogy az ország exportja iránti kereslet vártnál alacsonyabb szintje hozzájárul a svéd korona gyengüléséhez. A legnagyobb skandináv gazdaság most várhatóan 2,5%-os növekedést könyvelhet el idén (áprilisban ezt 2,7%-ra becsülték). Bár a SEK jelentősen gyengült, továbbra is úgy véljük, hogy valószínűleg tovább fog gyengülni középtávon. 
Szerdán a Fed közzéteszi a június 17-én és 18-án tartott értekezletének jegyzőkönyvét. Az értekezlet nyilatkozatát viszonylag enyhítés-pártinak tartották, jóllehet, hogy az FOMC tagok valamelyest felfelé korrigálták a Fed Alapok kamatlábával kapcsolatos előrejelzéseket. Különösen Janet Yellen értékelte le az infláció közelmúltbeli emelkedésének fontosságát a sajtótájékoztatón. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy széles körben ez a nézet uralkodik-e az FOMC többi tagjának körében. A piac várja a jelzéseket arra vonatkozóan, hogy a Bizottság tagjai szerint mikor lesz megfelelő az alkalom a kamatlábak emelésére. 
A Bank of England Monetáris Politikai Bizottsága valószínűleg nem változtat politikáján a csütörtöki értekezletén, de a kamatlábemelés kockázata nagyobb a korábbinál. A kamatlábemelés időzítését illetően a második féléves növekedési momentum számít. A  kedden közzéteendő gyártási és ipari termelési adatok, valamint a hét végén napvilágot látó építőipari adatok mélyebb betekintést nyújtanak a 2. negyedévről. Miközben maga az értekezlet valószínűleg ismét nem megy majd eseményszámba a piac számára (szokás szerint), az értekezletről készült jegyzőkönyvet – amelyet július 23-án publikálnak – górcső alá veszik, és valószínűleg annál is fontosabb. 
Ma: Az európai nap során a fő esemény Németország májusi ipari termelésének közzététele lesz. Az előrejelzés szerint a kibocsátás üteme havi szinten változatlan maradt, miközben a ráta éves szinten várhatóan gyorsult. Kanada májusi építési engedélyeinek üteme az előrejelzés szerint emelkedett az előző havihoz képest.
A hétfői napirend szerint ma ketten tartanak beszédet. Az EKB kormányzó tanácsának tagja, Ewald Nowotny és a svéd Riksbank kormányzója, Stefan Ingves. 
A hét hátralévő része viszonylag eseményben szegény marad. Az Egyesült Királyság májusi ipari és gyártási adatai mellett Svájc közzéteszi júniusi fogyasztói árindexét. Japán is publikálja májusi folyó fizetési mérlegét, valamint a májusi német kereskedelmi mérleg is napvilágot lát. Szerdán, az ázsiai délelőtt során Kína júniusi fogyasztói árindexét és termelői árindexét teszik közzé, miközben Ausztráliában a júliusi Westpac fogyasztói bizalmi indexet publikálják. Az USA-ban az FOMC közzéteszi a legutóbbi politikai értekezletének jegyzőkönyvét. Kanada pedig júniusi új lakásépítéseinek adatát hozza nyilvánosságra. Csütörtökön a BoE értekezlete mellett Ausztrália közzéteszi júniusi munkanélküliségi rátáját. Japánban a gépipari rendelésállomány és a tercier szektor aktivitása (mindkét adat májusra vonatkozóan), valamint a júniusi termelői árindex lát napvilágot. Az európai nap során Svédország és Norvégia teszi közzé júniusi fogyasztói árindexeit. A francia júniusi fogyasztói árindexet és a májusi ipari és gyártási adatokat is nyilvánosságra hozzák. Végezetül pedig pénteken a fő mutatószámok között szerepel Kanada júniusi munkanélküliségi rátája és a végleges német fogyasztói árindex azonos hónapra vonatkozóan.
Az EUR/USD pár tovább csökkent

 

Az EUR/USD pár pénteken továbbra is csökkent, de a csökkenés megállt az 1,3580-as (T1) szinten. Ezen akadály lefelé történő áttörése jelezheti, hogy a közelmúltbeli előremenetel csupán a május 8. és június 5. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintje volt, és előkészítheti az utat a kulcsfontosságú támaszszint felé (1,3500 – T2). Az MACD indító és zérus vonala alatt marad, de az RSI újra tesztelte a 30-as szintet és valamelyest emelkedett. Ennek eredményeképpen nem zárható ki a további konszolidáció vagy visszapattanás, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek. Kitekintve, a 14 napos RSI 50-es szintje alá csökkent, miközben a napi MACD – amely már negatív tartományban van – úgy tűnik, hogy készen áll lefelé áttérni indító vonalán. Ez fokozza a további csökkenések valószínűségét a közeljövőben.
Támaszszint: 1,3580 (T1), 1,3500 (T2), 1,3475 (T3)
Ellenállásszint: 1,3690 (E1), 1,3745 (E2), 1,3790 (E3)
 

