Fitch-felmérés: javul a befektetői hangulat az euróövezettel kapcsolatban

Egyre derűlátóbbak az európai intézményi befektetők az euróövezeti adósságválság kimenetelével kapcsolatban; fél év alatt a felére csökkent például azoknak a piaci szereplőknek az aránya, akik a valutaunió felbomlásától tartanak – közölte idei első felmérésének eredményeit szerdán Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő átfogó vizsgálatába bevont európai kötvénypiaci alapok összesen 7600 milliárd euró befektetői tőkét kezelnek.
A felmérés adatai alapján 51 százalékra nőtt a Fitch előző, októberi vizsgálata által kimutatott 29 százalékról azoknak az intézményi befektetőknek az aránya, amelyek szerint javulni fognak az alapvető hitelpiaci kondíciók az euróövezetben.
Az elemzők kiemelik, hogy három éve most először haladja meg a derűlátó alapkezelők aránya a pesszimistákét.
A válaszadók szintén 51 százaléka azt jósolta a valutauniós adósságválság várható végkimenetelére vonatkozó kérdésre, hogy az euróövezet „valahogy átvergődik” a jelenlegi válságos időszakon, az alapkezelők 28 százaléka ugyanakkor azzal számol, hogy az eurótagállamok költségvetési uniójának megteremtése lesz a végkifejlet.
A Fitch új felmérésébe bevont európai kötvényalapok 11 százaléka továbbra is azzal számol, hogy az euróövezeti adósságválság egyik következménye Görögország és egy vagy két további perifériális eurógazdaság távozása lesz, de az így vélekedők aránya a tavaly még 21 százalék volt – hangsúlyozták a hitelminősítő szakelemzői.
Más nagy londoni házak ugyanakkor változatlanul számolnak az euróövezeti adósságválság idei eszkalálódásával, és azzal is, hogy emiatt egy vagy több perifériális gazdaság távozni kényszerül a valutaunióból.
A Moody’s Analytics – a hitelminősítői és pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végző Moody’s Corporation cégcsoport gazdaságelemző részlege – 2013-ra szóló előrejelzésében úgy vélte, hogy bár az EU és az eurójegybank (EKB) elkötelezetten törekszik az euróövezet egyben tartására, a kulcsjelentőségű rövid távú kockázatok között mégis változatlanul jelen van Görögország távozásának lehetősége, egyebek mellett a további konszolidációs intézkedésekkel szembeni lakossági ellenállás miatt.
A Moody’s Analytics szerint ha Görögország távozni kényszerül a valutaunióból, annak „drámai” hatása lenne az euróövezet egészének gazdasági teljesítményére, becslésük szerint ebben az esetben a valutauniós GDP-érték 2013 egészében 5 százalékkal zuhanna.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics 2013-ra összeállított prognózisa is az euróövezeti adósságválság újbóli eszkalálódását valószínűsíti. A ház szerint ez egészen addig a pontig fajulhat, hogy megkezdődik a valutaunió korlátozott mértékű felbomlása.
A ház elemzőinek központi forgatókönyve az, hogy az euróövezetből egy vagy két kisebb tagállam – a legnagyobb eséllyel Görögország és Portugália – távozik.
A Fitch Ratings londoni elemzői az európai intézményi befektetői körben elvégzett felmérés eredményeihez fűzött szerdai elemzésükben azonban közölték: a derűlátóbb hangulatot tükröző válaszok egybecsengenek a cég azon véleményével, hogy az EKB tavaly ősszel bejelentett korlátlan másodpiaci kötvényvásárlási programja (OMT) komoly fordulópontot jelentett, mivel csökkentette az euróövezeti szuverén adósokat fenyegető, önmegvalósító likviditási válságok kockázatát.
A hitelminősítő szerint a gazdaságpolitikai döntéshozók elkötelezetten törekszenek arra, hogy a periféria országai az euróövezetben maradjanak; erre vall a Görögországnak nyújtott folyamatos támogatás.
Az elemzők hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az euróövezeti válság távolról sem ért véget, és változatlanul jelentősek a kockázatok. A cég szerint az idén várhatóan lanyhul az euróövezet hosszú távú életképességének fenntartásához szükséges, mélyebb gazdasági-pénzügyi unió megteremtésének lendülete, részben éppen azért, mert enyhült a piaci nyomás, de az okok között szerepelnek egyebek mellett a közelgő németországi parlamenti választások is.
A Fitch szerint mindemellett az érzékelhető gazdasági kilábalás beindulása is szükséges ahhoz, hogy teljesen helyreálljon az euróövezetbe vetett befektetői bizalom. (MTI)

Scroll To Top