ingyenes webstatisztika
Home / _Címlap / Fidelity: 2017. negyedik negyedév – Befektetési kitekintő

Fidelity: 2017. negyedik negyedév – Befektetési kitekintő

2017. negyedik negyedév Befektetési kitekintő

Ki mer később fékezni?

■    A bikapiac egyelőre változatlan, de már az utolsó szakaszában jár

■    A stabil globális növekedés és az erős hozamok támogatást jelentenek a részvényeknek

■    A szórványosan felbukkanó magas értékeltségek több eszközosztálynál is kezdenek gondot okozni

■    A kötvénypiacokat a jegybanki politika, az inflációs adatok és Kína kilátásai fogják mozgatni

■    Továbbra is magas a politikai ballépések kockázata

A Fidelity összefoglalója a részvények, kötvények és alternatív eszközök kilátásairól

     

 

Kitekintés: A lényeg röviden
A bikapiac az utolsó szakaszában jár, és ilyenkor az dönt, hogy ki mer később fékezni. Az eredménynövekedés még egyenletes, és a kötvényekhez viszonyított értékeltségek is a részvényeknek kedveznek.
USA: A körülmények még mindig viszonylag kedvezőek a részvények számára. A növekedés se nem gyorsul, se nem akadozik, így továbbra is a technológiai részvényeken  maradhat a fókusz.

Európa: Enyhültek a politikai aggodalmak, az eredmények és az értékeltségek magukhoz tértek, ami jót tett a részvényeknek. A könnyű hozamok időszaka elmúlt – mostantól a részvénykiválasztásé lesz a főszerep.

Ázsiai és Csendes-óceáni térség: Miután bejelentették, hogy a kínai részvények bekerültek az MSCI-indexbe, a befektetők érdeklődése Kína felé fordult. A kínálati oldalon végrehajtott reformok biztatóak, és több új lehetőséget is megcsillantanak a részvénykiválasztás terén.

Japán: A gazdaság egészséges ütemben nő, de az infláció továbbra is elmarad a várakozásoktól. Úgy véljük, a legjobb lehetőségek az alacsony és közepes tőkekapitalizációjú vállalatokban.

EMEA/Latin-Amerika: A globális növekedés gyorsulása és a gyenge dollár kedvező feltételeket teremt a feltörekvő piacok számára. Az alapanyag-részvények árfolyamának jót tesznek a kedvező kilátások.

Globális ágazatok: A jelentős mértékű innováció miatt a technológiai papírokat továbbra is kedvező színben látjuk, csakúgy, mint a távközlési részvényeket azokon a piacokon, ahol e cégeknek van ármeghatározó erejük. Az energiaipari papírokkal kapcsolatban vannak fenntartásaink.

Kötvényjellegű eszközök
A Fed kamatláb-döntései jelenleg az inflációs adatok függvényében alakulnak. Úgy véljük, az USA jegybankja nagyon óvatosan fog csak beavatkozni, és a hozamokat továbbra is limitálni fogja.

Inflációhoz kötött kötvények: Európában és az Egyesült Királyságban kínálkozik néhány lehetőség, de bikapiaci trendek az USA-ban mutatkoznak, ahol a headline maginfláció több havi gyengélkedés után augusztusban megindult felfelé.

Befektetési minősítésű kötvények: Az értékeltségek óvatosságra intenek, mivel a jegybankok az eszközosztálynak eddig komoly hátszelet fújó intézkedéscsomagok fokozatos kifuttatására készülnek.

Magas hozamú kötvények: A további szpred-szűkítés lehetőségei korlátozottak, ezért érdemes lehet még némi puskaport szárazon tartani.

Feltörekvő piaci kötvények: Ez az eszközosztály jól teljesített, de konszenzusos jellegűvé vált, és mivel az értékeltségek jelenleg historikusan magasnak mondhatók, a kockázatok túlsúlyban lehetnek a növekedés esélyéhez képest.

Alternatív eszközök
Kereskedelmi ingatlanok – kontinentális Európa: Az erős gazdasági fellendülés és a változatlan monetáris politika párosa kedvező hatással lenne a piacokra. Jelenlegi stratégiánk core plus/value add jellegűnek mondható.

Kereskedelmi ingatlanok – Egyesült Királyság: A Brexit miatt borús gazdasági kilátások számítanak a legkedvezőtlenebb hatásnak. Ha a bérleti jogviszony biztonságára és a stabil bérlők kiválasztására összpontosítunk, akkor megvan az esély arra, hogy a piaci átlagnál jobb eredményeket érjünk el.

Árupiacok: Az energiaipari fundamentális adatok rövid távon pozitívak, de a középtávú kilátásokat behatárolja az észak-amerikai palaolaj-kitermelők kínálati oldalról megnyilvánuló rugalmassága.

Infrastruktúra: Ez az eszközosztály továbbra is hasznos lehet a hozamok diverzifikálása céljából. Kedvencünk a megújuló energiaforrások szektora, mely jellemzően magasabb hozamokat kínál, emellett az itt megvalósuló beruházások hitelhányada is alacsonyabb.

 

Részvények

 

Ki mer később fékezni?
Az értékeltségek egyes területeken kétségtelenül egyre túlfeszítettebbek, de összességében még mindig nem érték el a 2000-ben látott csúcsokat. Ami a fundamentális adatokat illeti, tovább tart a kellemes, alacsony növekedéssel és alacsony inflációval jellemezhető környezet, mely már egy ideje kedvező feltételeket teremt a piacok számára.

A fő mutatók némi javulást értek el, a növekedés valamivel összehangoltabb lett, míg az USA visszafogott inflációja – a szűk munkaerőpiac ellenére is – elhitette a piacokkal, hogy a Fed által meghirdetett alapkamat várható alakulása még ad némi mozgásteret nekik. A befektetők ilyenkor kényelmetlen helyzetben vannak: az dönt, hogy ki mer később fékezni. Ráadásul úgy kell a gázon tartaniuk a lábukat, hogy közben megfelelő intézkedésekkel kezelniük kell a portfóliójuknak a gazdasági csökkenéshez kapcsolódó kockázatait is.

Az utolsó szakasz kapcsán két lehetőséget látunk: vagy jön a klasszikus, felpörgésből koppanásba torkolló szcenárió, amikor a ciklus végén a részvények árfolyama hirtelen megugrik, vagy – és ez az enyhébb változat – a piac oldalazni kezd, az átlagos piaci szintek sodródnak, de a felszín alatt jelentős értékeltség-változások zajlanak.

Az alábbiakban elmondjuk, hogyan látjuk az összes nagyobb befektetési eszköz jövőjét. Véleményünket a cégekkel, kormányokkal, kibocsátókkal, ingatlanokkal és bérlőikkel kapcsolatos fundamentális elemzésünkre alapozzuk. Az is kiderül majd, hogy saját, alulról felfelé építkező összesített előrejelzéseink alapján szerintünk melyik régiók és ágazatok kínálják a leginkább és a legkevésbé vonzó növekedési és hozamlehetőségeket.

Véleményünkről

A jelen befektetési kitekintő reprezentatív módon foglalja össze a Fidelity befektetési teamjeinek véleményét. A Fidelitynél az egyes portfóliómenedzserek jelentős mozgástérrel rendelkeznek, és végső soron vagyonkezelői felelősséggel tartoznak a portfóliójukon belül meghozott valamennyi befektetési döntésért. E miatt az önállóságuk miatt eltérések is adódhatnak az itt vázolt átfogó, reprezentatív vélemények és az egyes Fidelity alapoknál alkalmazott konkrét stratégiák között.

 

 

 

Vajon meddig tart még a jó világ? A második világháború óta második leghosszabb, de kétségkívül a leggyűlöletesebb bikapiac csak nem akar véget érni, miközben a befektetők napról-napra jobban aggódnak.

 

Részvények

 

 

A lényeg röviden

■    A bikapiac az utolsó szakaszában jár, és a mozgatórugói egyre erőtlenebbül hatnak rá.

■    A eredménynövekedés azonban még mindig egyenletes, és mivel a tízéves futamidejű államkötvények hozama 2%, a relatív értékeltségek is változatlanul kedvezőek.

■    Véleményünk szerint a ciklus kétféleképpen érhet véget: felpörgést követő koppanással, vagy oldalazó, konszolidációs szakasszal. Mindkét eshetőség aktív részvénykockázat-kezelést kíván.

Áttekintés

 

A Fidelity előrejelzése
Globális összesített előrejelzés 2017 2018
Eredménynövekedés 14,4% 10,3%
Tőkearányos megtérülés 13,2% 13,5%
Osztalékhozam 2,5% 2,6%
Árfolyam/eredmény alapú értékeltség 17,3x 16,0x
Árfolyam/könyv szerinti érték alapú értékeltség 2,2x 2,1x

 

Kilátások

Amikor ki kell tartani

Jó hosszú utat tettünk már meg eddig a jelenlegi bikapiac kezdete óta, és azok közül a hatások közül, melyek fenntartották, jó néhány kifulladni látszik. Olyan értékpapír-piaci rali volt ez, melyet a többszörös bővülés hozott létre, amikor a fejlett piacok legtöbbször a feltörekvők előtt jártak (Ázsia és a feltörekvő piacok az év eddigi szakaszában a piaci átlagnál jobban teljesítettek), és a szellemi tőkével rendelkező cégek értékeltsége kedvezőbben alakult a fizikai eszközökkel rendelkezőkénél. Ezek a piacalakító tényezők egy ideje fennállnak már, és most fokozatosan elfogy a lendületük, főleg mióta az USA piacának néhány oly népszerű szegmensében – például a technológiai vállalatok terén – az értékeltségek kezdenek egyre túlfeszítettebbnek tűnni.

A S&P500 index az elmúlt hónapokban a 2400-as érték körül lebegett, és elképzelhető, hogy felmegy 2700-ra is. A magas árazottságú cégek további árfolyam-növekedését nem tartjuk valószínűnek, de az eredménynövekedés akár kétszámjegyű is lehet. A jelenlegi eredménykilátások alapján kb. 5-6%-os teljes hozam tűnik elképzelhetőnek. Ahhoz viszont, hogy ez vonzó legyen, a volatilitásnak alacsonynak kell maradnia – ha megindulna felfelé, a hozam már nem ellensúlyozná a kockázatot. Azt, hogy a S&P500 jóval 2700 pont fölé emelkedjen, kevéssé tartjuk valószínűnek. Amikor pedig kifulladnak azok a fundamentális hatások, melyek felfelé hajtják a piacot, lényegében megkezdődik a buborékképződés. Az USA részvénypiacának egyes túlfűtöttebb területein már szemtanúi voltunk néhány olyan figyelemre méltó ármozgásnak, melyet a jelek szerint a hangulatváltozás idézett elő.

