ingyenes webstatisztika

Fitch: továbbra is borús az európai bankkörkép

Továbbra is borúsak az európai bankszektor kilátásai a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett friss körképe szerint.

A nemzetközi hitelminősítő 15 oldalas összeállítása kimutatja, hogy a cég által kockázati besorolással ellátott európai bankok közül a fejlett piacokon honos pénzintézetek egyharmadának, a felzárkózó európai gazdaságokban tevékenykedő bankok 20 százalékának osztályzatára van érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás vagy felülvizsgálat.
Ez számottevően rosszabb a globális aránynál: a Fitch Ratings hétfői összesítése szerint az idei harmadik negyedévben a globális bankszektoron belül a cég a fejlett piaci bankok 20 százalékát, a felzárkózó térség bankjainak 14 százalékát tartotta nyilván negatív osztályzati kilátással vagy negatív felülvizsgálattal.
Ráadásul a globális listán negatív kilátással szereplő fejlett piaci bankok zöme is európai. A fejlett ipari gazdaságokban működő európai bankok közül a Fitch Ratings egyikre sem tart érvényben pozitív kilátást vagy pozitív kihatású osztályzati felülvizsgálatot, így ezeknek a bankoknak az osztályzatjavítási esélyei “távoliak” – áll a hitelminősítő hétfői londoni elemzésében.
Az összesítés szerint a Fitch által az idei harmadik negyedévben végrehajtott 15 fejlett piaci bankleminősítés közül 14 európai bankokat érintett; ezek között hét francia bank volt, amelyeket a cég a francia szuverén adósosztályzat rontása után minősített vissza.
A Fitch Ratings július 12-én vonta meg Franciaországtól – a második legnagyobb euróövezeti gazdaságtól – a lehetséges legjobb, “AAA” államadós-osztályzatot, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a francia adósságfolyamatok rosszabbak a cég által korábban vártnál.
A Fitch Franciaország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását egy fokozattal “AA plusz”-ra rontotta.
Más nagy londoni házak megítélése szerint a tágabb értelemben vett közép-európai térség számos gazdaságában – köztük Magyarországon – is változatlanul sérülékeny a bankszektor, és ez hátráltatja a növekedést.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a Lehman Brothers amerikai nagybank globális piaci pánikot elindító összeomlása óta eltelt öt év folyamatait vizsgálta nemrégiben átfogó térségi tanulmányában, megállapítva:  Ázsiával és Latin-Amerikával ellentétben Európa felzárkózó gazdaságainak bankrendszereit különösen keményen sújtotta a 2008-2009-es pénzügyi válság, és emiatt – eltérően a többi feltörekvő régiótól – a bankszektorok ebben az országcsoportban a növekedés visszahúzó tényezőivé váltak a hitelellátás szűkülése miatt.
A felzárkózó Európa a globális feltörekvő térség egyetlen olyan régiója, ahol a magánszektor hitelellátása GDP-arányosan mérve csökkent 2008 óta – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top