ingyenes webstatisztika

Fed: mérsékelt ütemben folytatódik az amerikai gazdasági növekedés

A foglalkoztatás javulása és a lakossági kiadások növekedése mellett mérsékelt ütemű növekedést állapított meg a gazdasági régiók többségében az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed januári gazdasági helyzetjelentése, a szerdán publikált Bézs Könyv.

A mostani jelentésben a 12 regionális Fed-körzetből kilenc számolt be a gazdasági aktivitás szerény vagy mérsékelt növekedéséről, kettő, New York és Kansas City egyenletes javulásáról, egy pedig, a bostoni, kifejezetten bizakodó hangot ütött meg. A bostoni régió hangulatának jellemzésére használt “upbeat” kifejezés első alkalommal jelent meg a Bézs Könyvben.
A régiók fele bizakodóan vázolta fel a növekedési kilátásokat.
Az előző, decemberi Bézs Könyvben tíz körzet számolt be a a gazdasági aktivitás szerény, mérsékelt vagy egyenletes ütemű javulásáról. A New York-i régió akkor változatlan, a bostoni pedig “valamivel lassabb növekedést jelzett.
Az üzleti szereplők megkérdezésén, szubjektív benyomásainak összegzésén alapuló gazdasági állapotfelmérés megállapításai alapján a foglalkoztatás tovább javult, az amerikai GDP 70 százalékát adó fogyasztói kiadások pedig tovább emelkedtek a régiók többségében.
Az előző Bézs Könyvben már hangsúlyosan szerepeltetett bérnövekedési nyomás a mostani felmérés szerint azonban mintha megtorpant volna, nem bizonyult tartósnak. A béremelés ütemének gyorsulását csak két régió jelezte. A bérnövekedési nyomás összességében “visszafogott maradt” – állapította meg a dokumentum. A szakmunkásbérek növekedését hét régióban észlelték, az alacsonyan képzett munkaerő bérének növelése irányába ható nyomást pedig a munkaerő-kínálat szűkülése miatt hat régióban.
A feldolgozóipari teljesítmény általában gyengült – ez alól csak az autóipar és a repülőgépipar volt kivétel. Számos régióban a dollár árfolyamának az erősödésére vezették vissza a feldolgozóipari termékek iránti kereslet csökkenését, elsősorban az exportkeresletét. A feldolgozóipar azonban ezzel együtt is öt régióban bizakodó a jövőt illetően.
Az energiaipar számos ágazatában továbbra is nehézségekről számoltak be a megkérdezett gazdasági szereplők az energiaárak csökkenése miatt.
A lakóingatlan és a kereskedelmi ingatlan piac az élénkülés jeleit mutatja.
A hitelezési aktivitás és a törlesztő “jó hitelek” aránya javult.
A mostani jelentés a szokatlanul enyhe tél ruházati cikkek forgalmára és a sí turizmusra gyakorolt negatív hatását emelte ki.
A Fed évente nyolc alkalommal állítja össze gazdasági hangulatjelentését a 12 regionális Fed illetékeseinek a mértékadó helyi gazdasági szereplőkkel lefolytatott interjúi alapján. A november végétől január elejéig terjedő időszakot lefedő mostani jelentést a Philadelphia Fed állította össze.(MTI)
http://www.federalreserve.gov/monetarypolicy/beigebook/files/Beigebook_20160113.pdf

 

640x40_feher
Scroll To Top