Ugyanakkor a történelmi tapasztalatok azt mutatják, hogy a jelenlegi helyzet eltarthat még egy darabig. Ha túl korán lépünk ki a piacról, akkor fennáll az esélye, hogy némi hozamot az asztalon hagyunk. A lendület az USA részvénypiacának egyik legerősebb motivációs tényezője, és mivel az USA államkötvényeinek hozama 2%-on áll,

 

a S&P500 osztalékhozamai pedig meghaladják a tízéves futamidejű államkötvények hozamát, ezért a relatív értékeltség még mindig a részvények mellett szól.

Ettől függetlenül közeledünk a ciklus végéhez. Nem tudni, meddig tart még, de egyelőre ki kell tartanunk, de egyre többet kell foglalkoznunk azzal a gondolattal, hogy hogyan védekezzünk a lefelé mutató kockázatok ellen. A reálkamatok elmúlt 30 évben tapasztalt összeomlása a piacok egyik legfontosabb tartós támasza volt. Ha a reálkamatlábak megindulnak felfelé, az egy új korszak beköszöntét is előidézheti.

 

Mi lesz a végjátszma?

Kétféle végkimenetelt tartunk elképzelhetőnek. Az egyik egy parabolikus boomot követő koppanás, melynek során a kedvelt piaci szegmensek egyre drágábbak lesznek; jellemzővé válik az értékeltségekhez kapcsolódó elégedettség, és mind több jel utal arra, hogy a befektetők félnek, hogy lemaradnak valamiről. A másik lehetőség ennél kevésbé drámai. Az eddigi két, felpörgésből koppanásba torkolló piac még elevenen él az emlékeinkben, ezért lehet, hogy ebben a ciklusban nem is kerül sor a jellemzően a bikapiacokhoz kapcsolódó eufóriára. Ehelyett inkább hosszú konszolidációs időszak következhet, amikor az átlagos piaci szintek csak oldalaznak, de a felszín alatt értékeltség-csökkenések és újraértékelések zajlanak. E mellett a forgatókönyv mellett elsősorban a globális gazdaságban rejlő fölös tőke mennyisége szól. A vállalati mérlegek erősek, és hegyekben áll a magántőke-alapokban felhalmozott, de be nem fektetett pénz (kb. ezermilliárd dollárról beszélünk). Ennek alapján elképzelhetőnek tartunk egy olyan helyzetet, amikor az ipari vevők is piacra lépnek, ha a piacokon érdemi árfolyamcsökkenésekre kerül sor. Bár jellegük eltérő, mindkét fent vázolt kimenetel aktív részvénybefektetés-kezelést követel majd.

A bikapiaci hozamok összehasonlítása
A eredménynövekedés továbbra is kedvező hatású

 

 

Részvények

USA részvények

FAAMG-részvények = növekedés és biztonság?      A Fidelity előrejelzése
Globális összesített előrejelzések 2017 2018
Eredménynövekedés 10,0% 9,2%
Tőkearányos megtérülés 16,3% 17,1%
Osztalékhozam 1,9% 2,1%
Árfolyam/eredmény alapú értékeltség 19,1x 17,4x
Árfolyam/könyv szerinti érték alapú értékeltség 3,1x 2,9x
Forrás: Fidelity Insight, Global Aggregate Forecasts in USD, 2017. szeptember
Forrás: Fidelity International, Goldman Sachs, Thomson Reuters, 2017. június

Függőleges tengely: Realizált volatilitás (6 havi)

Staples = Alapvető fogyasztási cikkek

Kilátások

A kondér még nem üres

A monetáris politikai kilátások továbbra is kedvezőek. A piacok csökkentették az USA ebben a ciklusban sorra kerülő alapkamat-emeléséhez fűződő várakozásaikat, mivel az infláció a szűk munkaerő-piac ellenére még mindig visszafogott mértékű. A Fed talán még el van maradva egy kissé a görbétől, de az előrevetített kamatemelések lényegében ezután is a tényadatoktól függenek. Az adatoktól függetlenül Yellen elnökasszony azzal kezdi majd a jegybanki politika normalizálását, hogy októberben a kötvényállomány újrabefektetésének korlátozásával csökkenti a Fed mérlegét. Ha a piacok erre kedvezőtlenül reagálnak, vélhetően ellenkező irányú lépések következnek majd.

A gazdaság esetleges felgyorsulásának hatására a technológiai részvények átadnák a vezető helyet a ciklikus értékeltségű/minősítés-érzékeny részvényeknek.
részvények eredménytermelési kilátásait, mivel ezek sorsa erősen függ a fogyasztók és a média vásárlási kedvétől. Ha a növekedés se nem gyorsul, se nem akadozik, akkor továbbra is a technológiai részvényekre összpontosíthatunk.

 

Ma mindenki tech-részvényeket vesz

Mivel a befektetők erősen a tech-részvényekre koncentrálnak, idén a piaci bővülés túlnyomó részét néhány nagy részvény idézte elő. A FAAMG*-részvényeket még a piaci átlagnál, sőt az alapvető fogyasztási cikkeknél is alacsonyabb volatilitás jellemezte. Ennek következtében az alacsony volatilitást kereső és a kvantitatív stratégiákat követő befektetők is a technológiai részvényeket keresik, vagyis ezeket a papírokat védekező jellegük miatt is veszik, no meg azért, mert domináns piaci pozícióiknak köszönhetően megbízhatóan lehetővé teszik a jövedelmi célok túlteljesítését. Ez nagyon eltér a 90-es évek végén tapasztalt technológiai boomtól, amikor inkább a spekulatív nyereségre való törekvés volt meghatározó.

* Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google

Mindez még mindig meglehetősen kedvező környezetet jelent a részvények számára. Az alacsony növekedés és az alacsony infláció továbbra is a technológiai részvényeknek kedvez, és a befektetők hajlandóak felárat fizetni a valós növekedésért. A gazdaság esetleges felgyorsulásának hatására a technológiai részvények átadnák a vezető helyet a ciklikus értékeltségű/minősítés-érzékeny részvényeknek. Viszont ha a gazdaság lassulna, az hátrányosan érintené a technológiai és közösségimédia-

 

Részvények
Európai részvények (Egyesült Királyság is)
Az Egyesült Királyság bankjainak tőkepozíciója sokat erősödött

 

Kilátások

Jó kilátások: Javuló politikai helyzet és makrogazdasági adatok

Az elmúlt hónapokban látványos ütemben enyhültek a politikai aggodalmak, és ma már ott tartunk, hogy a gazdasági és vállalati tényezők számítanak fontosabbnak. A populista politika hátszele elcsitult – Macron győzelmének kulcsszerepe volt a populisták lendületének megtörésében.

Ezzel együtt a Brexitet övező bizonytalanság továbbra is befolyásolja a szigetországi eszközök megítélését. Az európai gazdasági tájkép összességében jó hatással volt az Egyesült Királyságra is – a beszerzési menedzser indexek, a fogyasztói bizalom és a bérek is nőttek. Afféle ideális állapot uralkodik most, és bizony lehet, hogy ennél jobb nem is lesz már, mivel nem nagyon tudjuk, mi adhatna további lendületet a növekedés gyorsulásának.

 

Bár a részvényekben megvan a potenciál, hogy eredménnyel is alátámasszák az értékeltségüket, a további bővülésnek már nem sok tere van.
Emiatt az európai részvények jobban ki vannak téve a rövid távú események és geopolitikai aggodalmak kedvezőtlen hatásainak. Ahogy a piacot egyre kevésbé a technikai tényezők motiválják, úgy válik mind nyilvánvalóbbá, hogy a gondos részvényválogatással milyen komoly nyereséget lehet elérni. A vállalatok is egyre aktívabbnak mutatkoznak.

Az Egyesült Királyság bankjait a korábbinál kedvezőbb színben látjuk

Pozitívabban ítéljük meg a szigetország bankjainak kilátásait. Bár a pénzügyi válság emléke még élénken él a befektetők emlékezetében, a bankok mai helyzete nagyon más képet mutat, mivel ma már alaposan megváltozott piaci körülmények között működnek. Stabilizálódott a mérlegük, és a belső ellenőrzési folyamataik is erősödtek, enyhül a szabályozói nyomás, és egyre kedvezőbbek a piaci körülmények is. Közeledik a monetáris politika normalizálódása, így a bankok vélhetően a piaci átlagnál jobb teljesítményt fognak nyújtani. Miután a font gyengesége a fogyasztói árindex (CIP) inflációját 2,9%-ra növelte, a Bank Of England felvetette egy 25 bázispontos emelés lehetőségét.

A könnyen jött nyereség ideje elmúlt – mostantól a gondos részvényválogatásé a főszerep

Az európai részvényeknek az idén jót tett az eredménynövekedés és az értékeltségek terén tapasztalható felzárkózási (catch-up) effektus. Bár a részvényekben megvan a potenciál, hogy eredménnyel is alátámasszák az értékeltségüket, a további bővülésnek már nem sok tere van.

Forrás: Fidelity Insight, Global Aggregate Forecasts, USD-ben 2017. szeptember
Globális összesített előrejelzések 2017 2018
Eredménynövekedés 16,9% 11,7%
Tőkearányos megtérülés 12,3% 12,4%
Osztalékhozam 3,4% 3,5%
Árfolyam/eredmény alapú értékeltség 16,1x 15,3x
Árfolyam/könyv szerinti érték alapú értékeltség 1,9x 1,8x

 

Részvények
Az ázsiai-csendes-óceáni térség részvényei
(Japán nélkül)
A Fidelity előrejelzésében a kínai IT-szektor jár az élen
Forrás: FactSet, 2017. augusztus 31. Az MSCI China Index alapján, USD-ben és a CSI 300 árindex alapján RMB-ben, a 2014.08.31-2017.08.31. közötti időszakra vonatkoztatva.
Globális összesített előrejelzések 2017 2018
Eredménynövekedés 20,7% 12,8%
Tőkearányos megtérülés 11,6% 11,9%
Osztalékhozam 2,5% 2,7%
Árfolyam/eredmény alapú értékeltség 16,6x 15,1x
Árfolyam/könyv szerinti érték alapú értékeltség 1,9x 1,7x
Forrás: Fidelity Insight, Global Aggregates Forecasts USD-ben, 2017. szeptember
Kilátások

Minden út Kínába vezet

Miután bejelentették, hogy Kína is bekerül az MSCI indexbe, minden szem az országra irányult. Megszűntek a lassulás miatti aggodalmak, derűsebb lett a piaci hangulat. A banki szektorban javul a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya, ami főleg a kínálati oldalon végrehajtott reformoknak köszönhető, melyek javították az állami vállalatok nyereségességét. A szénbányászat és acélgyártás területén bevezetett reformokat most más ágazatokra, pl. az alumínium- és cementgyártásra is kiterjesztik.

