ingyenes webstatisztika

Fidelity: EU helyreállítási alap – A mérföldkőnek számító megállapodás új fejezetet nyit az Unió történetében

Ötnapos intenzív tárgyalásokat követően és − az EU-ra nem jellemző módon − határidő előtt megállapodást sikerült elérni a koronavírust követő helyreállítási csomagról. A főbb elemek nem változtak, így maradt a 750 milliárd eurós teljes összeg és a 390 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatási rész, mely bár elmarad az eredeti, 500 milliárd eurós javaslattól, mégis jelentős segítséget jelent a válság által legsúlyosabban érintett tagországok számára Anna Stupnytska, a Fidelity International globális makrogazdasági elemzője szerint. Ezenkívül a megállapodás nem tartalmaz takarékossági intézkedésekre vonatkozó feltételeket.

Számos kompromisszumra és ad-hoc megoldásra volt szükség ahhoz, hogy megszülethessen az alku: többek között növelni kellett a „takarékos (avagy fukar) négyeknek” adott kedvezményeket, és újra be kellett vezetni az Ausztriának nyújtott egyes kedvezményeket, csökkenteni kellett bizonyos programok, például a Méltányos Átállás Alap (Just Transition Fund) költségvetését, meg kellett kurtítani az egészségügyi és innovációs kiadásokat és a magánszektor támogatását célzó szolvencia-instrumenumot.

Fontos fejlemény, hogy a helyreállítási alap felügyelete összetettebbé vált. Bár egyetlen tagállamnak sincs joga megvétózni egy másik tagállamnak juttatandó támogatást, az újonnan a megállapodásba került „szupervészfék” bármely tagállamot felhatalmaz arra, hogy felemelje a szavát a helyreállítási tervek ellen, és a helyzet feloldáshoz az EU pénzügyminisztereinek vagy vezetőinek határozatára legyen szükség. Ez a kifizetések késedelmét idézheti elő. Emellett az EU kormányainak súlyozott többsége teljesen felfüggesztheti az egy-egy országnak szánt kifizetéseket, ha bizonyítékok merülnek fel a jogállamiság megsértésére.

A záródokumentumba bekerült kompromisszumok ellenére a helyreállítási alapról szóló megállapodás olyan markáns politikai üzenetet közvetít, mely új fejezetet nyithat az Unió történetében. Az EU kötvénykibocsátása olyan precedenst teremthet, mely a jövőben az intézményi keretrendszer állandó részévé válhat. Most, hogy a költségvetési politika végre azon igyekszik, hogy lehetővé tegye a koronavírus-járvány utáni talpra állást, már nem egyedül az EKB kezében van a gyeplő. „A monetáris és költségvetési politika szoros együttműködése, valamint a szilárd politikai akarat, hogy ne csupán az unió túlélése, hanem több szempontból a sikere is biztosított legyen, magában rejti annak a – talán minden korábbinál komolyabb – lehetőségét, hogy az előttünk álló években még kimagaslóbb gazdasági eredményeket sikerüljön elérni” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International közép-kelet európai igazgatója.

 

Fontos tájékoztatás

A befektetések értéke csökkenhet és nőhet is, és előfordulhat, hogy a befektetők nem kapják vissza a teljes befektetett összeget. A múltbeli teljesítmény nem jelzi előre megbízhatóan a jövőbeli hozamokat.

Ezek az anyagok nem számítanak hivatalos közleménynek, a Fidelity befektetéskezelési szolgáltatásainak igénybe vételére szóló felhívásnak vagy ajánlatnak, vagy bármely értékpapír vagy befektetési termék megvásárlására vagy eladására szóló ajánlatnak vagy bármely ilyen ajánlat elfogadására szóló felhívásnak. A Fidelity nem állítja, hogy a jelen anyag tartalma minden földrajzi térségben felhasználhat, vagy hogy az itt tárgyalt tranzakciók vagy szolgáltatások minden joghatóság vagy ország területén bármely befektető vagy egyéb fél számára hozzáférhetőek, értékesíthetők vagy igénybe vehetők .

A befektetők vegyék figyelembe, hogy az itt közölt nézetek esetleg már nem aktuálisak, és hogy azok alapján a Fidelity esetleg már meghozta a szükséges intézkedéseket. Az itt közölt nézetek csak az itt megjelölt napon érvényesek, és előzetes értesítés nélkül változhatnak.

A jelen anyagot a Fidelity International állította össze, és előzetes engedély nélkül nem sokszorosítható és terjeszthető. A jelen anyag nem az Egyesült Államokban tartózkodó személyeknek szól (akik nem is cselekedhetnek a jelen közleményben foglaltak alapján), és csak az olyan joghatóságok területén belül tartózkodó személyeknek szántuk, amelyekben az érintett alapok forgalmazási engedéllyel rendelkeznek, vagy ahol ilyen engedélyre nincs szükség. A Fidelity nem jogosult arra, hogy Kína kontinentális területén befektetési alapokat vagy termékeket kezeljen, illetve forgalmazzon, vagy hogy ott élő személyeknek befektetéskezelési vagy -tanácsadási szolgáltatásokat kínáljon.

A jelen anyagban szereplő információkat mindenki saját kezdeményezésére olvassa el, és saját maga felelős a vonatkozó helyi törvények és jogszabályok betartásáért, és ki kell kérnie saját befektetési tanácsadóinak véleményét. A jelen anyagban harmadik felektől származó tartalom is szerepelhet, mely a Fidelity egyetlen vállalatával sem kapcsolatban álló vállalatoktól származik („Harmadik felektől származó tartalom”). A Fidelity nem vett részt a Harmadik felektől származó tartalom előkészítésében, elfogadásában vagy szerkesztésében, és sem kifejezetten, sem hallgatólagosan nem ajánlja vagy helyesli azt.

Kiadta a FIL Pensions Management

A Fidelity International annak a vállalatcsoportnak a neve, mely az Észak-Amerikán kívüli, meghatározott joghatóságok területén termékeket kínáló és szolgáltatásokat nyújtó globális befektetéskezelési szervezetet alkotja. A Fidelity és a Fidelity International név, a Fidelity International logo és az F embléma a FIL Limited bejegyzett védjegyei. A Fidelity csupán tájékoztatást nyújt különböző termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatban, de nem ad befektetési tanácsokat, és nem tesz az egyéni körülményeken alapuló, személyre szóló javaslatokat. FIL korlátozott eszközök és források 2020.06.30-án – az adatok nem auditáltak. Európában kiadja a Financial Conduct Authority által bejegyzett és felügyelt FIL Investments International (FCA regisztrációs száma: 122170), a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier) által bejegyzett és felügyelt FIL (Luxembourg) S.A., és a FIL Investment Switzerland AG.A befektetéseket a jelenlegi tájékoztató és a KIID (a befektetőkre vonatkozó kulcsfontosságú dokumentum) alapján kell elvégezni, amely a jelenlegi éves és féléves jelentésekkel együtt ingyenesen rendelkezésre áll forgalmazóinknál, a luxemburgi Európai Szolgáltató Központban, FIL (Luxembourg) SA 2a, rue Albert Borschette BP 2174 L-1021 Luxembourg, a Raifeisenbank Zentralbank Österreich AG-ban, Akademia u. 6, 1054 Budapest. A KIID magyar nyelven érhető el. MKAT8756

640x40_feher
Scroll To Top