Home / _BI / Fidelity: Vége az olajár zuhanásának

Fidelity: Vége az olajár zuhanásának

A kőolaj világpiaci árának ilyen mértékű beszakadására nem sokan számítottak, a Fidelity International szakembereinek mindenesetre van néhány okuk óvatosan bízni abban, hogy már közel az árak bizonyos mértékű konszolidálódása is.

A kőolajipari beruházások mértéke világszerte drasztikusan csökken: a kitermelők visszafogják az új projekteket, és – ami talán a legfontosabb – az USA palaolaj-kitermelése 2016-ra 0,5 millió hordó/nap mennyiséggel csökkenni fog, ami segít némileg helyrebillenteni a termelés és a kereslet között világviszonylatban kialakult egyensúlytalanság. Ha az USA jegybankja rákényszerül a lassú ütemű normalizálásra, az lelassíthatja, sőt meg is fordíthatja a dollár árfolyamának emelkedését, mely az alacsony olajár egyik fő oka volt. A jelenlegi alacsony árak mellett alig van igény az olajárhoz kapcsolódó fedezeti ügyletekre, és az utóbbi időben a spekulatív célú eladási ügyletek iránti érdeklődés is megcsappanni látszik.

2016-ban csökkenni fog az USA palaolaj-termelése

Paul Gooden, a Fidelity USA energiaiparának elemzője szerint az alacsony árfolyam ellenszere az alacsony árfolyam, és a kitermelők beruházásai máris drámai visszaesést mutatnak. A Fidelity szakértője szerint a globális kőolajkészletek 2016 első felében feltehetően nőni fognak, azt követően viszont csökken majd a historikusan magasnak mondható szintjük. Küszöbön áll a kínálati sokk, és a kőolaj árának várhatóan 60 dollár/hordó körül vagy afölött kell stabilizálódnia ahhoz, hogy a kínálat és a kereslet hosszú távon egyensúlyba kerüljön. Az USA-ból származó palaolaj deflációs hatású, ezért nem valószínű, hogy visszatér a 100 dollár/hordó körüli árszínvonal.

Dominic Rossi, a Fidelity befektetési igazgatója szerint pillanatnyilag az a fő kérdés, hogy az alacsony energiaárakból táplálkozó látványos nyereségeket elköltik-e vagy félreteszik, a szakértő úgy véli, az eddigi jelek sajnos az utóbbira utalnak. Az, hogy a részvénypiacok az idén jól teljesítenek-e, attól függ majd, hogy ezt a váratlan hozamot/pluszjövedelmet elköltik-e, és így az amerikai fogyasztók átveszik-e a stafétabotot a vállalati szektortól, és előlépnek-e az USA gazdasági növekedésének mozgatórugóivá. Bár a gépjárművek és lakások piacán ennek már vannak jelei, a gazdaság egészét tekintve még nem számottevő, és nem is elterjedt ez a jelenség.”

2015 – Az olajár beszakadása
A kőolaj ára tavaly október vége óta kb. 30%-kal, június vége óta kb. 50%-kal, 30 dollár/hordó alá is csökkent – a beszakadás mértéke jó pár megfigyelőre meglepetésként hatott. A Világbank1 még 2014 októberében is 96 dollár/hordó árat jósolt 2015-re, ami csaknem 50%-kal magasabb volt, mint a ténylegesen megvalósult érték. Amint az alábbi grafikonon is látszik, az olajár jelenleg zajló beszakadása szinte minden korábbinál brutálisabb mértékű volt.

A jelenlegi és korábbi olajár-ciklusok összehasonlítása
20160202

Kínálati oldal
 A 2011 és 2014 között átlagosan 95 dollár/hordó körül alakuló kőolajár további feltárás- és kapacitásbővítési beruházásokra ösztönözte a termelőket, még a drágábban kitermelhető olajmezőkön is.
 A tartósan magas olajárak éppen egybeestek az USA-ban zajló palaolaj-forradalommal – ez volt a fő oka annak, hogy a 2015 végéig tartó hároméves időszak során az USA összesített nyersolaj- és folyékonyenergiahordozó-termelése 3,9 millió hordó/napra ugrott (ld. az alábbi grafikont).
 Az USA palaolaj-termelésének 2012-2015 közötti bővülésének mértékét jól illusztrálja, hogy Irak, a világ negyedik legnagyobb kőolajtermelő országa 2015-ben 4,1 millió hordót termelt ki naponta

A OPEC-en kívüli országok nyersolaj- és folyékonyenergiahordozó-termelésének növekedése 2013-2015 között
Keresleti oldalról

 Miközben a világ kőolajtermelése a fent bemutatottak szerint nőtt, a globális kereslet csökkent, aminek fő oka a kínai gazdasági növekedés lassulása volt.
 A kínai gazdasági növekedés megtorpanása egyrészt azért hatott előnytelenül az olaj iránti keresletre, mert Kína a világ legnagyobb kőolaj-importőre, másrészt pedig mert Kína a kőolaj iránti kereslet növekedésének egyik fő forrása is.1
 A növekedés általános lassulása mellett Kína gazdaságában a lakossági fogyasztás felé mutató átrendeződés is zajlik, így csökken a nagy kőolaj-igényű állóeszköz-beruházások és az exportcélú ipari termelés jelentősége. Az alábbi grafikonból arra következtethetünk, hogy ez a folyamat még nem zárult le.

A kínai GDP összetételének normalizálódása még eltart egy darabig
A Fidelity Internationalről
A világszerte 231,5 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 72,5 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkező Fidelity minden régiót, ipari ágazatot és befektetési osztályt lefedő, aktívan kezelt befektetési megoldásokat kínál. Célcsoportjai között a magánbefektetők mellett megtalálhatók pénzügyi tanácsadók, vagyonkezelők, pénzintézetek, vállalkozások és intézményi befektetők is. A FIL Limited márkájaként működő Fidelity International több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 25 országában. A vállalat 1969-es alapítása óta magántulajdonban van, amelynek meghatározó előnye, hogy nem kell a részvényesek rövid távú érdekeihez igazodnia, hanem a befektetők hosszú távú érdekeire tud összpontosítani. A Fidelity International az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 2,13 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli. A Fidelity International márkanév alatt, az osztrák, a cseh, a szlovák és a magyar kooperációs partnereken keresztül 138 nyilvános alapot értékesítenek.

640x40_feher
Scroll To Top

 
Amennyiben szeretne részletesebb tájékoztatást kapni,
kérjük töltse ki az alábbi adatlapot.
Adatait bizalmasan kezeljük.

Név

Email cím

Telefonszám

 

×