A kormány bizonyos állami vállalatok esetén bevezeti a „vegyes tulajdoni” modellt. Például a China Unicom ma részben az állam, részben egy stratégiai befektetőkből (pl. Tencent, Alibaba, Baidu) álló csoport kezében van, mely kb. 12 milliárd dollárt fektetett a cégbe. Így próbálják megfiatalítani az állami vállalatokat, melyektől mérlegük javítását is várják, valamint felélénkíteni az innovációt az állami szektorban, és javítani a gazdaságon belüli tőkeallokáció megoszlását. Bár az állami vállalatok az utóbbi időben némileg le vannak maradva az új gazdasági ágazatoktól, a reformoknak köszönhetően megnyílt előttünk néhány szelektív lehetőség.

A kínai internet-óriások értékeltsége magas

A kínai piaci rali fő mozgatórugója az internetes vállalatok, főleg az Alibaba, a Tencent és a Baidu papírjai iránti, tartósan magas érdeklődés volt. Olyan, jó minőségű vállalatok ezek, melyek óriási lehetőségeket kínálnak azoknak, akik először lépnek, és piacvezető pozíciót töltenek be: a big data és a felhőalapú technológiák terén még a nyugati cégeknél is előrébb járnak, így tartósan erős összetett éves növekedést ér-

hetnek el. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a biztonsági sáv újabban kezd egyre szűkebb lenni.
A kínai piaci rali fő mozgatórugója az internetes vállalatok, főleg az Alibaba, a Tencent és a Baidu papírjai iránti, tartósan magas érdeklődés volt.
Az indiai növekedés zavartalan, de nem árt az óvatosság

Bár az indiai növekedés egyelőre zavartalannak mondható, az ÁFA-reform – vagyis a különböző szövetségi és állami adók helyébe lépő, egységes áru- és szolgáltatási adó – hatására néhány negyedéven át akadozhat a folyamat. A befektetőknek az értékeltségeken is rajta kell tartaniuk a szemüket.

 

Japán részvények

 

Részvények

 

A Fidelity előrejelzése szerint az alacsony tőkésítettségű vállalatok jobban teljesítenek a magas tőkésítettségűeknél
Globális összesített előrejelzések 2017 2018
Eredménynövekedés 10,6% 10,4%
Tőkearányos megtérülés 10,4% 10,6%
Osztalékhozam 2,1% 2,2%
Árfolyam/eredmény alapú értékeltség 15,0x 13,9x
Árfolyam/könyv szerinti érték alapú értékeltség 1,5x 1,4x
Forrás: Fidelity Insight, Global Aggregates Forecasts USD-ben, 2017. szeptember
Forrás: Thomson Reuters DataStream, 2017. szeptemberi állapot szerint
Kilátások

A növekedés jó, de az infláció elmarad a várttól

A második negyedévi reál-GDP annualizált értéke 2,5% volt, ezzel hat negyedév óta folyamatos növekedést mutatott, ami 11 év óta a leghosszabb növekedési periódusnak számít. Bár a kezdeti, magasabb várakozást lefelé módosították, ez még mindig jó eredmény, tekintve, hogy a 2013-ban megkezdődött, jelenleg is zajló fellendülés óta a növekedés átlagos mértéke 1,4% körül alakult. Azonban Japán év/év alapon számított fogyasztói magárindexe mindössze 0,4%-os volt májusban és júniusban, de júliusban is csupán 0,5%-ra emelkedett. A maginfláció e kiábrándító növekedése láttán – mely jóval elmarad a gazdasági növekedéstől – a monetáris politika valószínűleg nem fog változni.

A fogyasztási javak, például az autók és elektronikai eszközök piacán a 2014-es ÁFA-emelést követő szünet után új csereciklus zajlik.
A fogyasztás és a vállalati jövedelmek kilátásai jók

Az egészséges foglalkoztatottság és a fokozatosan emelkedő bérek ösztönzőleg hatnak a fogyasztásra. A fogyasztási javak, például az autók és elektronikai eszközök piacán a 2014-es ÁFA-emelést követő szünet után új csereciklus zajlik.

Eközben a vállalati jövedelmek a globális növekedésnek, a fokozódó tőkeberuházásoknak és a gyártásautomatizálás iránti élénkülő keresletnek köszönhetően jó ütemben tovább nőnek, aminek fő motorját a termelő ágazatok alkotják. Az export júliusban szintén emelkedett – ez már a nyolcadik egymást követő ilyen hónap volt.

Alacsony vagy magas tőkésítettség?

Az alacsony tőkésítettségű japán vállalatok jobban teljesítettek, mint a magas tőkésítettségűek. Vajon teremt-e ez értékeltségi lehetőséget a megtépázott ágazatokban, például az autógyártás és a banki szektor terén? Nos, nem igazán. Az autógyártók kilátásai továbbra sem derűsek, mivel az USA-beli fogyasztók kiköltekeztek, az értékesítési csúcs a jelek szerint már elmúlt, az árverseny ugyanakkor továbbra sem enyhül. A bankok értékeltségei vonzóak (a PE-mutató kisebb, mint a eredmény tízszerese és a könyv szerinti érték 0,6-szorosa), az érdemi csökkenés kockázata korlátozott. Ugyanakkor jelentős növekedésre sem számíthatunk, mivel a kölcsönök mennyiségének növekedésére kevés mozgástér mutatkozik, így nincs, ami ellensúlyozhatná a zsugorodó hitelmarzsokat. A kamatlábak továbbra is alacsonyak maradnak, mivel a japán jegybank fenntartja hozamgörbe-ellenőrzési politikáját, mellyel a tízéves futamidejű kötvények hozamát nulla közeli értéken akarja tartani. Ebből adódóan úgy véljük, a legjobb lehetőségeket a kis és közepes tőkésítettségű vállalatok kínálják.

 

 

 

Részvények
EMEA/Latin-amerikai részvények
Grupo Mexico: a vörösréz költség-görbe haszonélvezője
A Fidelity előrejelzései
Globális összesített előrejelzések 2017 2018
Eredménynövekedés 18,8% -0,6%
Tőkearányos megtérülés 10,7% 9,9%
Osztalékhozam 3% 3,3%
Árfolyam/eredmény alapú értékeltség 14,7x 15,3x
Árfolyam/könyv szerinti érték alapú értékeltség 1,5x 1,5x
Forrás: Fidelity Insight, Global Aggregates Forecasts USD-ben, 2017. szeptember; EMEA = feltörekvő európai országok, Közel-Kelet és Afrika.
Kilátások

A feltörekvő piacok kedvező körülmények között működnek

A feltörekvő piacok jelenleg viszonylag ideális körülményeket élvezhetnek: a globális növekedés stabil, mivel a dollár az USA-ban végrehajtandó kamatemeléshez kapcsolódó várakozások megszűnése miatt gyengülésnek indult.

Amikor az olajár csak nagy küzdelmek árán tud emelkedni, általában az orosz részvénypiaci is nehéz időszakot él át.
Oroszország továbbra is a kőolajtól függ, de azért vannak jó hírek is

Amikor az olajár csak nagy küzdelmek árán tud emelkedni, általában az orosz részvénypiaci is nehéz időszakot él át. Az, hogy az amerikai palaolaj-kitermelők gyorsan tudnak reagálni a kőolajár változásaira, azt jelenti, hogy a kőolaj árának gyakorlatilag gátat szab a palaolaj figyelemre méltó kínálati oldali rugalmassága. Ennek eredményeképpen az energiaipari részvényeket továbbra is kerüljük. Inkább az erős pozíciókkal rendelkező belföldi vállalatokat részesítjük előnyben, amilyen a Sperbank, melynek jövedelme és hitelállománya növekszik, és amilyen a mail.ru, mely jelenleg az EMEA-térség egyik legfontosabb internetes papírjának számít.

Az alapanyag-szektornak jót tett a kínai kapacitáscsökkentés

Úgy véljük, az alapanyagokra érdemes ismét odafigyelni: fundamentális elemzésünk eredményei alapján a vörösrézből a következő években hiány fog mutatkozni, ami a világ talán legjobb minőségű vörösréz-lelőhelyeit birtokló Grupo Mexico malmára fogja hajtani a vizet. Az acél- és alumíniumgyártók kilátásai szintén kedvezőbbre fordultak, mivel a kínai állami vállalatok kapacitás-racionalizálást hajtottak végre.

A politika továbbra is kulcstényező marad

Dél-Afrika gazdasága várhatóan tovább gyengélkedik, és az Afrikai Nemzeti Kongresszus negyedik negyedévre tervezett választása politikai bizonytalanságot és potenciális piaci volatilitást okoz majd. Ami jó hír, hogy Brazíliában a májusi politikai zűrzavart követően kedvező fejleményekre került sor. Az infláció egy évtizede nem látott mélyponton áll, így a jegybank tovább csökkentheti a kamatokat. A gazdasági adatok kellemes meglepetésekkel szolgáltak (a kiskereskedelemi, ipari termelési és foglalkoztatottsági mutatók is javultak), az üzleti bizalom azonban még mindig gyenge. Bár a munkaerő-piaci reformok terén sikerült némi előrelépést elérni, a nyugdíjreform Temer elnök gyenge pozíciója miatt tovább késhet.

