Forex, tőzsde, deviza, arany, olaj technikai és fundamentális elemzése – 2014.06.19

Az FOMC valamelyest optimistább Az FOMC értekezletet követő nyilatkozat valamelyest optimistább volt az USA gazdaságának közeljövőre vonatkozó kilátásait illetően, de ez már a harmadik egymást követő értekezlet, amikor a változás csak csekély mértékű volt. A Bizottság általánosságban elmondta, hogy a növekedés visszatérőben van, a munkaerő-piac javul, a háztartások kiadása mérsékelten emelkedik, az üzleti befektetések pedig fellendülőben vannak (ellentétben az áprilisi csökkenéssel).

IronFX napi elemzés:

•Az FOMC valamelyest optimistább; nem aggódik az infláció miatt
 • A nyilatkozatból kiderült, hogy fokozatos javulásra számítanak a közeljövőben
 • A tagok áprilisi előrejelzéseikhez képest most lassabb foglalkoztatásbeli javulásra és lassabb növekedésre számítanak
 • Yellen csekély mértékben aggódik az infláció miatt; ellenkezőleg: az FOMC továbbra is arra számít, hogy az infláció a célkitűzés alatt marad idén, valamint a célkitűzésnek megfelelő lesz 2015-ben és 2016-ban
 • A kincstárjegyek hozamai csökkentek, a részvények rekordnagyságú szintet értek el, a volatilitással kapcsolatos előrejelzések összeomlottak azon várakozások hatására, hogy az FOMC ragaszkodik „előremutató útmutatásához”, ezért az USA-beli reál kamatlábak csökkenhetnek.
 • Ez negatív az amerikai dollárra nézve; figyeljük meg az EUR/USD pár átmeneti visszapattanását. Az alacsonyabb USA-beli kamatlábak előnyösek a feltörekvő piacok számára, miközben az alacsonyabb volatilitás a carry trade ügyleteknek kedvez.
•Ma:
 • Európa:  A Norges Bank és a Svájci Nemzeti Bank értekezlete; nem várható változás a politikában
 • EGYESÜLT KIRÁLYSÁG:  A májusi viszonteladói értékesítés havi szinten várhatóan csökkent; negatív lehet az angol fontra nézve, miután tegnap nem volt képes az 1,70-es szint felett maradni
 • USA: A philadelphiai Fed index az előrejelzés szerint csökkent, miközben a heti újonnan regisztrált munkanélküliek állománya várhatóan csökken. A piacot valószínűleg továbbra is az FOMC értekezlet utóhatása uralja

Részletes elemzés:

