ingyenes webstatisztika
Home / Belföld / Gazdaság / Financial Times: az Európai Bizottság elvetette a fiatalok számára ingyenes Interrail-bérlet tervét
Legfrissebb hírek Magyarországról angol nyelvű portálokról: NewsPortal.hu

Financial Times: az Európai Bizottság elvetette a fiatalok számára ingyenes Interrail-bérlet tervét

Elvetette az uniós fiatalok számára ingyenes Interrail vasúti bérlet tervét az Európai Bizottság, és helyette mindössze egy “felvizezett” javaslatot fog benyújtani az iskoláknak nyújtandó utazási támogatásokról – jelentette kedden a Financial Times (FT) brit üzleti lap uniós forrásokra hivatkozva.

Névtelenséget kérő illetékesek szerint a brüsszeli testület a tervezet költségeinek és megvalósíthatóságának elemzését követően elvetette a javaslatot, amelynek értelmében 18 éves korában minden uniós állampolgár kapna egy 22 napos időszak alatt korlátlan utazásra jogosító bérletet, hogy így bejárhassák az EU országait – írta a gazdasági napilap.
Violeta Bulc közlekedésügyi biztos korábban támogatásáról biztosította a javaslatot. Közölte, a bizottság megvizsgálja, hogyan lehetne előteremteni a forrásokat a kezdeményezéshez.
Becslések szerint a program évente mintegy kétmilliárd euróba kerülne, ráadásul számos logisztikai probléma is nehezítené a megvalósítást. Uniós tisztségviselők azt is megemlítették, hogy a javaslat “tisztességtelen előnyben” részesítene egyeseket másokkal szemben, azoknak ugyanis, akik nem Európa szárazföldi területein élnek, először el kellene jutnia valahogy a vasúti hálózathoz.
A Financial Times értesülései szerint a bizottság ehelyett olyan tervezettel készül előállni, amellyel utazási támogatásokban részesítenék az európai iskolákat.
Vincent-Immanuel Herr, a javaslatot kezdeményező német fiatalok egyike csalódottságának adott hangot a FT híreivel kapcsolatban. “Szégyenletes lenne, ha ebből is csak egy újabb tipikus EU-s javaslat válna” – mondta. “Nem a fiatalok ravasz trükkjéről van szó, ez alapvető fontosságú az unió megerősítése érdekében” – tette hozzá.
A téma kapcsán Ujhelyi István, az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának alelnöke, a kezdeményezést elsőként felkaroló képviselők egyike is megszólalt, és elmondta, hogy nem kapott előzetes, hivatalos értesítést a bérletprogram esetleges blokkolásával kapcsolatban megjelent információkról.
“Az Interrail-bérlet kapcsán a jövő héten előre leegyeztetett találkozóm van az érintett uniós biztosokkal, Violeta Bulccal és Navracsics Tiborral. Az Európai Bizottság tagjai és tisztségviselői biztosak lehetnek abban, hogy nem fogom hagyni az Interrail-program szőnyeg alá söprését és kivéreztetését” – közölte Ujhelyi az MTI-vel.
“Ez egy olyan program, amelyre szükség van a válságoktól sújtott európai közösség újraegyesítéséhez” – hangsúlyozta a szocialista képviselő, hozzátéve, “nehéz akadályokon át vezetett az út odáig, hogy az Európai Bizottság támogatását is meg tudjuk szerezni a javaslathoz”.
Az Interrail Global összesen harminc országban biztosít utazási lehetőséget. A vasúti bérlettel egy meghatározott időszakon belül ingyen utazhatnak a fiatalok Európában, Magyarországtól Norvégiáig, Lengyelországtól Portugáliáig szinte bárhol.
(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×