 

Részvények
A globális részvényszektor kilátásai
A Fidelity részvényarányos megtérülési előrejelzése ágazatonkénti bontásban
Elemzőink ágazati preferenciái
Előnyben részesített ágazatok

Technológia

Egészségügy

Távközlési szolgáltatások

Kevésbé kedvelt ágazatok

Energia

Közművek

Tartós fogyasztási cikkek

Forrás: Fidelity Insight, Global Aggregates Forecasts USD-ben, 2017. szeptember. EMEA = feltörekvő európai országok, Közel-Kelet és Afrika.
Kilátások

Továbbra is a technológiai és távközlési részvényeket részesítjük előnyben

Változatlanul pozitívan tekintünk a technológiai ágazatra, melynek cégei sikeresen merítenek a többi ágazat nyereségéből azzal, hogy újragondolják és átalakítják központi üzleti és ügyfélszolgálati modelljeiket.

A magas szintű ipari innováció és a strukturális növekedési mozgatórugók, például a felhőalapú számítástechnika és a manuális rendszerfolyamatok digitalizálása komoly növekedési potenciált tartogat.

Pozitívan ítéljük meg a globális távközlést is. Ennek oka lényegében a három legvonzóbb nemzeti távközlési piacról (Korea, Japán és az USA) alkotott kedvező véleményünk, melyek erős ármeghatározó erővel bírnak. Az ezeken a piacokon működő vezeték nélküli szolgáltatók képesek voltak pénzzé tenni az adatfeldolgozást – szemben Európával, ahol kicsi az ármeghatározó erejük.

offline-ról az online kereskedelemre való áttérés, amely jócskán megnyirbálta a hagyományos értékesítési csatornák által termelt profitot, az a tendencia, hogy az emberek fogyasztási javak helyett inkább élményeket vásárolnak, és a fogyasztói ízlés változásai – főleg a feltörekvő piacokon.

 

Még borúsabban ítéljük meg az energiaszektort

Az energiaipar a legkevésbé kedvelt ágazatunk. Az észak-amerikai palaolaj-kitermelők kínálati oldali reakcióképessége a vártnál gyorsabb volt, még az OPEC kapacitáscsökkentési intézkedései ellenére is. A palaolaj-kínálat növekedése 2018 első felében valószínűleg túlkínálathoz fog vezetni, vagyis a tartósan magas olajárhoz vezető út kacskaringós lesz, a portfólióink pedig kerülik a markáns ágazati pozícionálást.

Pozitívan ítéljük meg a globális távközlést is. Ennek oka lényegében a három legvonzóbb nemzeti távközlési piacról (Korea, Japán és az USA) alkotott kedvező véleményünk, melyek erős ármeghatározó erővel bírnak.
Inkább kerüljük a tartós fogyasztási cikkeket

A tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok részvényeit változatlanul kedvezőtlenül ítéljük meg, melyeknek több kedvezőtlen tényezővel is szembe kell nézniük. Ilyen az

 

Áttekintés
Kötvényjellegű eszközök

 

A lényeg röviden

■   A kötvénypiacokat továbbra is kíméleten hozamvadászat hajtja előre.

■   Ennek következtében a hitelszpredek a történelmi mélypontok közelében állnak, és az értékeltségek óvatosságra intenek. A fundamentális elemzés és az értékpapírok és adósságlevelek közötti szigorú különbségtétel alapvető fontossággal bír.

■   A jegybankárok számára a fő kérdés most az, hogy fenntartható talpra állásnak vagyunk szemtanúi, vagy csupán egy hosszú távon stagnáló állapoton belüli ciklikus fellendülésről van-e szó. Egy sor strukturális tényező egy darabig még alacsonyan tarthatja a növekedést és az inflációt.

Jelenlegi és az előrejelzések szerinti államkötvény-hozamok
10 éves hozam Jelenlegi (%) 2018. szept. (%) 2020. szept. (%) 2021. szept. (%)
USA 2,24 2,44 2,74 2,83
Németország 0,42 0,68 1,14 1,31
Egyesült Királyság 1,34 1,58 1,98 2,14
Forrás: Fidelity International, Bloomberg, 2017. szeptember 25. A fentiek a piac által vélelmezett előrejelzések.

 

 

 

Kötvényjellegű eszközök
Kilátások

A jegybankok dilemmája: ciklikus vagy strukturális?

A jegybankoknak nincs könnyű dolguk, ha mostanában külön akarják választani a ciklikus és a strukturális hatásokat. A legfontosabb kérdés, melyre választ kell adniuk, hogy napjainkban fenntartható talpra állásnak vagyunk szemtanúi, vagy csupán egy hosszú távon stagnáló állapoton belüli ciklikus fellendülésről van-e szó. Véleményünk szerint a jelenlegi ciklikus fellendülés nem elegendő ahhoz, hogy érdemben magasabb hozamokat tegyen indokolttá, hiszen különböző strukturális problémák, például az adósságtöbblet, a népesség öregedése és az alacsony termelékenység a befektetőknek és a jegybankoknak is bőséges indokot szolgáltatnak arra, hogy azt gondolják: a növekedés és az infláció egy darabig még alacsony marad. A jelenleg tapasztalható magas foglalkoztatottságot látva akár a magasabb bérek által előidézett inflációs nyomásra is számíthattunk volna, de erre mégsem került sor. A Fed továbbra is azon a véleményen van, hogy az enyhébb inflációs adatok csak átmeneti jellegűek, de ez növeli a pénzügypolitikai ballépések kockázatát is. A Phillips-görbe, vagyis a munkanélküliség és az inflációs ráta közötti feltételezett fordított arány valójában egyre laposabbá válik. Ez arra utalhat, hogy az USA gazdasága mégsem olyan erős, mint amilyennek a headline foglalkoztatottsági adatok első látásra sugallják.

A Fed kitűzte a mérlegcsökkentés időpontját

A Fed szeptemberi ülésén változatlanul hagyta a kamatlábakat, de jelezte, hogy a negyedik negyedévben a nyomott infláció ellenére is sor kerülhet még egy kamatemelésre. Érdekes módon a Fed a középtávú ívet és a hosszú távú végső kamatláb értékét (mely jelenleg 2,75%) is csökkentette, de ezt a rövid távú előrejelzések változásai nem tükrözték. A piacok most egy decemberi kamatemelésre számítanak, de azt egyelőre nem tudni, hogy a Fed 2018-ban végrehajtja-e az „adatoktól függő” három emelést. Ez jórészt az inflációs mutatókon múlik majd – jelenleg ez a döntéseket meghatározó fő mérőszám –, és úgy véljük, a Fed inkább a túlzott óvatosságot választja, és limitálni fogja a hozamokat. A Fed sokat emlegetett mérlegcsökkentése októberben fog kezdődni. A jegybank az USA kincstárjegyeiből és jelzáloggal fedezett értékpapírokból felhalmozott készletének megnyirbálására készül:

havonta 10 milliárd dollárral fogja csökkenteni a lejáró és újrabefektetett papírok mennyiségét. Ezzel fokozatosan visszájára fordítja saját maga által a mennyiségi lazítás révén 2008-2014 között a gazdaságba áramoltatott ösztönzést. Bár a folyamat várhatóan simán fog zajlani, a Fed nagyon oda fog figyelni a piacok reakcióira, mivel nem szeretné, ha megismétlődne a 2013-as piaci bizonytalanság, a „taper tantrum”.

Az EKB egyre későbbre halasztja a nehéz döntéseket

Európában az EKB sokak által izgalommal várt szeptemberi ülésén semmi érdemleges nem történt. Nem változtak a kamatok (és még „hosszabb időn át” a jelenlegi szinten fognak maradni), és az eszközvásárlási program sem, de legfőképpen semmi utalást nem kaptunk arra, hogy mikor kezdődik meg e program fokozatos kivezetése. A piacok valami kézzel fogható iránymutatásra számítottak, amitől beindulhat az euró ralija – amit az irányító bizottság a jelek szerint figyelembe is vett, mivel az erősebb euró már önmagában is az európai pénzügyi környezet szigorításával egyenértékű. A mennyiségi lazítás összetételéve és időzítésével kapcsolatos fontosabb döntéseket az októberi ülésre napolták, de a pénzügypolitikai normalizálás felé vezető út lényegében nem változott, és a folyamat várhatóan 2018-ba meg is kezdődik. Az EKB addig is az inflációs adatokra és az euró árfolyamszintjére összpontosít majd.

A Bank of England sávot vált, a jelek szigorításra utalnak

Az Egyesült Királyságban a Bank of England monetáris politikai bizottsága szeptemberi ülésén a várakozásokkal ellentétben a korábbitól eltérő hangot ütött meg, mellyel egy esetleges, negyedik negyedévi kamatemelést készített elő. A font gyengesége fontos szerepet játszott abban, hogy a szigetországi CPI-infláció 2,9 %-ra kúszott fel, és egyes megfigyelők szerint az új „sólyomretorika” célja a font árfolyamának feljebb tornászása és az infláció keretek között tartása. A piacok nem kockáztatnak, és a novemberi ülésen végrehajtandó kamatemelés esélyét 65 %-osnak tartják.

Az EKB jelzései továbbra is kamat­csökkentésre utalnak
Forrás: Fidelity International, DataStream, 2017. szeptember 21.

 

 

 

 

Az erősödő euró megnehezíti az EKB dolgát

 

 

 

 

 

Kötvényjellegű eszközök
Inflációhoz kötött kötvények
Tízéves break-even ráták
A Fidelity inflációs előrejelzései
Forrás: Fidelity International, Bloomberg, 2017. szeptember 25.
Forrás: Fidelity International, 2017. szeptember 25.
Kilátások

Az USA-beli inflációhoz kapcsolódó bikaszcenárió esélye nagyobb, mint a piaci árazás alapján gondolnánk

Az elmúlt hónapokban enyhültek az inflációs várakozások, és a headline adatok rendszeresen elmaradtak a konszenzusos értékektől. Emiatt meg is jelent némi szkepticizmus az USA gazdaságának tényleges erejével kapcsolatban, és a magas foglalkoztatottsági adatok láttán fellángoltak a munkaerőpiac szerkezete körüli viták. Azonban az augusztusi inflációs adatok megmutatták, hogy a rendszer némi nyomás alatt áll. Fél év óta először augusztusban mind a headline, mind a maginfláció meghaladta a várakozásokat, a szeptemberi hurrikánok hatására pedig megindultak felfelé az üzemanyag-árak kilátásai. A headline adatokból az derül ki, hogy a munkaerő-piac továbbra is szűk marad, sőt nem hivatalos hírek szerint itt-ott már munkaerőhiány is fellépett; a bérleti díjak emelkedése miatt enyhült a csökkenés kockázata, miközben a dollár gyengesége elősegíti a termékek árának emelkedését, és az orvosi ellátás költségei is nőhetnek. Frissített előrejelzéseink szerint a headline infláció a következő félév során 2% körül fog lebegni, majd a jövő év közepén 2,5% alá emelkedik majd. Az USA break-even rátái nem teljesen tükrözik ezt az emelkedési kockázatot, ezért a piacot konstruktívan ítéljük meg, és kibővítettük a pozícióinkat.

