ingyenes webstatisztika

Felminősítette Spanyolországot a Standard & Poor’s

Felminősítette Spanyolország államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor’s, elsősorban a spanyol gazdaság javuló növekedési kilátásaival és erősödő versenyképességével indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy hosszú távú spanyol szuverén adósbesorolását az eddigi “BBB”-ről egy fokozattal “BBB plusz”-ra javította, stabil kilátással.
Az új spanyol államadós-osztályzat már csak egy fokozattal marad el az elsőrendű “A” kategóriától.
A Standard & Poor’s a felminősítés indoklásában kiemelte, hogy Spanyolország 2010 óta két munkapiaci reformprogramot is végrehajtott, és ez javította a szolgáltatási és az exportszektor versenyképességét.
A cég ennek alapján – reálértéken – évente átlagosan 2,7 százalékos spanyol gazdasági növekedéssel számol a 2015-2017 közötti időszakban. Ez javított előrejelzés, a hitelminősítő eddig ugyanis erre az időszakra évi átlagban 2,2 százalékos növekedési ütemeket jósolt a spanyol gazdaságban.
A Standard & Poor’s számításai szerint ennek alapján, nominálértéken számolva az idén 3,8 százalékos, a következő években 4 százalék feletti növekedési ütemek várhatók a spanyol gazdaságban. A hitelminősítő kiemeli, hogy nominálértéken a spanyol hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 0,9 százalékkal csökkent a 2011-2014 közötti időszakban.
Az S&P hangsúlyozza: prognózisait arra a feltételezésre építi, hogy a központi spanyol kormány és a tartományi kormányzatok közötti feszültségek fokozatosan enyhülnek, és Katalónia Spanyolország része marad.
Ha Katalónia mégis elszakadna Spanyolországtól, az gyengítené a spanyol adósminőségi mutatókat, köztük az egy főre jutó GDP-értéket, a külső fizetési pozíciót, a kormány pénzügyi helyzetét, és az általános spanyol hitelképességet – áll a Standard & Poor’s pénteki elemzésében.
Az utóbbi időszakban ellentétes irányú hitelminősítési döntések születtek az euróövezet nagy gazdaságaival kapcsolatban, jelezve a széttartó növekedési folyamatokat.
A minap a Moody’s Investors Service leminősítette Franciaország – Németország után a második legnagyobb eurógazdaság – államadós-osztályzatát, “Aa1”-ről egy fokozattal “Aa2”-re. A Moody’s a lépést elsősorban azzal indokolta, hogy a francia gazdaság növekedési kilátásai folyamatosan gyengék, és várhatóan az évtized végéig nem is javulnak.
A hitelminősítő szerint ezt részben a francia gazdaság versenyképességének és növekedési potenciáljának a globális pénzügyi válság óta tartó eróziója okozza.
A Moody’s számításai szerint a francia gazdaság potenciális éves növekedése középtávon legfeljebb 1,5 százalék.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top