Az EUR/JPY pár semlegesre váltott

Az EUR/JPY pár csökkent, miután ellenállásszintre talált valamelyest a 139,35-ös (E1) korlát alatt, de a 138,50-es (T1) támaszszint és a csökkenő ék alakzat felső határa felett maradt. Az RSI 50-es szintje alatt van, miközben úgy tűnik, hogy az MACD készen áll zérus vonala tesztelésére. Figyelembe véve ma vegyes jelzéseket, egyelőre semleges álláspontra helyezkedem, amíg egyértelműbb jelzést nem kapunk az árfolyam mozgásának következő irányáról. Ezenkívül mindkét mozgóátlag oldalirányba mutat, ami megerősíti a semleges rövid távú kilátást. Kitekintve, az árfolyam hosszú távú útvonala oldalirányú marad, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra.
Támaszszint: 138,50 (T1), 138,00 (T2), 137,70 (T3)
Ellenállásszint: 139,35 (E1), 140,00 (E2), 141,00 (E3)
 

A GBP/USD nem tudta áttörni az 1,7175-ös korlátot

A GBP/USD pár csökkent, miután nem sikerült áttörnie a közelmúltbeli maximum szintet (1,7175 – E1). Az RSI továbbra is a kék ellenállásszint alatt van, és úgy tűnik, hogy készen áll az 50-es szint tesztelésére, miközben az MACD – bár pozitív tartományban van – a jelző vonal alatt marad. A napi grafikonon „hanging man” és „spinning top” gyertya azonosítható, amelyet megerősít a pénteki medve jellegű gyertya. Ezen jelzések miatt nem zárható ki a csökkenés folytatódása. Mindazonáltal a 80 napos exponenciális mozgóátlag megbízható támaszt biztosít az árfolyam mozgásának minimum szintjeihez, ami által a hosszú távú növekvő útvonal érvényben marad. Ennek eredményeképpen a jövőbeli csökkenéseket a hosszabb távú növekvő trend korrekciós fázisának tartanám.
Támaszszint: 1,7115 (T1), 1,7060 (T2), 1,7000 (T3)
Ellenállásszint: 1,7175 (E1), 1,7200 (E2), 1,7300 (E3)
Az arany pár még mindig visszatérőben van

 

Az arany valamelyest csökkent pénteken, és az 50 periódusú mozgóátlaga közelében maradt. Figyelembe véve, hogy mindkét momentum mutatószámunk csökkenő útvonala folytatódott, a visszatérő hullám folytatódása lehetséges, és talán ismét tesztel az 1310 (T1) tartomány közelében. Mindazonáltal, amíg a nemesfém a kék növekvő trendvonal felett van, az általános technikai kép pozitív marad, és a további csökkenést legalábbis egyelőre korrekciós fázisnak tartanám. Szerintem csak a trendvonal és az 1305-ös (T2) támaszszint egyértelmű, lefelé történő áttörése változtatja ismét negatívra a rövid távú kilátást.
Támaszszint: 1310 (T1), 1305 (T2), 1285 (T3)
Ellenállásszint: 1325 (E1), 1330 (E2), 1342 (E3)
A WTI készen áll a növekvő korrekciós hullámra?

A WTI valamelyest emelkedett, miután elhagyta a lila csökkenő tartomány alsó határát. Az MACD – bár medve jellegű tartományban van – felfelé áttért jelző vonalán, miközben az RSI emelkedett, miután támaszszintre talált 30-as szintje közelében. Ezenkívül, az 1 órás grafikonra tekintve pozitív divergencia marad érvényben órás momentum mutatószámaink és az árfolyam mozgása között.  Ennek eredményeképpen a növekvő korrekciós hullám várhatóan folytatódik. Amíg azonban a WTI alacsonyabb maximum szinteket és alacsonyabb minimum szinteket ér el a csökkenő tartományban, a rövid távú kilátás csökkenő marad. A heti grafikonon medve jellegű „engulfing” gyertya alakzat azonosítható, ami kedvez a rövid távú csökkenő trend folytatódásának.
Támaszszint: 103,05 (T1), 101,85 (T2), 100,80 (T3)
Ellenállásszint: 104,60 (E1), 106,05 (E2), 107,35 (E3)    
(IronFX)

640x40_feher
Scroll To Top