Európában is adódik néhány lehetőség, mivel az év vége felé csökken az infláció

Az eurózóna inflációja augusztusban rövid időre 1,596-ra gyorsult, de az erősebb headline adatok sovány vigaszt nyújtottak az EKB-nek, mivel a 2%-os cél a téli hónapokban ismét elérhetetlen távolságba kerül majd. Az euró most zajló fel­értékelődése – ez szeptember elején kereskedelemmel súlyozott év/év alapon

8% volt – csak az idén akár 60 bázispontot is leborotválhat a headline fogyasztói árindexből, és az árupiaci árak bázishatásai még mindig megfigyelhetőek az eurózóna árain, ami szintén kedvezőtlen körülményt jelent. Az EKB-nek ismét csökkentenie kellett saját inflációs előrejelzését, amivel kényelmetlen helyzetbe sodorta magát, miközben éppen a páratlanul engedékeny pénzügypolitikájának átértékelésén fáradozik. A bérnövekedés továbbra is lomha, a munkanélküliség magas, és a várhatóan szigorúbb monetáris politika szintén óvatosságra int. Mivel az európai, inflációhoz kötött kötvények értékeltségei már korrigáltak a januárban jegyzett éves csúcsokhoz képest, mi továbbra is semleges álláspontot foglalunk el.

Az Egyesült Királyság break-even rátái túlértékeltnek tűnnek – kivéve, ha újabb masszív fonteladásra kerül sor

Lehetséges, hogy a fedezeti ügyletek miatt az Egyesült Királyság importőrei a negyedik negyedévig elhalasztják az áremeléseket, ami késői inflációgyorsulást fog előidézni, de úgy véljük, hogy az olcsóbb fontból az inflációba való átmenet csúcspontján túl vagyunk már. Úgy tűnik, hogy a kiskereskedők, ha csak tudják, benyelik a költségnövekedés hatásait. Az olajár, a munkaerő-piac állapota és a GDP-lassulás hatása miatt szerintünk a headline infláció a negyedik negyedévben megindul az 5%-os érték felé, majd 2018-ban 2%-ra csökken. A szigetország break-even rátái az előrejelzéseinkhez képest túlértékeltnek tűnnek, és további bővülésre nem sok lehetőség mutatkozik, kivéve, ha újabb jelentős fonteladásokra kerül sor.

 

 

 

Kötvényjellegű eszközök
Befektetési minősítésű kötvények
A befektetési minősítésű kötvények szpredjei
Az EKB aktív marad az euróban jegyzett, befektetési minősítésű kötvények piacán
Forrás: Fidelity International, BofA Merrill Lynch, DataStream, 2017. szeptember 21.

Opcióval korrigált szpred (bázispont).

Forrás: Fidelity International, ECB, Barclays Research, “European Credit Alpha” 2017. június 23. A CSPP (vállalati szektort érintő vásárlási program) keretében végrehajtott tranzakciók volumene.
Kilátások

A magas értékeltségek óvatosságra intenek

A befektetési minősítésű hitelek egy ideje optimális helyzetben vannak, hála a javuló fundamentális gazdasági adatoknak, az alacsony inflációnak és a megengedő politikát folytató jegybankoknak. A jövedelmet kereső, ám komolyabb hitelkockázat vállalásától ódzkodó befektetők számára a befektetési minősítésű kötvények kedvező alternatívát kínálnak az alacsony hozamú államkötvények mellett. Az eszközosztályba folyamatosan áramlik a tőke: 2017. augusztus végéig egymás után 35 héten át töretlen volt a folyamat. A hitelpiacok fő témája és elsődleges technikai mozgatórugója a szűnni nem akaró hozamvadászat volt, mely a jegybanki vásárlásokkal karöltve gátat vetett a hozamok és a volatilitás növekedésének.

Mivel a jegybankok jelenleg az eszközosztály fő mozgatórugójának számító politikájuk kifuttatására készülnek, most nem árt az óvatosság. Az értékeltségek magasak. 110 bázispontjával a globális befektetési minősítésű hitelek szpredje tízéves maximumának közelében jár, és a befektetők a piac számos szegmensében kapnak megfelelő ellentételezést az általuk vállalt hitel- és likviditási kockázatokért. Ezzel együtt nem valószínű, hogy a keresleti és kínálati környezet hirtelen kedvezőtlenebbre fordulna.

Továbbra is Európa a kedvenc piacunk

Változatlanul Európát kedveljük a legjobban. Az alacsony infláció miatt az EKB csak nagyon lassan tudja visszafogni a mennyiségi lazításhoz kapcsolódó vásárlásait, ami továbbra is stabil támogatást nyújt az európai kötvénypiacoknak. A régió vállalatainak fundamentális adatai stabilak, nettó tőkeáttételük alacsony, kamatfedezet arányuk jónak mondható. Ősszel előfordulhat némi volatilitás, amikor az EKB a várakozások szerint hivatalosan is bejelenti majd a lazítási programjával kapcsolatos terveit, és előfordulhat, hogy a politikai kockázatok is újból felbukkannak. De az európai hitelek iránt megmutatkozó kereslet valószínűleg erős marad, az EKB továbbra is

aktív piaci szereplő marad, és ellenőrzése alatt tartja a hozamokat és a szpredeket is. Megítélésünk szerint a szpredek a jelenlegi szintek mellett már nem nagyon tudnak szűkülni, ezért marad a semleges álláspontunk.

Az ázsiai befektetési minősítésű kötvényeket szintén semlegesen ítéljük meg. Az eszközosztály lerázta magáról a fokozódó geopolitikai feszültségeket, és a befektetők figyelmének középpontjában most egyértelműen Kína áll, ahol ősszel sokak által várt pártkongresszusra kerül sor. A kínai döntéshozók megkísérelték jogszabályi eszközökkel szigorítani a monetáris politikát, az ázsiai vállalatok körében zajlik a tőkeáttétel csökkentése, de a folyamat csak lassan halad. A technikai feltételek ezzel együtt továbbra is kedvezőek, ami annak köszönhető, hogy a helyi befektetők részéről élénk kereslet mutatkozik az USA papírjai iránt.

Az USA és az Egyesült Királyság kapcsán óvatosabbak vagyunk

A lejáratig számított, még mindig jónak mondható headline hozamok miatt az USA befektetési minősítésű kötvényei továbbra is vonzzák a külföldi befektetőket. Azonban mivel az utóbbi két évben jelentősen megemelkedtek az európai és ázsiai befektetők fedezeti ügyletekhez kapcsolódó költségei, az értékajánlat ma már kevésbé látványos. Az európai befektetőknek például évente csaknem 200 bázispontnyi hozamról kell lemondaniuk az USD-ben fennálló kitettségük euróhoz viszonyított fedezése érdekében. Az eszközosztálynak később a magasabb várható tőkeköltséggel is szembe kell néznie, amikor a Fed egy olyan időszakban, amikor az összesített adósság- és tőkeáttételi szintek még mindig magasabbak az átlagosnál, megkezdi a mérlege csökkentését.

Az Egyesült Királyság befektetési minősítésű kötvényeinek értékeltségei kedvezőbbek, mint az USA hasonló papírjaié, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a politikai akadályokat. A Brexit-tárgyalásokhoz kapcsolódó csalódások (főleg az egységes piacra való kijutás feltételeivel kapcsolatban) elriaszthatják a befektetőket. Bár a piaci likviditás javult, a jövőbeli kockázatok miatt fenntartjuk alulsúlyozottságunkat.

 

 

 

Kötvényjellegű eszközök
Magas hozamú kötvények
Forrás: Fidelity International, BofA Merrill Lynch, DataStream, 2017. szeptember 21.

Függőleges tengely: Opcióval kiigazított szpred

Az euróban jegyzett magas hozamú kötvények hozama elmarad a rekordszintektől, a nettó kínálat csalódást kelt
Forrás: Fidelity International, DP Morgan, 2017. augusztus 31.

Sötétkék: Kibocsátás; Világoskék: Visszaváltás; Zöld: Nettó kínálat; Fekete: Kuponnal csökkentett nettó hozam

Kilátások

A mostani értékeltségek mellett minden eshetőségre fel kell készülni

Az augusztusi megingást követően a szpredek felpattanása is azt bizonyította, hogy továbbra is masszív kereslet mutatkozik a magas hozamú kötvények iránt. A befektetők szilárdan hisznek a jegybanki „putokban”, és a nagy fokú eladósodottsággal, gyenge termelékenységgel, diszruptív technológiákkal és ebből következően visszafogott inflációval jellemezhető gazdasági rendszer tartós támogatást jelent a magas hozamú kötvények piacainak. A jelenlegi szinteken a további szpredszűkülés esélye korlátozottnak tűnik, és a kuponbevétel a fő jövedelemforrás. Mivel fennáll a likviditás gyors elpárolgásának vagy a kibocsátási tempó újbóli felpörgésének esélye, bőven vannak olyan „ismert” kockázatok, melyek megzavarhatják az eszközosztály rendes ügymenetét. Ezért érdemes lehet némi puskaport továbbra is szárazon tartani, főleg a jelenlegi szpredek melletti alacsony alternatív költségekre való tekintettel.

A középpontban: Európa

Európában az enyhülő politikai kockázat, a gazdaság javuló lendülete és a kamatcsökkentést kilátásba helyező EKB kedvező körülményeket teremtett. A volatilitás új mélypontra zuhant, a szpredek beszűkültek. Az EKB monetáris politikája közvetetten jót tett az eszközosztálynak, de az eddigi előnyök nagy része most véget érhet. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy ez erőteljes újraárazást váltana ki. Még ha az EKB hozzá is lát a vásárlási programja visszafogásához, akkor is óriási vásárlónak számít majd mind a vállalati, mind az államkötvények piacán, miközben a nettó kínálat Európában negatív, az európai magas hozamú kötvények univerzuma pedig zsugorodik. Ezért a technikai környezet a jövőben is kedvező lesz majd.

