ingyenes webstatisztika

Fitch: Kelet-Európa egyes piacai terhelik az osztrák bankrendszer

Az osztrák bankrendszer költségcsökkentési erőfeszítései enyhíthetik az osztrák bankok közép- és kelet-európai érdekeltségeinek bevételeire nehezedő nyomást és a szektorra kirótt különadók hatásait, a térség több piacán, köztük Magyarországon azonban az osztrák leánybankok várhatóan veszteségesek maradnak – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő a legnagyobb osztrák bankokról összeállított állapotjelentésében azt jósolja, hogy az osztrák bankérdekeltségek működése a hazai, valamint a lengyel, a cseh és az orosz piacon nyereséges lesz. A román, a magyar és kisebb részben a horvát piacon tapasztalt folytatódó eszközminőség-romlás azonban azt jelenti, hogy az e piacokon működő osztrák bankérdekeltségek továbbra is veszteségesek, vagy legalábbis alulteljesítők maradnak – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.
A ház szakelemzőinek várakozása szerint Magyarország és Horvátország az idei második félévben is visszahúzó tényezőként hat az osztrák bankrendszer nyereségességére, a román piac ugyanakkor valószínűleg fokozatos javulásnak indul.
A Fitch Ratings kimutatta, hogy az idei első félévben a bankadók és a pénzügyi tranzakciós illetékek a négy legnagyobb osztrák bankcsoport – az Erste, a Raiffeisen Bank International (RBI), az UniCredit Bank Austria és a Volksbanken Verbund – esetében a működési költségek 5-9 százalék közötti hányadát, a nem munkaköltség jellegű kiadásoknak jóval több mint a 10 százalékát tették ki.
A bank- és tranzakciós adók Ausztriában, Szlovákiában és különösen Magyarországon potenciálisan semlegesíthetik az osztrák bankok által a globális pénzügyi válság óta elért költséghatékonysági eredményeket – fogalmaznak pénteki elemzésükben a Fitch londoni szakértői.
A hitelminősítő szerint a magyar bankpiac eszközminőségi jelzőszámai 2012 vége óta stabilizálódásra utaló jeleket mutatnak, a bankokat érintő “unortodox” gazdaságpolitikai intézkedések kockázata azonban továbbra is magas, különös tekintettel a devizaalapú hitelállomány konvertálására vonatkozó tervekre.
Ha a bankok és a magyar kormány között erről folyó tárgyalások negatív eredménnyel zárulnak, akkor az osztrák bankok magyarországi érdekeltségei az idei második félévben és 2014-ben is veszteségesek maradhatnak. Mindazonáltal ezek az érdekeltségek elég kicsik ahhoz, hogy potenciális veszteségeiket az osztrák anyabankok más közép- és kelet-európai, illetve hazai érdekeltségeinek megfelelő szintű nyereségessége semlegesíteni tudja – áll a Fitch elemzésében.
Más nagy londoni házak megítélése szerint összességében javult a tágabb értelemben vett Közép-Európa bankrendszereinek állapota a pénzügyi válság óta, ugyanakkor a térség számos gazdaságában – köztük Magyarországon – változatlanul sérülékeny a bankszektor, és ez hátráltatja a növekedést is.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a Lehman Brothers amerikai nagybank globális piaci pánikot elindító összeomlása óta eltelt öt év folyamatait vizsgálta minap ismertetett átfogó térségi tanulmányában, megállapítva:  Ázsiával és Latin-Amerikával ellentétben a felzárkózó európai gazdaságok bankrendszereit különösen keményen sújtotta a 2008-2009-es pénzügyi válság, és emiatt – eltérően a többi feltörekvő régiótól – a bankszektorok ebben az országcsoportban a növekedés visszahúzó tényezőivé váltak a hitelellátás szűkülése miatt.
A felzárkózó Európa a globális feltörekvő térség egyetlen olyan régiója, ahol a magánszektor hitelellátása GDP-arányosan mérve csökkent 2008 óta – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top