 • Az FOMC valamelyest optimistább  Az FOMC értekezletet követő nyilatkozat valamelyest optimistább volt az USA gazdaságának közeljövőre vonatkozó kilátásait illetően, de ez már a harmadik egymást követő értekezlet, amikor a változás csak csekély mértékű volt. A Bizottság általánosságban elmondta, hogy a növekedés visszatérőben van, a munkaerő-piac javul, a háztartások kiadása mérsékelten emelkedik, az üzleti befektetések pedig fellendülőben vannak (ellentétben az áprilisi csökkenéssel). Az inflációval kapcsolatos megjegyzések változatlanok voltak a fogyasztói árindex májusban bekövetkezett emelkedése ellenére. Volt néhány kisebb változtatás a gazdasági és a pénzügyi előrejelzéseken, továbbá a munkanélküliséggel és a növekedéssel kapcsolatos várakozásokat is lefelé korrigálták (a várakozásoknak megfelelően). A „központi tendencia” tartományt a munkanélküliségi ráta esetében idén kissé, 6,1%-6,3%-ról 6,0%-6,1%-ra csökkentették, miközben a 2015-ös és 2016-os előrejelzéseket is valamelyest csökkentették. Az idei év GDP-vel kapcsolatos előrejelzéseit korábban 2,8%-3,0%-ról 2,1%-2,3%-ra csökkentették (a piaci előrejelzés erre az évre 2,2%); 2015 és 2016 változatlan. Az inflációs előrejelzésekben nem történt jelentős változás. A gondosan megfigyelt „pontmező” – amely a Bizottság tagjainak Fed Alapok rátájával kapcsolatos várakozását jelzi – enyhe elmozdulást mutatott a magasabb kamatlábak irányába. 2014-ben nem voltak változások, de a Fed Alapok 2015-ös rátájával kapcsolatos medián várakozás 13 bázisponttal 113 bázispontra emelkedett; a 2016-os medián pedig 25 bázisponttal 250 bázispontra emelkedett. A Fed Alapokkal kapcsolatos, hosszabb távú várakozások azonban csökkentek. Ezen előrejelzésekből kiderült, hogy a Bizottság nézete a rövidebb megszorítási ütemterv felé tendál, bár a végleges ráta várhatóan alacsonyabb lesz, mint a múltban, mivel csökkentek a hosszú távú növekedéssel kapcsolatos várakozások.
  • A sajtókonferencia dominált a piacnak az értekezletre adott reakciójában. Különösen csekély aggálynak adtak hangot a magasabb inflációs értékkel kapcsolatban. Ezzel ellentétben az FOMC elnöke, Janet Yellen nyilatkozata feltételezte, hogy az infláció egyelőre a célkitűzés alatt marad, ami következetes a Bizottság „központi tendencia” előrejelzéseivel (amely szerint a mag PCE-infláció továbbra is 2,0% alatt marad idén, és 2015-ben vagy 2016-ban sem haladja meg azt a szintet). Nem nyújtott jelentős betekintést abba, hogy mikor kezdik el emelni a kamatlábakat, bár megjegyezte, hogy esetleg a vártnál hamarabb megkezdik a megszorítást, ha a foglalkoztatás a vártnál gyorsabb ütemben javul. A Fed Alapok futures változatlan volt, de a 2 éves futamidejű USA-beli kincstárjegyek hozama 4 bázisponttal, a 10 éves futamidejűek hozama pedig 7 bázisponttal csökkent. Az USD általánosságban gyengült; ma délelőtt csak a norvég koronához képest erősödött az általunk követett devizák közül (ez igaz a fejlett országok, ám különösen a feltörekvő piacok devizáira). Különösen figyelemre méltó volt a volatilitás összeomlása; a VIX index, amely a volatilitással kapcsolatos várakozásokat méri USA részvénypiacán, 12,1-ről 10,6-ra csökkent. Most a legalacsonyabb szinten van 2007 februárja óta. A részvények ismét rekordmagasságba emelkedtek.
  • Úgy tűnik, hogy a Fed erősen elkötelezett a jelenlegi útvonal iránt, és a Bank of Englanddel ellentétben egyelőre ragaszkodik „előremutató útmutatásához”. Ennek értelmében a USA-beli reál kamatlábak csökkenhetnek, amint a fogyasztói árindex emelkedik, miközben a nominális hozamok valójában csökkennek. Ez az USA-beli kamatlábakban beállt fordulat átmenetileg „semlegesíti” a dollár euróval szembeni erősödését rövid távon. Másrészt az alacsonyabb USA-beli kamatlábak valószínűleg támogatják a feltörekvő piacokbeli devizákat. Azonban a legjelentősebb hatás az alacsonyabb várt volatilitásból ered, mivel az alacsony szintű volatilitás támogatja a carry trade ügyleteket. 
 • Csütörtökön további két központi bank tart monetáris politikai értekezletet: a Norges Bank és a Svájci Nemzeti Bank. A múlt hónapban a Norges Bank változatlanul hagyta jegybanki alapkamatlábát (+1,50%), miközben Oeystein kormányzó elmondta, hogy a kamatlábak várhatóan tovább fognak emelkedni 2015 nyarán. Miközben ezen az értekezleten sem várható a politika módosítása, kíváncsiak vagyunk arra, hogy a kormányzó vajon fenntartja-e nézetét. Gyakorlatilag nem kérdéses, hogy a Svájci Nemzeti Bank változatlanul hagyja a kamatlábakat, az EUR/CHF alsó küszöbérték pedig továbbra is 1,20 marad. Mindkét központi bank kormányzója sajtókonferenciát tart a Bank döntését követően.
 • A mutatószámokat tekintve elsőként az Egyesült Királyságban közzéteszik a májusi viszonteladói értékesítési adatot. Várhatóan havi szinten 0,6%-kal csökkent, ami fordulatot jelent az előző hónap havi szinten +1,8%-os adatához képest, és a rátát éves szinten +7,7%-ról +4,8%-ra csökkenti.
 • Az USA-ban a júniusi philadelphiai Fed üzleti aktivitási index az előrejelzés szerint a májusi 15,4-ről 14,0-re csökkent. Az újonnan regisztrált munkanélküliek állománya a június 14-én véget ért hétre vonatkozóan az előrejelzések szerint várhatóan az előző heti 317 ezerről 313 ezerre csökkent, ami által a 4 hetes mozgóátlag 315,25 ezerről 312 ezerre csökkent. Ezáltal a mozgóátlag a recesszió előtti minimum szint közelében marad, és megerősíti, hogy a foglalkoztatás növekedése stabilan folytatódik.
 • A központi bankok kormányzói mellett csütörtökön két további személy tart beszédet. Az európai nap során az EKB elnökhelyettese, Vitor Constancio Athénban szólal fel, a BoE Monetáris Politikai Bizottságának tagja, Ian McCafferty pedig Londonban beszél.