Makrogazdasági szempontból az európai növekedési mutatók rendkívül kedvezőek, miközben az alacsony inflációval jellemezhető környezet miatt az EKB jövőre valószínűleg nagyon óvatosan fog csak hozzálátni a vásárlási programja leépítéséhez. Az értékeltségek ugyanakkor nem alacsonyak, ezért jelenleg célszerűbb semleges, mint felülsúlyozott pozíciót elfoglalni.

Az USA és ázsiai magas hozamú kötvényeket még mindig fenntartással kezeljük

Relatív alapon mind az USA, mind Ázsia magas hozamú kötvényeivel kapcsolatban óvatosak vagyunk. A fundamentális adatok mindkét régióban meggyőzőek, de vitathatatlanul fennáll a rövid távon bekövetkező lassulás esélye is. A többi regionális piachoz képest főleg az USA magas hozamú kötvényei járnak a hitelciklus előrehaladottabb szakaszában, és a magasabb tőkeáttétellel rendelkező tőkeszerkezeteknek nagyobb terhet jelenthet a finanszírozási költségek megemelkedése, miután a Fed októberben megkezdi a mérlege csökkentését. Az ázsiai magas hozamú kötvényekre ugyanakkor nagy hatással lesz a novemberi pártkongresszust megelőző és az azt követő kínai monetáris politika, valamint az USA és Észak-Korea közötti felszültségek további súlyosbodása.

 

 

 

Kötvényjellegű eszközök
Feltörekvő piaci kötvények
A 2016-os hitelteremtést követően meredeken zuhan a kínai hitelimpulzus
Évtizedes csúcson a feltörekvő és a fejlett piacok közötti reálhozam-differenciál
Forrás: Fidelity International, Haver, UBS, 2017. augusztus Hitelimpulzus = a nettó új hiteleknek a GDP-hez viszonyított arányának változása év/év alapon.
Forrás: Fidelity International, Bloomberg, HSBC, 2017. augusztus
Kilátások

A szűk értékeltségek az élénk befektetői keresletet tükrözik

A feltörekvő piaci hitelek öt év óta nem látott mértékű tőkebeáramlásnak köszönhetően az idei év egyik legjobban teljesítő kötvényjellegű eszközosztályát alkották. Mivel a befektetők vonzó hozamra vadásznak, igazi konszenzusos megoldás lett ezekből az eszközökből – a magasan árazott fejlett-piaci alternatív eszközök rovására, főleg ami a helyi devizában jegyzett papírokat illeti, melyek befektetői pozícionálása 2012 óta nem látott magasságban jár, nem kis részben a gyenge dollár miatt. Az értékeltségek számottevő mértékben korrigáltak, és történelmi mércével mérve jelenleg szűknek mondhatók.

Az előttünk álló kockázatok

Ami a jövőt illeti, a feltörekvő piaci kötvények teljesítménye három fő tényezőtől függ majd: a globális és a jegybanki politikától, Kínától és az árupiacoktól.

A Fed és Kína különösen fontos, mivel az előbbi határozza meg a globális tőkeköltséget, a második pedig a globális növekedés mértékét, és mindkettő nagy hatással van a tőkének a feltörekvő piacokra és piacokról való áramlására. A Fed októberben megkezdi mérlegének fokozatos csökkentését, és várhatóan az EKB is hozzálát a kötvényvásárlásai volumenének visszafogásához. Mindez valószínűleg szorosabbra fogja a globális pénzügyi feltételeket, és nyomás alá helyezi a feltörekvő piaci keménydeviza-szpredeket. Kínában várhatóan csökkenni fog az elérhető hitelek volumene, mivel a szabályozói eszközökkel vissza fogják szorítani a hitelkihelyezést, elsősorban az ingatlanszektorban. Az árupiaci árfolyamok kilátásai még borúsabbak lesznek, ha az USA dollár megerősödik. Összességében az eszközosztállyal kapcsolatban nem árt az óvatosság, mivel az értékeltségek nem sok tévedési lehetőséget adnak.

Kemény devizában a vállalati kötvényeket részesítjük előnyben az államkötvényekkel szemben

Ami a kemény devizákat illeti, a feltörekvő piaci vállalati kötvényeket továbbra is jobban kedveljük az államkötvényeknél, mivel az előbbiek pozícionálása egyértelműbb, hitelminőségük pedig jobb, így jobban tudnak majd dacolni az előttünk álló hónapokban várható kihívásokkal.

Helyi devizában jegyzett kötvénybefektetési lehetőségek

Várakozásaink szerint a helyi devizában jegyzett kötvények továbbra is jól fognak teljesíteni. Ezek az eszközök magas reálkamatlábat kínálnak, miközben a feltörekvő piaci infláció csökken, és a helyi jegybankok határozottan lazább politikát folytatnak. Kimondottan konstruktívan ítéljük meg a magyar kötvényeket, melyeknél úgy látjuk, a görbe túl meredek, és a peruiakat, ahol a névleges hozamok még tovább eshetnek.

A feltörekvő piaci devizákhoz óvatosan közelítünk

Az USD-eladási hullám hátszelet fújt a feltörekvő országok devizáinak, és az év eddigi szakaszában ez volt a helyi devizában jegyzett kötvények hozamának a fő hajtóereje is. Ami a jövőt illeti, úgy látjuk, ez a folyamat a visszájára fordulhat, amikor a Fed októberben mérlegcsökkentéssel folytatja majd a pénzügypolitikája normalizálását.

 

Kínai hitelimpulzus (invertált) (12 havi lead)

Jobb oldali függőleges tengely: Feltörekvő piaci, opcióval korrigált szpred

 

 

Alternatív eszközök
A lényeg röviden
A Fidelity előrejelzései
Forrás: Fidelity International, Jones Lang LaSalle, RealFor, MSCI IPD, 2017. augusztus

 

BEFEKTETÉSI KITEKINTŐ

 

Fidelity International
Kereskedelmi ingatlanok
■    A váratlanul erős gazdasági fellendülés és a változatlan monetáris politika kedvező hatással lesz az európai piacra.

■    Ennek az ellenkezője igaz az Egyesült Királyság esetében, ahol a Brexit miatti visszafogott gazdasági kilátások továbbra is komoly hátráltató tényezőnek számítanak. Mivel csökken a hozamesés dinamikája, nem valószínű, hogy 2018-ban is sikerül fenntartani kereskedelmi ingatlanokból 2017-ben származó jelentős jövedelmet.

■    Mindkét piacon vannak kockázatok és lehetőségek is. A primer ingatlanok terén tapasztalható értékeltségek túlfeszítettsége mindkét piacon kockázatot jelent. Jelenlegi stratégiánk a kontinensen core plus/value add jellegűnek mondható, míg az Egyesült Királyságban a bérleti jogviszony és a bérlők biztonságára összpontosítunk, így megvan az esély arra, hogy a piaci átlagnál jobb eredményeket érjünk el.

Globális összesített előrejelzések 2017 Ötéves
Európai piaci szintű teljes hozam* 11,7% ± 2% 4,9 ± 3%
Egyesült Királyság piaci szintű teljes hozam** 8,2% ± 3% 6,9% ± 3,5%

 

Alternatív eszközök

Kereskedelmi ingatlanok – Kontinentális Európa

Kilátások

Egészséges gazdasági fellendülés

Az először tavasszal megmutatkozó stabil gazdasági hangulat a vártnál is erősebb fellendülésbe torkollott. Németország, Hollandia és Spanyolország is jelentősen felfelé módosította a GDP-kilátásait, és további hasonló bejelentések is várhatók még. Hollandia GDP-je egyedül a második félévben figyelemre méltó mértékben, 1,596 %-kal nőtt.1 Ez Belgium és Franciaország esetében csaknem kétévnyi növekedési várakozással egyenértékű. Ami szintén nagyon fontos, hogy a 2018-19-es előrejelzések majdnem az egész kontinensen szintén 20-30 bázisponttal magasabbak.1 Ez további megnyugtatásul szolgálhat az európai kitettséget kereső befektetők számára, és növelheti az ingatlanok erős és fenntartható jövedelemtermelő képességébe vetett bizalmat. A bérletidíj-indexálásból történő nyereségszerzés esélye szintén javult, mivel jelentős mértékben nőttek az 1-3-éves fogyasztói árindex-előrejelzések, bár az euró közelmúltban végbement felértékelődése kissé levon e fejlemény értékéből. A szeptemberi EKB-ülésen Mario Draghi nem sok olyasmit mondott, amiből a jegybanki politika jelentős irányváltására lehetne számítani, és arra számítunk, hogy a kamatlábak a történelmi mélypontok közelében maradnak.

A kereslet és a kínálat egyensúlyhiánya

A munkaerő-piacok további megnyugtatással szolgálnak. Az üzenet egyszerű: a kereslet és a kínálat a pénzügyi válság után kialakult egyensúlyhiánya várhatóan továbbra is fennmarad. Vegyük például az irodaépítéseket: Nyugat-Európában (az Egyesült Királyság nélkül) hosszú távon évente a meglévő állomány 1,996 %-ának megfelelő új irodaingatlan épült, de ez az arány a 2011-2016-os időszakban 1,296 %-ra csökkent.2 A 2017-ben jegyzett 1,496 %-os arány és a 2018-ra és 2019-re előre jelzett hasonló érték még mindig jócskán elmarad a hosszú távú trendtől, és 2020-2021-ben újabb csökkenés várható. Ugyanakkor az irodabérletek volumenében egyértelműen felfelé mutató tendencia figyelhető meg – számos európai piacon jelenleg jóval az

ötéves átlag fölötti bérleti arányt jegyeznek –, és a rövidtávú előrejelzések 10 %-kal a trend fölötti értéket mutatnak.2 Mivel az újonnan elkészülő irodaingatlanok száma elmarad a hosszú távú történelmi átlagtól, ugyanakkor a várható kereslet igen magas lesz, a piac kereslet/kínálati egyensúlyhiánya vélhetően a következő öt évben is jellemző marad. Azonban ez az elemzés konkrétan csak az irodaingatlanokra vonatkozik, míg az ingatlanpiac többi szegmensében jelentős fejlesztésekből eredő kínálatbővülésre utaló jelek tapasztalhatók, így az összkép kevésbé mondható rózsásnak.

A core plus/value add stratégiák hosszú távú kilátásai

Továbbra sem vagyunk nyugodtak a „fölös tőke” (vagyis a nagyon kompetitív külföldi befektetők növekvő aránya) miatt, mely a primer ingatlanok hozamát számos piacon rekord alacsony szintekre nyomja le. Ezzel kapcsolatban még Draghi is kifejezte az aggodalmát. Ugyanakkor az egészséges ütemű gazdasági fellendülés, a vállalatok erős teljesítménye és a jó minőségű kiadható ingatlanokban mutatkozó hiány jó lehetőségeket teremt azoknak a befektetőknek, amelyek alapos mikropiaci ismeretekkel rendelkeznek. Ígéretes befektetési potenciált látunk a második minőségi osztályba tartozó ingatlanok kapcsán, emellett rövid távú lehetőségek kínálkoznak a core plus/value add szegmensben is, mely véleményünk szerint túl fogja teljesíteni a prémium ingatlanok vonatkozásában a következő öt évre közzétett, évi alig 5 %-os teljeshozam-előrejelzéseket.

1 0xford Economics, 2017. augusztus

2 Jones Lang LaSalle, 2017. augusztus

Globális összesített előrejelzések 2017 Ötéves

 

Piaci szintű teljes hozam 11,7% ± 2% 4,9 ± 3%
Piaci szintű bevétel-jellegű hozam 3,8% ± 0,5% 3,7 ± 0,5%
Piaci szintű bérleményvolumen-növekedés 3,1% ± 1% 1,5 ± 1,5%
Piaci szintű tőkenövekedés 7,9% ± 2% 1,2 ±3%
 

 

 

 

 

Alternatív eszközök
Kereskedelmi ingatlanok – Egyesült Királyság
Kereskedelmi ingatlanok piaca az Egyesült Királyságban a tőke forrása szerinti bontásban
A Fidelity előrejelzései*
Forrás: Fidelity International, RealFor, MSCIIPD, 2017. augusztus
** MSCI IPD UK All Property Index jövedelemelőrejelzése és az alapszcenárióhoz képest várt variancia
Forrás: Fidelity International, Real Capital Analytics, MSCI UK Quarterly Index, 2017. augusztus
Kilátások

A gazdaság teljesítménye várhatóan visszafogott lesz

A Brexit-tárgyalások során eddig elért sovány eredményeket látva továbbra is a politikai és gazdasági kockázatok jelentik majd a fő kihívást. Ez hatással van az üzleti befektetések volumenére, mely 2016 eleje óta nem változott3, mivel a vállalkozások a Brexitet övező bizonytalanság miatt a meggyőző vállalati teljesítmény ellenére inkább elhalasztják a tőkeberuházásaikat. A legfrissebb második negyedévi adatok további gyenge pontokról árulkodnak: a magas infláció és a költségek rontják a fogyasztók vásárlási kedvét, miközben a gyenge font a remények ellenére csak nem akarja felpörgetni a nettó kereskedelmet. Az Oxford Economics a szigetország vonatkozásában 2017-re 1,796 %-os GDP-növekedést jelez előre, ami a világ legtöbb fejlett gazdaságát tekintve (az USA-t és az eurózónát is ide értve) a legalacsonyabb érték. A következő két évre vonatkozó kilátások (2018: 1,5 %, 2019: 1,696 %) még gyengébbek.

Vegyesebb befektetői kör, a helyi vevők ismét piacra léptek

A bizonytalanság ellenére az Egyesült Királyság ingatlanpiaca a hosszú távú trendeknek megfelelően viselkedik, legalábbis ami a közvetlen befektetői piaci aktivitást illeti. Jó hír, hogy a tranzakciós értéket tekintve a 2017 első felében lebonyolított üzletkötések nagyjából fele helyi befektetők részvételével történt – az ingatlanfejlesztők, a REIT-ek és a befektetési alapok voltak a legaktívabbak. A legtöbb külföldi tőke Ázsiából érkezett, az USA befektetői a második helyre szorultak – 2017 első félévi piaci részesedésük a hosszú távú 11 %-os átlaggal szemben alig 6 %-ra csökkent. A német befektetők is aktívabbak voltak a szokásosnál. Arra számítunk, hogy az egyesült királysági befektetési tevékenység a hosszú távú átlag alá, 8-10 milliárd GBP/negyedév értékre süllyed. A gyengébb gazdasági környezet szinte bizonyosan rányomja bélyegét a befektetői keresletre.

Amellett, hogy a gyengülő fundamentális adatok is kedvüket szegik, a külföldi vevőknek a kiváló minőségű eladó ingatlanok terén megmutatkozó hiány eshetőségével is szembe kell nézniük. A helyi vevők ezzel szemben vagy a szigetországon kívül keresnek diverzifikációs lehetőséget, vagy elhalasztják a döntésüket, amíg tisztábban nem látnak majd a Brexittel kapcsolatban, vagy amíg érzékelhetővé nem válnak a gazdasági fellendülés jelei.

Tajtékos vizekre evezve

A gazdasági előrejelzésekkel ellentétben a kereskedelmi ingatlanok erős hajrával zárhatják a 2017-es évet. Az MSCI IPD UK All Property Index teljeshozam-előrejelzését a májusi 5,5 %-ról júliusban 8,2 %-ra módosították.4 A jelentős tőkevolumen és a prime ingatlanok erős piaca által befolyásolt legfrissebb 2017-es előrejelzések kicsit meghökkentőek lehetnek a jelenlegi politikai és gazdasági bizonytalanság közepette, de szinte biztos, hogy valóra fognak válni.

Ugyanakkor a 6,9 %-os ötéves előrejelzés optimistának tűnik, és arra számítunk, hogy a következő hat hónapban lefelé korrigálják majd, amikor a legfrissebb gazdasági adatok hatása megjelenik ebben a szegmensben is, és 2018-ban megindul a hozamesés dinamikájának csökkenése. Ahogy az Egyesült Királyság egyre tajtékosabb vizekre evez, elsősorban a bérlők fizetőképességére és a bérleti struktúrákra kell majd odafigyelni. 2018-2021 között azok a befektetők egészen biztosan a piaci benchmarknál jobb eredményeket fognak elérni, amelyek odafigyelnek arra, hogy a portfóliójukban csak fizetőképes, minőségi bérlők szerepeljenek, és stratégiájuk középpontjában a bevételük szinten tartása vagy növelése áll.

5 Oxford Economics, 2017. augusztus

4 Fidelity International, RealFor, MSCI IPD UK All Property Index, 2017. augusztus

 

Globális összesített előrejelzések 2017 Ötéves
Piaci szintű teljes hozam 8,2% ± 3% 6,9% ± 3,5%
Piaci szintű bevétel-jellegű hozam 4,6% ± 0,5% 4,7% ± 0,5%
Piaci szintű bérleményvolumen-növekedés 0,9% ± 0,5% 1,5% ± 1%
Piaci szintű tőkenövekedés 3,4% ± 3% 2,2% ± 3,5%

 

Alternatív eszközök
Árupiacok
Az USA-ban megtorpant a fúrótornyok számának emelkedése
A reálhozamok emelkedése miatt az arany fénye megkopott
Forrás: Thomson Reuters Datastream 2017. szeptemberi állapot
Forrás: Thomson Reuters Datastream 2017. szeptemberi állapot szerint
Kilátások

A kínálat visszafogása szárnyakat adott a fémeknek

Az elmúlt hónapokban több fémfajta is jól teljesített, aminek hátterében főleg a termelés visszafogása állt. A kínálat Ausztráliában és Brazíliában javult a legnagyobb mértékben, ahol a 2011-es kezdeti árupiaci árfolyamcsökkenés láttán meghozott termeléscsökkentési döntés lassan elkezdte éreztetni a hatását. A kínai hatóságok szintén hozzájárultak a termeléscsökkentéshez, amikor elrendelték az ország különböző részein működő olyan kisebb bányák bezárását, amelyek nem feleltek meg a környezetvédelmi vagy nyereségességi elvárásoknak.

Az alapanyagok iránti kereslet szintén meggyőző volt. A globális növekedés 2017-ben a vártnál jobban ellenállt a kedvezőtlen körülményeknek; az alapanyagoknak jót tett a jelenlegi fellendülés ereje és szinkronizált jellege is. Bár a kínai hatóságok az év első hat hónapjában valóban szigorították az előírásokat, ez eddig nem volt számottevő hatással az ország gazdaságára. Várakozásaink szerint persze előbb-utóbb lassabb növekedés, az ipari fémek kilátásainak romlása és a kínai befektetők spekulációs mozgásterének beszűkülése formájában megjelenik majd a hatásuk. Az ipari fémek piacán lezajlott komoly változásokat látva nem lepődnénk meg, ha a negyedik negyedévben hangulati indíttatású visszaesésre kerülne sor. A fundamentális kép ettől függetlenül egészséges, és a jelenlegi árszintek nem kirívóan magasak – feltéve persze, hogy a globális növekedés is jó ütemben halad tovább.

Az energiaipari fundamentális adatok rövid távon kedvezőek, de a palaolaj beárnyékolja a középtávú kilátásokat

A kőolajpiaci fundamentális adatok 2017-ben a várakozásainknak megfelelően alakultak, a készletek tartósan csökkentek.

Az USA termelése az elmúlt néhány hónapban a vártnál lassabb volt, és a Harvey hurrikán is jelentős termelésvisszaesést okozott. Érdekes, hogy az USA kőolajkészleteire vonatkozó adatok (melyek mindig megbízhatóbbak a heti értékeknél) némi csökkenésre utaltak, annak ellenére, hogy az USA fúrótornyainak száma tovább nőtt. Most viszont, hogy a fúrótornyok számának növekedése megtorpant, és a készletek csökkenése gyorsabb ütemű, mint a szezonra jellemző átlag, a rövid távú fundamentális adatok kedvezőnek tűnnek. A Harvey hurrikán miatt az adatok értelmezése némileg bizonytalan, de a hurrikán még akár jó hatással is lehet a kőolaj árára, és a készletcsökkentések november elejéig is eltarthatnak. Közép- és hosszú távon azonban a magasabb kőolajárak végső soron ösztönzőleg hatnak majd az USA palaolaj-kitermelésére, mivel az ágazat erősebbnek és jobb reakcióképességűnek bizonyult, mint sokan feltételezték.