  

Az EUR/USD pár visszatérőben van

EURUSD_19June2014

 • Az EUR/USD pár szerdán emelkedett, és valamelyest az 1,3587-es korlát fölé került. Mindkét momentum mutatószámunk növekvő útvonalat követ, miközben az MACD pozitív tartományba lépett. Ennek eredményeképpen nem zárható ki az előremenetel folytatódása, talán az 1,3685-ös (E1) tartomány felé, amely egybeesik a május 8. és június 5. közötti csökkenés 38,2%-os visszatérési szintjével. Kitekintve, pozitív divergencia azonosítható a 14 napos RSI és az árfolyam mozgása között, ami kedvez a további növekvő mozgásnak. A hosszú távú általános kép azonban csökkenő marad, és egyelőre a további előremenetelt visszatérésnek tartanám.
 • Támaszszint: 1,3587 (T1), 1,3500 (T2), 1,3475 (T3).
 • Ellenállásszint: 1,3685 (E1), 1,3745 (E2), 1,3745 (E3).

 

Az USD/JPY pár ellenállásszintre talált a 102,30-as szinten

USDJPY_19June2014

 • Az USD/JPY pár csökkent, miután elérte a 102,30-as (E1) ellenállásszintet és a kék rövid távú csökkenő trendvonalat. Figyelembe véve, hogy az RSI csökken, miközben az MACD zérus vonala alá került, és úgy tűnik, hogy készen áll jelző vonalán lefelé való áttérésre, az árfolyam várhatóan teszteli a 101,65-ös (T1) támaszszintet. Mindazonáltal ezen támaszszinti tartomány egyértelmű, lefelé történő áttörése szükséges ahhoz, hogy következő minimum szintre kerüljön és a rövid távú csökkenő trend folytatódjon. Egy ilyen jellegű lefelé történő áttörés előkészítheti az utat a 101,10-es (T2) akadály felé. A napi grafikonon a hosszú távú útvonalat továbbra is oldalirányúnak tekintem, mivel nem azonosítható egyértelmű trend struktúra. Ezenkívül a napi MACD és a 14 napos RSI semleges szintjeik közelében vannak, megerősítve a pár trenden kívüli fázisát.
 • Támaszszint: 101,65 (T1), 101,10 (T2), 100,80 (T3).
 • Ellenállásszint: 102,30 (E1), 102,70 (E2), 103,00 (E3).

 

Az EUR/GBP pár visszapattant a 0,7960-as szintről

EURGBP_19June2014

 • Az EUR/GBP pár ellenállásszintre talált a 0,8015-ös (E1) szinten, miután visszapattant a 0,7960-as (T1) támaszszintről. Figyelembe véve, hogy mindkét momentum mutatószám emelkedik, lehetséges a 0,8015-ös (E1) felfelé való áttörése, a következő akadály talán a 0,8080-as (E2) szint. Mindazonáltal a pár a kék csökkenő trendvonal alatt van, ezért a további növekvő mozgást korrekciós hullámnak tartanám, mielőtt a medvék ismét felülkerekednek. A napi grafikonon a 14 napos RSI úgy tűnik, hogy készen áll a túlértékesített tartományból való kilépésre, ami fokozza a korrekciós hullám folytatódásának valószínűségét.
 • Támaszszint: 0,79600 (T1), 0,7900 (T2), 0,7815 (T3).
 • Ellenállásszint: 0,8015 (E1), 0,8080 (E2), 0,8140 (E3).

 

Az arany ismét elérte az előző növekvő trendvonalat

 XAUUSD_19June2014

 • Az arany emelkedett, és ismét ellenállásszintre talált az előző rövid távú növekvő trendvonalon. Egyelőre semleges álláspontra helyezkednék, mivel az 1285-ös (E1) felfelé való áttörése az előző növekvő trend megerősítését jelezné, és megerősítené, hogy a közelmúltbeli csökkenés csupán korrekciós fázis volt. Másrészt, ha a medvék átveszik az irányítást a trendvonal alatt, és a nemesfémet az 1268-as (T1) szint alá viszik, újabb tesztre kerülhet sor az 1257-es (T2) tartomány közelében.
 • Támaszszint: 1268 (T1), 1257 (T2), 1240 (T3).
 • Ellenállásszint: 1285 (E1), 1305 (E2), 1315 (E3).

  

A WTI újra tesztelte a 106,00-os tartományt

CLN4_19June2014

 • A WTI már a második egymást követő napon támaszszintre talált a 106,00-os (T1) tartományban, majd valamelyest emelkedett. Mindkét momentum mutatószám csökkenése folytatódik, ezért nem zárható ki, hogy az árfolyam lefelé áttöri ezt a támaszszinti korlátot. A napi grafikonon két „hullócsillag” alakzat azonosítható a közelmúltbeli csúcson, ami fokozza a csökkenés valószínűségét. A 106,00-os (T1) szint lefelé történő áttörése tesztelheti a 105,00-ös (T2) pszichológiai korlátot, ezúttal támaszszintként. Mindazonáltal, amíg magasabb maximum szinteket és magasabb minimum szinteket látunk, a növekvő útvonal érvényben marad, és egyelőre bármilyen további lehetséges csökkenést korrekciós hullámnak tekintek.
 • Támaszszint: 106,00 (T1), 105,00 (T2), 104,10 (T3).
 • Ellenállásszint: 108,00 (E1), 110,00 (E2), 112,00 (E3).

Scroll To Top