A reálhozamok elhomályosíthatják az arany csillogását

Bár a Koreai-félszigeten kialakult feszültség hozzájárult az arany nyáron tapasztalt jó teljesítményéhez, a nemesfémnek az év utolsó negyedében némi ellenszéllel is szembe kell majd néznie. A reálhozamok megbízhatóan jelzik előre az arany árfolyamának mozgását, márpedig azok a következő hónapokban valószínűleg emelkedni fognak. Mivel a növekedés erőteljes, és a munkanélküliségi ráta is tovább esik, a negyedik negyedévben a jegybankok is a politikájuk szigorítására készülnek. A piacok ugyanakkor 2018 végéig csupán kis mértékű kamatláb-emelkedést áraztak be, és bőven van mozgásterük a várakozások módosítására. A reálhozamok aszimmetrikus upside kockázatot hordoznak, ezért a nemesfémek, például az arany tekintetében nem árt az óvatosság.

—–  USA fogóasztalos fúróberendezések
— Gold Bullion LBM U$/Troy Uncia (bal oldali függőleges tengely)

— US reálhozam (jobb oldali függőleges tengelyz

 

Alternatív eszközök
Infrastruktúra
A megújuló energiaforrások szektorában

egyre több a felvásárlás és az egybeolvadás

Mind több tőke áramlik a tengeri energiaátviteli rendszereket birtokló vállalatokba (OFTO)
Forrás: IJ Global, 2017. július
Kilátások

A megújuló energiaforrásokban rejlő tágabb lehetőségek

Az elmúlt évtizedben a megújuló energiaforrások az infrastruktúra eszközosztályon belül jelentős növekedési területnek számítottak, mivel a bőkezű állami támogatási projekteknek köszönhetően számos országban rengeteg új projekt indult be. Bár a megújuló energiaforrások bekerülési költségének csökkenésével párhuzamosan az állami támogatásokat fokozatosan visszafogták, továbbra is jelentős mennyiségű olyan új projekt kerül befejezésre, melyek létesítését még a régi rendszerben kezdték meg, így bőséges támogatásban részesülhettek.

A megújuló energiaforrásokkal foglalkozó eszközkezelői csapatunk azt tapasztalja, hogy egyre több ilyen eszköz jelenik meg a piacon, melyekből jelentős mennyiségben vásárol is. Az IJ Global projektfinanszírozási folyóirat a közelmúltban arról számolt be, hogy a megújuló energiaforrások területén 2017 első felében kb. 40 %-kal több vállalatfelvásárlás és egybeolvadás ment végbe, mint 2016-ban összesen.

Új lehetőségek merülnek fel az infrastruktúrához kapcsolódó új igények kialakulásával is. A part menti szélfarmok megjelenésének hatására például új tengeri energiatovábbító kábelekre van szükség, melyek a parttól távolabb megtermelt energiát a meglevő szárazföldi hálózatokba továbbítják. Az ilyen új eszközök a bennük rejlő kockázatok miatt gyakran a szokásosnál magasabb hozamok ígéretét hordozzák, ám a befektetők a magasabb kockázatot egyfajta „újdonsági prémium”-ként diszkontálják. Ahogy az eszközosztály megszokottabbá válik és egyre több adatpont áll rendelkezésre a viselkedésével kapcsolatban, ezeket a kockázatokat hatékonyabban lehet beárazni, és az eszközök értékeltsége felfelé módosul.

A közelmúltban ezt a hatást két olyan eszköz esetében tapasztaltuk meg, amelyik szerepel a portfóliónkban. Az egyik ilyen vállalat frissen eszközölt befektetést egy OFTO-projektben, egy másik pedig éppen akkortájt, amikor ezek az eszközök megkezdték a működésüket. Bár az OFTO vásárlója látszólag felárat fizetett, ezt ellensúlyozta a második papír mögött álló OFTO-eszközök értékének újraárazása. Az OFTO-k mellett egyes megújuló energiahordozókhoz kapcsolódó papírjaink kapcsán is érzékelhetővé vált, hogy az Egyesült Királyság elektromos hálózata számára egyre fontosabbá válik az akkumulátoros energiatárolás. Ennek hátterében az áll, hogy a szigetország kormánya elkezdte szorgalmazni az akkumulátorok használatát, és be is jelentett egy 246 millió fontos beruházási programot, valamint kilátásba helyezte, hogy „ha eljön az ideje”, módosítani fogja az 1989-es Áramtörvényt is, hogy abban az akkumulátoros energiatárolás szabályozása is megjelenjen.

Ha azt vizsgáljuk, hogy hová illeszkednek be a megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó eszközök a teljes infrastruktúra-ágazat szerkezetébe, azt látjuk, hogy magasabb hozamot kínálnak és alacsonyabb projekt-szintű tőkeáttételt tartalmaznak, de az általuk elérhető jövedelem szeszélyesebben alakul, mint a többi eszközosztály esetében. Ennek oka részben a szélsebesség változékonysága, bár az időjárással összefüggő hatások idővel átlagolódni fognak.  A változékonyság bizonyos mértéig az elektromos áram árával is kapcsolatban áll. Első hallásra furcsa lehet, de a befektetők azt is tapasztalni fogják, hogy a megújuló energiahordozókhoz kapcsolódó eszközök hozama a kőolaj- és földgázpiacok kilátásaitól is függ. A megújuló energiahordozókkal összefüggő projektek az infrastruktúra-kitettségünk értékes elemét alkotják, és úgy véljük, ez az eszközosztály jelentős fejlődésen fog átmenni a következő évtized során.

Az olyan tranzakciók összértéke, melyeknél egynél több eszköz került új tulajdonoshoz (millió USD)
Forrás: IJ Global, 2017. július
A HICL-től az OFTO-kba áramló új hitelek volumene 2017-ben
A HICL-től korábban az OFTO-kba áramló hitelek volumene

 

Ez a dokumentum kizarólag szakmai befektetők számára készült, előzetes engedély nélküli másolása vagy terjesztése nem megengedett és a nem minősített vagy nem szakmai befektetők számára törtenő terjesztése tilos. Amennyiben az másként nem jelzett, mindennemű állásfoglalás és véleménynyilvánítás a Fidelity álláspontját képezi. Ezen információk nem az Egyesült Államok vagy az Egyesült Királyság területén élő vagy tevékenykedő személyek számára készültek; ezek a személyek ugyanis nem jogosultak az itt található információk alapján eljárni. Ezen információk kizárólag azon személyeknek szólnak, akik olyan országokban élnek, ahol az adott alapok forgalmazási engedéllyel bírnak vagy ahol ilyen engedélyre nincs szükség.FIL Limited és mindenkori leányvállalatai alkotják a globális befektetéskezelési szervezetet, amely közös nevén Fidelity International. Eszközök és erőforrások a 30.09.2017 napon. Az adatok nem auditáltak.A Fidelity, Fidelity International, a Fidelity International logo és az „F szimbólum” a FIL Limited bejegyzett védjegyei. A Fidelity csak saját termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó információkat szolgáltat, és egyedi körülmények alapján nem nyújt befektetési tanácsadást. A Fidelity Funds “”FF”” egy olyan nyíltvégű luxemburgi befektetési vállalati forma, amely különböző sorozatú befektetési jegyeket bocsát ki.A befektetési jegyek értékére kedvezőtlenül hathat minden olyan intézményt érintő fizetésképtelenség vagy más pénzügyi nehézség, amelynél az alap pénzeszközeit elhelyezte. A kötvények értékét befolyásolják a kamatlábak és kötvényhozamok változásai. Ha a kamatlábak és így a kötvényhozamok emelkednek, a kötvények árfolyama hajlamos esni, és fordítva. Azoknak a kötvényeknek az árfolyama, amelyeknél hosszabb idő van hátra a lejáratig, általában érzékenyebb a kamatláb változásaira, mint azoké, amelyeknél kevesebb idő van hátra a futamidőből.  A fizetésképtelenség kockázata a kibocsátó azon képességén alapszik, hogy képes-e fizetni a kamatokat, illetve lejáratkor vissza tudja-e fizetni a kölcsönt.  Így a fizetésképtelenség kockázata eltérő lehet a különböző kormányzati kibocsátóknál, illetve a különböző vállalati kibocsátóknál is.

Az Alap a befektetési politikája alapján több mint 35%-ban fektethet be kormányzati és tőzsdén jegyzett értékpapírokba.  Ezeket más országok és kormányzatok is kibocsáthatják vagy garantálhatják.  Pontos lista az alap tájékoztatójában található. Teljesítmény kiszámítása a nettó eszközértékek arányából, az újrabefektetett bruttó jövedelemből [currency] devizanemben, amelybe nem számít bele az induló díj ezzel a dátummal: [date]. A múltbeli teljesítmény nem ad megbízható előrejelzést a jövőbeli eredményeket illetően. A befektetések értéke (és az azokból származó bevétel) csökkenhet és növekedhet is, így a befektetők nem biztos, hogy visszakapják a befektetett összeget. Az állomány eltérhet az idézett index tartalmától. Ezért az összehasonlító index csak tájékoztató jellegű. Évesített növekedési ráták, teljes hozam, ágazati teljesítmény mediánja és rangsor –

Adatok forrása – ©  2017 Morningstar, Inc. Minden jog fenntartva. Az itt szereplő információk:

(1) a Morningstar és/vagy tartalomszolgáltatói tulajdonába tartoznak;

(2) nem másolhatók vagy terjeszthetők; és

(3) pontosságukra, teljességükre és időszerűségükre nincs garancia. Sem a Morningstar, sem tartalomszolgáltatói nem vállalnak felelősséget az ezen információk felhasználásából eredő semmilyen kárért vagy veszteségért. Javasoljuk, hogy a befektetéssel kapcsolatos döntés meghozatala előtt részletesen tájékozódjon. A befektetéseket az aktuális tájékoztató és a KIID (key investor information document, kiemelt befektetői információk dokumentuma) alapján kell megtenni, amelyek az aktuális éves és féléves jelentésekkel együtt térítésmentesen hozzáférhetők forgalmazóinknál, a luxemburgi Európai Szolgáltatási Központban (FIL (Luxembourg) S.A. 2a, rue Albert Borschette BP 2174 L-1021 Luxemburg). Kiadta: FIL (Luxembourg) S.A., engedélyező és felügyeleti szerve a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier). MKAT6357

640x40_feher
640x40_feher
Scroll To Top

[contact-form-7 id=”55816″ title=”ContactForm_WithTel”]

×